Wifi 6-upgrade: zo krijg je nog sneller en beter internet

Smart Home Jelle van Es 30 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

We werken met zijn allen nog altijd vaker thuis dan pak hem beet anderhalf jaar geleden. En het is de verwachting dat dat de aankomende tijd nog wel even aanhoudt. En met al dat thuiswerken, doe je een extra grote belasting op je eigen internetverkeer. Mocht dat niet helemaal lekker meer lopen, dan is het wellicht verstandig om te upgraden naar een Wifi 6-router

Wifi 6-routers zijn inmiddels al een tijdje uit, maar waren in eerste instantie wellicht nog niet zo interessant. Dit omdat de instapprijs nogal hoog was en je nog niet veel apparaten had die er gebruik van maakten. Maar inmiddels is er veel veranderd. Steeds meer nieuwe apparaten ondersteunen de standaard, waardoor je hogere snelheden haalt bij het downloaden. Als je echter nog geen nieuw apparaat hebt, dan blijkt zo’n nieuwe router in de praktijk ook al een voordeel te bieden.

Wifi 6 brengt diverse voordelen

Wij spraken met de mensen van Netgear, die inmiddels al heel wat routers hebben die Wifi 6 ondersteunen. Daarbij gingen we niet echt in waarom hun routers beter zouden zijn als concurrenten, maar meer om de vraag waarom het nu handig is om zo’n router in huis te halen. Oorspronkelijk werd de nieuwe Wifi-standaard bedacht omdat het huidige netwerk vol liep. Dat terwijl er steeds meer slimme apparaten in de smarthome kwamen. Toen de nieuwe standaard in 2019 werd uitgebracht, was het vooral iets wat je haalde als futureproof. Maar nu we met zijn allen vaker thuiswerken, blijkt dat zo’n nieuwe router geen overbodige luxe is.

Een Wifi 6-router (Afbeelding: Netgear)

Zelfs als je met ietwat oudere apparaten werkt, blijkt een Wifi 6-router een verademing te zijn. De kans is namelijk groot dat je meerdere apparaten tegelijkertijd in gebruik hebt. Terwijl ik dit zo schrijf, heb ik net een videocall achter de rug. Terwijl ik dat had, was mijn PlayStation 5 bezig met het downloaden van een game. Mijn vrouw zat op haar smartphone te zoeken naar nieuwe stoelen voor de eettafel, terwijl mijn twee kinderen thuiskwamen van school. Terwijl ze wat eten en drinken, zitten ze dan op de iPad. Daarbij is de kans groot dat ze Youtube of Netflix gebruiken. Kortom, er is veel tegelijkertijd gaande, maar in mijn geval werkt het goed. Dat komt dus voor een groot gedeelte door mijn Netgear Orbi-router.

Wifi 6: twaalfbaans snelweg voor je internet

Je moet het zo zien: bij een Wifi 5-router heb je een provinciale tweebaansweg, waar alle voertuigen overheen moeten. Wanneer je dan veel verschillende dingen doet, zijn het allemaal vrachtwagens die de snelweg bezetten en het lastig wordt om in te halen. Uiteindelijk kan er een file ontstaan. Met een Wifi 6-router breng je afhankelijk van het soort model naar een vier- tot een twaalfbaans snelweg. Niet alleen heb je dan meer mogelijkheden om in te halen en files voorkomen worden, je hebt vaak ook nog een hogere snelheid.

ASUS ZenWiFi AX Wifi 6 router
ASUS ZenWiFi AX Wifi 6 router (Afbeelding: Asus)

En voor die hogere snelheid heb je volgens Netgear niet eens zo’n duur abonnement nodig van bijvoorbeeld Ziggo. De juiste hardware in huis zorgt er voor dat de snelheid goed wordt verdeeld. Je hebt dan geen gedoe met extenders die voor extra vertraging zorgen. Wat dat betreft helpt het om te investeren in een goed mesh-netwerk in plaats van dat je elke maand iets van tien euro extra uitgeeft aan een internet provider als Ziggo. Investeren in Wifi 6 is wat dat betreft een slimmere keuze.

Apparaten die er nu gebruik van maken

Zoals gezegd heb je dus met Wifi 6 al het voordeel dat je een stabielere en uitgebreidere internetverbinding hebt. Maar het wordt helemaal een feest als je een apparaat hebt die de nieuwe snelheden ondersteunt. Op die manier kun je dus een stuk sneller downloaden en werken. Denk daarbij aan de nieuwste smartphones die nu op de markt komen, zoals de iPhone 12, maar ook een nieuwe spelcomputer als de PlayStation 5. Het downloaden van games daarmee is echt een fluitje van een cent. En in de toekomst komen daar uiteraard veel nieuwe apparaten bij. Met dit alles is het dus goed om zo’n nieuwe router serieus te overwegen.

Netgear Orbi Wifi 6 RBK353 biedt overal internet voor degelijke prijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen