Iedereen praat over Dagboek in iOS 17.2, maar wat is dit voor nieuwe iPhone-app?

Apps Jeroen Kraak 12 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

iOS 17.2 is uit voor je iPhone, en dat betekent een hoop nieuwigheden. De meest besproken toevoeging is de Dagboek-app. Maar wat kun je er precies mee en heeft het echt een meerwaarde?

Waarschijnlijk zie je een rood bolletje bij de Instellingen-app staan. Dat heeft alles te maken met de release van iOS 17.2, een nieuwe versie van het besturingssysteem van je iPhone. Die versie is vanaf nu beschikbaar om te installeren.

Als je dat hebt gedaan, zie je ook een nieuwe app verschijnen: Dagboek. Ik vertel je wat het is en hoe je ‘m gebruikt.

Dit is Dagboek op je iPhone

Tijdens ontwikkelaarscongres WWDC23, in juni van het afgelopen jaar, kondigde Apple de Dagboek-app aan voor iOS 17.2, oftewel in het Engels: Journal. Het is een plaats waarin je al je gebeurtenissen kunt vastleggen die je meemaakt in het leven. Het moet vooral zorgen voor een beter beeld van je mentale gezondheid.

Maar net zoals bij een gewoon dagboek wil je niet dat anderen er stiekem doorheen bladeren. Journal sluit je dan ook extra af met Face ID of Touch ID. Zo is de informatie extra goed beveiligd.

Als je je iPhone updatet naar iOS 17.2 zie je de nieuwe Dagboek-app staan. Maar wat kan je er precies mee?
De nieuwe Dagboek-app op je iPhone. (Afbeelding: Apple)

Je hebt dus geen boekje met een slotje meer nodig dat je onder je bed verstopt. Je deelt wat je maar wil: van kleine geluksmomenten zoals een heerlijke koffie in je favoriete tentje tot een grote gebeurtenis zoals je verjaardag.

In tegenstelling tot een normaal dagboek voeg je in  de app voor je iPhone ook media toe, zoals foto’s. De app filtert ze zelfs voor je.

Is een gebeurtenis extra speciaal voor je? Dan is het mogelijk om een bladwijzer toe te voegen. Zo blader je later makkelijk terug naar die bijzondere gebeurtenis.

Zo gebruik je de nieuwe app

Als je de Dagboek-app opent, krijg je als eerste een scherm met allerlei mogelijkheden. Als je dat hebt gelezen, ga je door. Door middel van het plusje onderaan de app voeg je makkelijk een nieuwe gebeurtenis toe.

Als je je iPhone updatet naar iOS 17.2 zie je de nieuwe Dagboek-app staan. Maar wat kan je er precies mee?
Voeg makkelijk een nieuwe activiteit toe. (Afbeelding: Apple)

Als je op het plusje drukt, krijg je de vraag of je suggesties wilt inschakelen op je iPhone. Deze maken het extra makkelijk om informatie toe te voegen aan de Dagboek-app. Daarin kun je deze ook aanpassen en of je notificaties wil zien.

Als je daar je weg doorheen hebt gebaand, ga je echt aan de slag. Zelf heb ik bijvoorbeeld afgelopen vrijdag een wandeling gemaakt en tussendoor wat foto’s geschoten. Deze staan makkelijk in een overzicht. Ook het aantal stappen en de kaart heeft Apple alvast toegevoegd. Ik kan zelf kiezen of ik er ook nog iets bij wil schrijven.

Klaar met schrijven? Dan komt het in het overzicht. Dit is overigens niet alleen het geval bij een activiteit als een wandeling. Ook voeg je bijvoorbeeld de nummers toe die je luistert via Apple Music en wat je erbij voelt.

Apple geeft daarnaast ook suggesties voor reflectie. Zo stelt de iPhone-app voor om op te schrijven wat er in een week goed ging, of wat je van recente gesprekken met anderen hebt geleerd.

Nog meer nieuwigheden in iOS 17.2

Naast Dagboek heeft Apple nog een aantal andere nieuwe functies naar de iPhone gebracht. Zo is de Weer-app geüpdatet. Het is nu mogelijk om het weer per uur te zien voor de komende tien dagen. Ook zijn er nieuwe widgets voor de app.

Voor iPhone 15 Pro en Pro Max-gebruikers is het nu mogelijk om Spatial Video te maken. Deze filmpjes zijn geschikt voor de Apple Vision Pro, die begin 2024 uit moet komen. Hiermee creëer je 3D-beelden die je op de headset terug kan kijken.

Daarnaast krijgt de Actieknop op die modellen ook een nieuwe functie. Het is nu mogelijk om een snelkoppeling te maken om teksten te vertalen.

Als je veel PDF-formulieren op je iPhone invult, heeft iOS 17.2 een ideale toevoeging. Het detecteert automatisch velden in een PDF waar je informatie in moet vullen. Het kan ze tevens al voor je invullen.

iOS 17.2 is nu beschikbaar voor je iPhone en zal de waarschijnlijk automatisch op je toestel geïnstalleerd worden. Kan je niet wachten? Dan ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Daar installeer je handmatig het nieuwe besturingssysteem.

Deze ultrahandige iPhone-hacks komen rechtstreeks van een Apple medewerker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen