Deze smartphone geeft licht in het donker | Wiko View 3 (Pro) preview

Tech Dominick Vietor 26 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Wiko staat bekend om de sterke prijs-kwaliteitverhouding van zijn smartphones, maar ook zeker om zijn speelse karakter. Dat laatste kwam op het Mobile World Congress 2019 weer goed naar voren: Wiko kondigde twee glow in the dark smartphones aan. In deze Wiko View 3 (Pro) preview zie je daar meer over.

Lichtgevende achterkant

Hét unieke onderdeel van de View 3 en View 3 Pro is de achterkant. Die is, net als bij veel smartphones, van glas of in het geval van de View 3 glasachtig plastic. De afwerking wijkt erg af van veel smartphones: onder het glas zit – bij de groene versie – een glow in the dark patroon verwerkt.

Wiko View 3 preview design

Als het licht is zie je dat patroon als een subtiele andere reflectie van het licht. Als het donker is werkt het hetzelfde als die glow in the dark sterretjes die je vroeger op je plafond had. Wat je daaraan hebt? Helemaal niks, behalve dat je misschien je toestel wat makkelijker kunt vinden in het donker. Maar het is wel erg tof.

Ook los daarvan zien de View 3 en View 3 Pro er goed uit. Ze hebben een 6,3 inch groot scherm met een druppelnotch. De kin aan de onderkant is aan de grote kant, maar voor de prijs kan ik dat Wiko wel vergeven.

Groothoekcamera

Los van dat bijzondere ontwerp, heeft de View 3-serie nog een unieke feature. De smartphones hebben drie camera’s achterop, waarvan er één een groothoeklens heeft. Dat is een erg handige feature, waarmee je bijvoorbeeld beter groepsfoto’s en foto’s van gebouwen en landschappen op vakantie kunt maken. Met zijn prijs van €179 is de Wiko View 3 bij mijn weten de goedkoopste smartphone met zo’n groothoekcamera, wat top is.

Wiko View 3 (Pro) preview design

In beide toestellen is de groothoekcamera een 13-megapixelcamera en de gewone camera een 12-megapixelcamera. De derde sensor verschilt: bij de View 3 heeft hij en 2-megapixelresolutie en bij de View 3 Pro is dat 5 megapixel. Beiden zijn bedoeld om diepte te herkennen, wat met zo’n aparte camera blijkbaar beter gaat dan als de groothoeklens daarvoor gebruikt wordt. Overigens kan ik over de camerakwaliteit op basis van mijn korte ontmoeting op de beurs nog weinig zeggen.

Grote batterij, veel geheugen

De rest van de specificaties van de View 3-serie is niet heel bijzonder, maar wel prima. Vooral de batterij is het vermelden waard. Beide toestellen hebben een 4000mAh-accu, wat erg netjes is en volgens Wiko voor twee dagen batterijduur zorgt.

Wiko View 3 preview design
Wiko View 3

De Wiko View 3 heeft een MediaTek Helio P22-chipset, gekoppeld met 3GB werkgeheugen. Dat is een vrij simpele achtkernige chip. De View 3 draait vrij soepel, maar je merkt wel dat de hardware niet heel krachtig is. Gelukkig is de schone Androidsoftware vrij licht, en ik vermoed dat je in het dagelijks gebruik prima uit de voeten kunt.

Wiko View 3 Pro preview design
Wiko View 3 Pro

De Wiko View 3 Pro heeft duidelijk betere hardware, en draait duidelijk soepeler. Hij koppelt een modernere achtkernige Helio P60-chipset met 4GB of zelfs 6GB werkgeheugen. Voor een prijs van €249 (4GB/64GB) of €299 (6GB/128GB) krijg je daarmee relatief krachtige hardware, wat fijn is.

De Wiko View 3 Pro heeft een full HD+ scherm dat er prima uitziet en hoewel het scherm van de View 3 qua kleuren niet verkeerd is, is hij met zijn HD+ resolutie niet erg scherp. Een ander nadeeltje van de View 3 is zijn micro usb-poort; de View 3 Pro heeft wel een moderne usb c-poort, en kan ook snelladen.

Conclusie: eigenzinnige budgettoestellen

Uiteindelijk zijn de Wiko View 3 en Wiko View 3 Pro op het eerste gezicht prima budgetsmartphones, met twee unieke features. Het glow in the dark-ontwerp is een leuke blikvanger, hoewel je er niet erg veel aan hebt. Wel erg zinvol is de toevoeging van een groothoekcamera. Zinvol, en in deze prijsklasse bovendien uniek. Ook de grote batterijen zijn een mooie plus.

Wiko View 3 (Pro) preview design

Los daarvan zijn de twee precies zoals je kunt verwachten in deze klasse. Ze hebben een modern en mooi ontwerp, fijne software en prima prestaties voor hun klasse. Het grootste nadeel dat ik voorlopig zie is het updatebeleid van Wiko: het bedrijf belooft 2 jaar lang beveiligingsupdates, maar kan niks beloven met betrekking tot Android upgrades. De kans is dus groot dat de View 3-serie nooit boven Android Pie uit gaat komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen