Windows 11 dankzij Dynamic Refresh Rate uitstekend voor je laptop

Tablets, Laptops & Computers Mark Hofman 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben jij het ook zo zat dat de batterij van je laptop je geregeld in de steek laat? Dan is Windows 11 waarschijnlijk hét besturingssysteem voor jou. Microsoft introduceert met de nieuwe software namelijk een functionaliteit die is ontworpen om dat probleem aan te pakken.

Vandaag wordt duidelijk dat het gaat om de functionaliteit Dynamic Refresh Rate, ook wel DRR genoemd. De functionaliteit past de verversingssnelheid van je beeldscherm aan op de momenten dat het nodig is, zodat je langer met de accu van je laptop doet.

Windows 11 voorzien van Dynamic Refresh Rate

Er zijn op dit moment aardig wat laptops die voorzien zijn van een verversingssnelheid van 120Hz of hoger. Hoewel dit aardig wat voordelen met zich meebrengt, en de ervaring heel erg fijn is, zit er wel een groot nadeel aan. Een hogere ververssingssnelheid is nu eenmaal een aanslag op de batterij van je laptop. Wat dat betreft is de Dynamic Refresh Rate functie van Windows 11 wel echt een uitkomst.

In Windows 11 is het namelijk mogelijk om de verversingssnelheid van je laptop af te stemmen op wat je precies doet op je laptop. De snelheid zal dus hoger liggen wanneer je een game aan het spelen bent, dan wanneer je werkt in tekstverwerkers als Word. Hierdoor wordt je laptop niet constant tot maximale prestatie gedwongen, wat een positieve invloed heeft op de batterij. Iets dat we de laatste tijd ook steeds vaker zien bij Android-smartphones. 

Windows 11 microsoft
De optie in de instellingen (Afbeelding: Microsoft)

Het is een erg prettig toevoeging, al wordt deze wel maar voor een select groepje gebruikers beschikbaar.

Niet voor iedereen

Dynamic Refresh Rate klinkt misschien interessant voor alle laptops, maar zal voornamelijk een flinke boost geven aan de gebruikservaring van de Microsoft Surface-computers. Het enige probleem is alleen dat Windows 11 hier wel op verschijnt, maar dat er op dit moment nog geen variant met een 120Hz scherm op de markt is. De toevoeging van de functionaliteit zou overigens wel kunnen verwijzen naar een soortgelijke introductie, maar tot op heden hebben gebruikers van die modellen er nog niets aan. Net als mensen met een ander type laptop die niet beschikt over 120Hz. Het nadeel van de hogere verversingssnelheid is er niet, maar een betere accuduur kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken.

Windows 11 wordt gratis upgrade: alles wat je moet weten

Benieuwd wat Windows 11 je allemaal te bieden heeft? Lees dan zeker even het artikel dat collega Jelle erover schreef via de bovenstaande link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen