Xiaomi Mi Fold toont aan hoe goed Samsung er met de Fold voorstaat

Smartphones Mark Hofman 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Toen Samsung in 2019 de eerste Galaxy Fold introduceerde waren er veel scheven gezichten. “Een telefoon die op te vouwen is? Dat heeft geen toekomst!” is een bericht dat ik persoonlijk vaak hoorde. Drie jaar later loop ik over de beursvloer van het Mobile World Congress 2022 en wordt één ding duidelijk: Samsung heeft het verdomd goed gezien.

De opvouwbare smartphone steelt de show op de beursvloer in Barcelona. Apparaten als de Xiaomi Mi Fold zijn hier niet alleen te bewonderen, maar ook kort te proberen. Erg prettig, want het maakt eigenlijk alleen maar duidelijk hoe goed Samsung het voor elkaar heeft. De Galaxy Z Fold 3 is duidelijk de smartphone die de toekomst van mobiele telefonie laat zien.

De Xiaomi Mi Fold

De Xiaomi Mi Fold is een opvouwbare smartphone van het Chinese technologiebedrijf Xiaomi. Het toestel is voorzien van twee beeldschermen: eentje aan de buitenkant en eentje aan de binnenkant. Het scherm aan de buitenkant is een 6.52-inch AMOLED-beeldscherm en het scherm aan de binnenkant is een 8.01 WQHD+-scherm. De smartphone draagt een Snapdragon 888 processor met zich mee en is voorzien van minimaal 12GB en maximaal 16GB aan werkgeheugen. Simpel gezegd: het is een krachtig toestel die ook uitstekend als tablet te gebruiken is.

Xiaomi Mi Fold Samsung
Als tablet te gebruiken (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

In Nederland is de Mi Fold officieel niet te koop, maar via een omweg is het mogelijk om hem voor ongeveer €1300 op de kop te tikken. Een stukje goedkoper dan de Samsung Galaxy Z Fold 3 die in de zomer van vorig jaar verscheen. Dat zie je niet direct terug op het moment dat je de overige specificaties bekijkt. Het toestel biedt de consument 256GB of 512GB aan opslagcapaciteit, een 5020mAh batterij met 67W snellaadtechnologie en een camerasysteem met een 108-megapixel hoofdcamera.

Dat verschil merk je echter wel op het moment dat je het toestel daadwerkelijk in handen hebt.

Goed nieuws voor Samsung

Waarom is de Xiaomi Mi Fold goed nieuws voor Samsung? Simpel. De smartphone toont eigenlijk aan wat voor een voorsprong het Zuid-Koreaanse bedrijf op dit moment heeft. Steeds meer bedrijven pakken het concept van de opvouwbare smartphone en geven er een eigen draai aan. Iets dat Oppo, met zijn nieuwe Find N, bijvoorbeeld uitstekend doet. Maar niet iedereen heeft het zo goed gezien.

Xiaomi Mi Fold Samsung
Het scherm opgeklapt (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Dat geldt dus ook voor de Xiaomi Mi Fold. Ondanks zijn lagere prijs en goede specificaties, valt er weinig positiefs te zeggen over de bouwkwaliteit. Het toestel vouwt bijvoorbeeld heel stug open en dicht, maar voelt ook qua materiaal niet heel solide aan. Daarbij zijn de schermranden, zowel rondom het buitenste als het binnenste scherm, erg dik. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorgt er wel voor dat een telefoon van €1300 vrij goedkoop aanvoelt. Iets waar de Galaxy Z Fold 3 bijvoorbeeld totaal geen last van heeft.

We hebben de Xiaomi Mi Fold enige tijd kunnen proberen op de beursvloer, maar het toestel niet uitgebreid getest. Hoelang de accu meegaat wanneer hij volledig geladen is en hoe goed de software reageert weten we dus niet precies. De conclusie lijkt alleen wel duidelijk te zijn: Samsung heeft het drie jaar geleden bijzonder goed gezien.

Xiaomi Mi Fold Samsung
108 megapixel hoofdcamera (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Dat zeg ik niet, omdat ik persé fan ben van Samsung. Dat zeg ik niet om mijn gelijk te halen. Het enige wat ik hiermee wil zeggen is dat als we willen weten hoe de smartphone er over vijf jaar uitziet, we deze serie van het Zuid-Koreaanse merk goed in de gaten moeten houden. Hopelijk volgt de rest dan snel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen