Windows 11 wordt gratis upgrade: alles wat je moet weten

Apps Jelle van Es 25 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Er waren al een tijdje geruchten, maar gisteren heeft Microsoft Windows 11 dan ook echt uit de doeken gedaan. Met die onthulling is er natuurlijk heel wat informatie vrijgekomen, die we voor het gemak even op een rij zetten.

Windows 11: alles wat je moet weten

1. Windows 11 wordt een gratis upgrade

Er was een tijd dat je voor elk nieuw besturingssysteem van Microsoft apart moest betalen. Maar net als bij Apple zijn de laatste jaren de besturingssystemen upgrades. Dat geldt ook voor Windows 11. Wanneer je op dit moment gebruik maakt van Windows 10, dan is het mogelijk om gebruik te maken van een gratis upgrade. Dat is dus wel fijn nieuws om dit overzicht mee te beginnen.

2. Ergens in oktober

Een harde datum voor Windows 11 heeft Microsoft nog niet genoemd, maar als je kijkt naar de berichtgeving van Amerikaanse media, dan gaat men er vanuit dat het nieuwe besturingssysteem ergens in oktober komt. Sommigen houden het op november, maar dat zou dan begin november worden.

3. Een nieuw startmenu

Dan de veranderingen die worden doorgevoerd met Windows 11. De belangrijkste verandering zie je gelijk al wanneer je je computer opstart. Normaal gesproken ben je gewend om links onderin het menu te vinden waarvandaan je apps opstart. Maar in het nieuwe besturingssysteem zit dat in het midden. Dat zal even wennen worden, maar eigenlijk is het wel logisch, omdat je vanuit het midden werkt.

Windows 11
Het startmenu in het midden (Afbeelding: Microsoft)

4. Werkt als een launcher

Daarnaast zie je dat wanneer je vanuit de onderkant iets opent, het qua interface erg anders is. Er wordt afscheid genomen van de Live Tiles die destijds in Windows 8 werd geïntroduceerd. In Windows 11 krijg je meer een launcher interface, zoals je dat gewend bent van je smartphone. Je vindt daar de verschillende apps, de meest recente documenten en de mogelijkheid om een zoekopdracht uit te voeren. Ook

Windows 11
Windows 11 Dark mode met de launch interface (Afbeelding: Microsoft)

5. Snap Layouts

Een andere functie die door Microsoft in Windows 11 wordt verwerkt is Snap Layouts. Daarmee heb je de mogelijkheid om apps toe te wijzen aan één van de modi die het besturingsysteem ondersteunt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld makkelijk drie verschillende apps naast elkaar open hebben staan. Links heb je dan bijvoorbeeld je Facebook-app, in het midden je Word-document en rechts houd je dan al het nieuws bij wat belangrijk is voor jou. Op deze manier moet je werken zoals jij zou willen.

Windows 11
Snap Layouts (Afbeelding: Microsoft)

6. Windows 11 moet beter werken

Daarnaast belooft Microsoft dat Windows 11 beter gaat werken. Zo zouden updates 40 procent kleiner zijn in omgeving en worden ze efficiënter geïmplementeerd. Daarmee moeten de vervelende automatische upgrades wanneer je aan het werk bent tot het verleden behoren. Ook moet het sneller gaan werken. Zo wordt DirectStorage onderdeel van het pakket. Dat is iets dat we al kennen van de Xbox Series X. Daarmee worden laadtijden verkleind en start alles dus sneller op.

7. Gaming is een belangrijk onderdeel

Mocht je een gamer zijn, dan zou Windows 11 iets zijn waar je ook blij van wordt. Zo wordt de Xbox Game Pass in het nieuwe besturingsysteem verwerkt en zit de xCloud-techniek in de Xbox app. Daarmee kun je games direct streamen vanuit de cloud. Ook maakt het besturingsysteem gebruik van Auto HDR, waardoor je high dynamic range automatisch gaat krijgen in een aantal games die DirectX 11 en 12 ondersteunen. Dan moet je alleen wel een monitor hebben die dat ondersteunt.

Gamen op Windows 11
Gamen (Afbeelding: Microsoft)

8. Teams is belangrijk

Met het thuiswerken heb je waarschijnlijk al ervaring met een grote hoeveelheid aan apps om te communiceren. Denk daarbij aan Zoom, Google Meets en natuurlijk Microsoft Teams. Die laatste wordt verwerkt in de taskbar van Windows 11, waardoor het makkelijker gaat zijn om in contact te blijven met je collega’s. Dit gaat ten koste van Skype, dat juist een belangrijk onderdeel was van Windows 10.

9. Ondersteuning van Android Apps

Tot slot krijgt Windows 11 nog een belangrijke toevoeging. Het gaat namelijk Android apps ondersteunen. Daarmee is het mogelijk om bepaalde specifieke apps die je van je smartphone en tablet kent makkelijk te gebruiken op je laptop. Op die manier kun een app zoals TikTok en Instagram makkelijk gebruiken op je systeem. Daarvoor werkt Microsoft samen met Amazon en Intel om via de juiste techniek dit voor elkaar te krijgen.

Android apps (Afbeelding: Microsoft)

Wil je meer weten over Windows 11? Bezoek dan de officiële pagina van Microsoft hier. Ben je nog een oude Windows-gebruiker? Dan is dit artikel even wijs om te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen