Hier ging het publiek tijdens de WWDC 2024 keynote het lekkerst op

Apple Mark Hofman 11 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

WANT-hoofdredacteur Mark Hofman is in Cupertino (Californië) om Apple's WWDC 2024 live mee te maken. Wat het bedrijf in de keynote van gisteravond had te vertellen weten we, maar waar ging het publiek in Apple Park het lekkerst op?

WWDC 2024 is de derde Worldwide Developers Conference die ik in Apple Park mee mag maken. De gang van zaken is me inmiddels bekend, maar gewoon wordt het nooit. Het blijft bijzonder om voet te zetten in het hoofdkantoor van Apple. Een jongensdroom dat al een jaar of drie realiteit is. Het is werk, maar Apple blijft een bijzondere.

Toch kon ik niet ontsnappen aan lagere verwachtingen. Kan iemand me dat na mijn Vision Pro-ervaring van vorig jaar kwalijk nemen? Ik weet het niet, maar feit blijft wel dat ik minder bedrogen uitkwam dan ik dacht. En dat geldt niet alleen voor mezelf. Na de onderstaande aankondigingen ging het publiek in Apple Park redelijk los.

WWDC 2024 brengt rekenmachine naar de iPad

Nadat de Weer-app eindelijk naar de iPad kwam was het wachten op die andere afwezige: de rekenmachine. Hoewel de applicatie op de Mac en iPhone al jaren gretig gebruikt wordt, bleef een officiële app voor de tablet van Apple uit.

Het werd langzaam maar zeker een running gag en de grappen vlogen je om de oren. Dat het grootste gejuich in de tuin van Apple te horen was na de aankondiging van die langverwachte app is dus niet heel erg gek:

@wantnl

Rekenmachine op de iPad is een feit 🤣🔥 #ipad #calculator #applepark #apple #wwdc24

♬ origineel geluid – WANT

AI = Apple Intelligence

Tja, dat Apple aan de haal zou gaan met kunstmatige intelligentie was al eventjes bekend. Dat het Amerikaanse bedrijf het een eigen naam zou geven ook. Dat het AI volledig zou omdopen tot Apple Intelligence was misschien geen verrassing, maar dit zorgde wel voor het nodige gelach in Apple Park.

Het komt overigens niet in de buurt van de reacties die te horen waren toen de notch opeens het Dynamic Island genoemd werd.

@wantnl

Apple Intelligence: dit is de AI van Apple 🔥 #apple #ai #appleai #wwdc24 #iphone #imac #ipad

♬ origineel geluid – WANT

iOS 18 doet wat Android al jaren kan

iOS 18 biedt iPhone-gebruikers meer mogelijkheden om hun thuisscherm eigen te maken. Waar het jaren heeft gewacht met het uitbrengen van widgets, is het nu het aanpassen van diens uitstraling wat anders is.

Apple liet tijdens de keynote eindelijk zien wat Android al jaren heeft: de mogelijkheid om de niet alleen de stijl, maar ook de kleuren van iconen aan te passen. Dit terwijl je zelf bepaalt of die rij iconen bovenaan, onderaan of zelfs aan de zijkant van het thuisscherm staan.

Oh, en wie de vaste icoontjes van de zaklamp en camera op hun iPhone zat zijn kunnen deze ook aanpassen. Op het toegangscherm zou je dus een knop voor notities en kaarten kunnen krijgen, bijvoorbeeld.

@wantnl

Nou, iPhone-gebruikers. Daar zijn jullie ook weer vanaf 😅 #iphone #ios18 #ios #android #smartphones #wwdc24

♬ origineel geluid – WANT

Berichten in iMessage inplannen

Het is met iOS 18 eindelijk mogelijk om berichten in te plannen. Wie wel eens iets vergeet, bijvoorbeeld de verjaardag van een familielid of goede vriend, kan alvast een berichtje schrijven en deze op diens verjaardag inplannen.

Hartstikke makkelijk en reden voor een hoop gejuich in de tuin van Apple Park.

WWDC 2024: knikken met je AirPods in

Wat ook veel los wist te maken was een nieuwe AirPods-functie. Apple zorgt ervoor dat het beantwoorden van Siri in drukke omgevingen een stuk minder gênant hoeft te zijn. Ik bedoel: uit het niets opeens ‘Ja’ roepen zodra de assistent vraagt om een inkomende oproep te beantwoorden is een beetje raar.

Met een nieuwe update zorgt Apple ervoor dat dit niet meer hoeft. Door simpelweg nee te schudden met je hoofd zal de oproep geweigerd worden. Knik je ja dan wordt deze logischerwijs wel opgenomen.

Je kan al jaren mensen afluisteren met je AirPods en iPhone
(Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Wandelroutes in Apple Maps

Zodra je in Apple Maps, in Nederland bekend als de Kaarten-app, een route uitstippelt is het al mogelijk om de wandeloptie te selecteren. Alleen dat geldt niet voor de velen Nationale parken in de Verenigde Staten.

Elk park heeft zijn eigen bekende routes en zijn ook op eigen houtje te ontdekken. Apple Maps zorgt er nu niet alleen voor dat je deze routes allemaal kunt zien in de iPhone-app, maar dus ook zelf kunt maken.

De internationale media bleef er een beetje stil onder, maar het Amerikaanse publiek ging uit hun dak.

WWDC 2024: ook deze dingen zorgden voor enthousiasme

De presentatie duurde lang en er was veel om enthousiast over te zijn, maar het publiek heeft zich verder best wel rustig gehouden. Natuurlijk was er hier en daar gejoel toen Apple een bredere RCS-ondersteuning aankondigde en viel de mogelijkheid om eigen Emoji te bouwen bijzonder goed in de smaak.

Het uitgebreidere bedieningspaneel, de mogelijkheid om een app te verbergen en een vertaling-widget voor de Apple Watch vielen ook in de smaak. En verder zat iedereen gewoon netjes zijn werk te doen. Ook leuk.

Deze iPhones, iPads en Macs krijgen Apple Intelligence (niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen