Wheeler Dealers: zo rijk worden de makers van het handelen in auto’s

Films & Series Jeroen Kraak 25 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Wheeler Dealers is een van de meest geliefde programma’s op Discovery. Maar levert dat handelen in auto’s ook echt wat op?

Tegenwoordig is autorijden niet meer zo leuk vanwege de hoge benzineprijzen. Gelukkig kunnen de Wheeler Dealers op Discovery alsnog een lach op het gezicht van menig autoliefhebber toveren. De show vertelt op een leuke manier over auto’s en het repareren ervan.

Wheeler Dealers op Discovery

Het eerste seizoen dateert alweer uit 2003. Wheeler Dealers was toen te zien op Discovery Real Time. Inmiddels is de show gepromoveerd naar het hoofdkanaal van Discovery en kun je daarnaast alle afleveringen op je gemak op Discovery+ kijken.

Wheeler Dealers heeft een simpel concept. In het begin van de aflevering koopt presentator Mike Brewer een auto. Daarna presenteert hij zijn aanwinst aan zijn vaste monteur en medepresentator waarna die aan de slag gaat. Ondertussen gaat Brewer op zoek naar speciale onderdelen van de auto. Tijdens de show krijg je uitleg over de reparaties en aan het eind wordt de auto vaak met winst verkocht.

Gold Rush: zo rijk zijn de goudzoekers uit de Discovery-serie

Verschillende presentatoren

Brewer is al jarenlang het gezicht van het programma. Desondanks verschilt de monteur in de show regelmatig. Van 2003 tot 2017 was Edd China de vaste medepresentator, alleen vertrok hij nadat het programma veranderde qua inhoud. Er kwam minder aandacht voor de reparaties, waardoor China vond dat hij niet meer genoeg kon laten zien.

Zijn rol werd overgenomen door Ant Anstead die van 2017 tot 2021 de rechterhand was van Brewer. Hij presenteerde daarnaast ook verschillende autoprogramma’s op de Engelse televisie. Inmiddels is Marc Priestley de monteur in het programma. Hij is een voormalig Formule 1-monteur van McLaren.

Zoveel auto’s zijn voorbijgekomen in Wheeler Dealers

In totaal zijn er tot nu toe 17 seizoenen van Wheeler Dealers opgenomen. In 238 afleveringen zijn er 198 verschillende voertuigen gekocht en verkocht. Daarnaast zijn er ook nog speciale sequels opgenomen. De grote hoeveelheid auto’s moet natuurlijk veel geld opleveren, maar hoeveel is natuurlijk de grote vraag.

Toch gaat de show vooral over het restaureren van auto’s in plaats van puur winst maken. De winst per auto valt dan ook redelijk mee. Bij sommige auto’s is het slechts een paar honderd dollar. Er zijn echter ook wel eens klappers gemaakt.

Storage Wars: zo rijk zijn de deelnemers aan het programma

Het vermogen van de presentatoren van Wheeler Dealers

In 2019 heeft Top Gear-fansite Topgearbox al eens uitgerekend wat de twee presentatoren overhielden aan een seizoen Wheeler Dealers. Met 10.267 pond per persoon is dat natuurlijk geen vetpot, gezien al het werk wat erin gestoken moet worden. Daar zit hun salaris natuurlijk bij in.

Mike Brewer

Mike Brewer Discovery
Mike Brewer. (Afbeelding: Discovery)

Toch hoeven we geen medelijden met Brewer te hebben. De presentator die begon met de show Deals on Wheels in 1997 heeft volgens Wealthy Persons 2 miljoen dollar vermogen. Naast presenteren heeft hij sinds 2012 een autohandelsbedrijf met de toepasselijke naam Mike Brewer Motors. Naast zijn programma’s en zijn bedrijf verdient hij natuurlijk ook lekker met schnabbelen. Hij heeft ook een leuke verzameling auto’s aan zijn werk overgehouden.

Edd China

Edd China Wheeler Dealers Discovery
(Afbeelding: Discovery)

Oud-presentator Edd China doet het zelfs beter. De gestopte monteur van Wheeler Dealers is volgens autosite Hotcars goed voor 4 miljoen dollar. Naast natuurlijk geld te hebben verdiend aan de presentatie van Wheeler Dealers, deed hij zoals gezegd ook andere programma’s. Daarnaast heeft hij een eigen YouTube-kanaal met 930.000 abonnees en een start-up met de naam Cummfy Banana. Met dat bedrijfje verhuurt hij allerlei gemotoriseerde voertuigen zoals schuurtjes, banken en zelfs badkuipen op wielen. De prijzen beginnen bij zo’n 3.000 pond.

Ant Anstead

Ant Anstead Wheeler Dealers
Ant Anstead (Afbeelding: Discovery)

Toch is er iemand die het nog beter doet. Ant Anstead is volgens Celebrity Net Worth 5 miljoen dollar waard. Naast het presenteren en sleutelen heeft hij ook een boek geschreven. In het verleden werkte hij bij de politie en voetbalde hij op semi-profniveau. Het heeft hem in ieder geval geen windeieren gelegd want in 2018 kocht hij met zijn inmiddels ex-vrouw Christina (die in het vastgoed zit) een huis van 4,1 miljoen dollar die in 2021. Na de scheiding kwam het op de markt voor 6 miljoen dollar.

Marc Priestley

Wheeler Dealers Discovery
Mike Brewer met Marc (Elvis) Priestley (Afbeelding: Discovery)

Kersvers medepresentator Marc Priestley lijkt het minste vermogen te hebben opgebouwd.  Hij was jarenlang monteur bij het Formule 1-team van McLaren. Volgens Cartvshows verdien je als monteur bij een Formule 1-team 60.000 tot 80.000 dollar per jaar. Naast Wheeler Dealers is hij ook te zien als analist bij Sky Sports en heeft hij ook een boek uitgebracht. Hij is volgens de autosite zo’n 200.000 dollar waard.

Wil je de mannen in actie zien? Dat kan op streamingdienst Discovery+. Daar kun je alle afleveringen zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen