Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 26 jul 2021

Oppassen! Deze nepversies van Windows 11 vernielen jouw computer

Het is bijna zover: Windows 11 komt er bijna aan. Toch moet je oppassen niet te enthousiast te worden. Voor je het weet val je in handen van hackers.

Windows 11 komt er binnenkort aan en dat is goed nieuws. Maar toch is niet alles wat er aan de horizon blinkt goud. Ook hackers weten dit maar al te goed. Zij proberen gebruikers te misleiden door een nepversie van het product te laten downloaden.

Windows 11 komt eraan

Op dit moment is de volledige Windows 11 versie voor gebruikers nog niet beschikbaar. De definitieve versie komt volgens de geruchten pas mogelijk ergens in oktober, terwijl Microsoft het zelf heeft over ‘holiday 2021’. Er is al wel een previewversie voor Windows Insiders, maar dat is natuurlijk nog niet de volledige versie.

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Kaspersky waarschuwen consumenten nu. Gebruikers moet goed opletten volgens het bedrijf. Er gaan op het internet verschillende nepversies van Windows 11 rond. Dit gebeurt met geïnfecteerde installatiesoftware. Zodra je het programma installeert wat waarschijnlijk nep is, installeer je tegelijkertijd malware op je computer.

Windows 11 wordt gratis upgrade: alles wat je moet weten

Oppassen voor nepversies

Volgens Kaspersky zijn er al honderden pogingen van de false Windowsversies ontdekt. Zo zag het cybersecuritybedrijf een file met de naam ‘86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe’. Hoewel het wellicht ook een officiële file lijkt, is dat absoluut niet het geval.

De hackers zijn erg inventief geweest. Zodra je deze Windows 11 file wil installeren lijkt het net alsof je een officieel Windows-programma aan het installeren bent. Wanneer je hierop drukt zet het programma op de achtergrond kwaadaardige software op je computer. Dit kunnen bijvoorbeeld programma’s zijn om je wachtwoorden en andere data te stelen, maar ook irritante pop-ups waar je niet om vraagt.

Windows 11 nepversies
Een nep-installer (Afbeelding: Kaspersky)

Download alleen via Microsoft zelf

Het is daarom ook belangrijk om absoluut geen software te installeren van onbekende sites en partijen. Als je toch een previewversie van Windows 11 wil, doe dat via de site van Microsoft 11. Al is het misschien beter om gewoon op de definitieve versie te wachten zodat je van het gehele besturingsprogramma kunt genieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oppassen! Deze nepversies van Windows 11 vernielen jouw computer
Sluiten