Xbox Game Pass wil Netflix en Disney+ volgen voor gratis games

Games Jeroen Kraak 12 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor Xbox Game Pass betaal je nu nog een vast bedrag per maand. Dat hoeft wellicht niet meer in de toekomst, want Microsoft kijkt met veel belangstelling naar Disney+ en Netflix.

Gratis gamen klinkt te mooi om waard te zijn, maar dat is het mogelijk niet. Microsoft kijkt naar een manier om streamingdienst Xbox Game Pass helemaal gratis te maken. Al is het de vraag of je er echt op zit te wachten.

Netflix en Disney+ hebben in een aantal landen goedkopere abonnementen. Leden krijgen korting als ze kiezen om af en toe reclames te zien, iets wat Microsoft ook wel ziet zitten.

Xbox Game Pass doet het anders dan Disney+ en Netflix

Toch is er een groot verschil tussen Microsoft, Disney+ en Netflix. De Xbox-maker wil zijn dienst mogelijk helemaal gratis maken, laat Tim Stuart, de financiële baas bij Microsoft weten.

“Je kunt zeggen: ‘Hé, wil je dertig seconden naar een advertentie kijken en dan twee uur gamestreaming krijgen,'” vertelde hij tijdens het Wells Fargo TMT Summit waar VGC bij was.

Het klinkt tegelijkertijd aantrekkelijk als onaantrekkelijk. Midden in een potje Call of Duty opeens reclame voorgeschoteld krijgen klinkt hinderlijk, maar daar is zeker omheen te werken.

Xbox Game Pass wil Netflix en volgen voor gratis-abonnementen
(Afbeelding: Samsung)

Game Pass op een Samsung tv.De strategie is in eerste instantie niet bedoeld voor onze markt, maar voor die van Afrika. Daar zijn genoeg mensen met een smartphone, maar ontbreekt het geld vaak voor een Xbox of een abonnement. Al sluit die reden gamers in andere landen natuurlijk niet direct uit.

Geen console meer nodig

Er zijn ook steeds meer manieren om de Netflix van de games te gebruiken zonder dat je een Xbox hebt. Zo zijn er apps voor smartphones en televisies of speel je via de internetbrowser op je pc. Of er nu een console voor nodig is of niet, meer Game Pass-gebruikers binnenhalen is het doel van het bedrijf.

Xbox Game Pass kun je vergelijken met Disney+ en Netflix. In plaats van films en series krijg je toegang tot een aanbod vol games. Deze zijn via de cloud te spelen, waardoor je overal ter wereld kunt gamen als je een stabiele internetverbinding hebt.

In de toekomst lijk je dus helemaal geen console meer nodig te hebben, in ieder geval niet om Xbox Game Pass te gebruiken. Het is interessant om te zien of Nintendo en PlayStation zullen volgen. Overigens lijkt Netflix juist weer de jacht op die bedrijven te hebben ingezet.

Op dit moment is Xbox Game Pass Ultimate niet gratis. Je betaalt voor de dienst 14,99 euro per maand.

Net als The Last of Us en Andor laat Netflix-hit Stranger Things lang op zich wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen