Xiaomi Mi Watch Lite: leuk voor de twijfelaar, niet voor de liefhebber

Gadgets Mark Hofman 5 feb 2021
Leestijd: 6 minuten

Wie altijd al eens een smartwatch heeft willen proberen hoeft daarvoor niet diep in de buidel te tasten. Zo zijn er bedrijven die de slimme horloges voor een prikkie aanbieden. Een goed voorbeeld daarvan is de nieuwe Xiaomi Mi Watch Lite die je voor €60 op de kop tikt. Alleen krijg je dan ook echt de juiste ervaring die bij een smartwatch hoort?

Het mag duidelijk zijn: de Mi Watch Lite is erg leuk voor de twijfelaar die zo’n smartwatch wel een keer wilt proberen. Ben je een liefhebber van het product, dan zal dit specifieke model voor weinig enthousiasme zorgen. Waarom? We leggen het je uit!

Xiaomi Mi Watch Lite: een smartwatch voor €60

Voor €60 een smartwatch op de kop tikken klinkt te mooi om waar te zijn, maar Xiaomi maakt het wel mogelijk. Het Chinese bedrijf, dat bekendstaat om hoogstaande producten voor een prikkie, introduceerde onlangs de Mi Watch Lite. Het horloge heeft een afmeting van 41 x 35 x 11.9mm, een gewicht van 35 gram en is geheel gemaakt van plastic. Aan de bovenkant van het apparaat zit een 1.4-inch IPS LCD beeldscherm met een resolutie van 320 x 320 pixels en een pixeldichtheid van 323ppi. Je hebt de mogelijkheid om met de Mi Watch Lite verbinding te maken met wifi of met andere apparaten door middel van Bluetooth 5.0. Daarnaast beschikt het apparaat over een indrukwekkende 230mAh batterij, dat er op papier voor moet zorgen dat je negen dagen met een volle lading doet.

Op papier een vrij indrukwekkend apparaat als je het wegzet tegenover de prijs. In de praktijk is dat ook zeker het geval, al mag het dus duidelijk zijn dat mensen die opzoek zijn naar een smartwatch misschien niet heel erg te spreken zullen zijn over het product. We leggen het je uit:

Xiaomi Mi Watch Lite
Ziet er niet verkeerd uit, toch? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Mi Watch Lite: strak uiterlijk, minder strakke software

De Xiaomi Mi Watch Lite ziet er alles behalve goedkoop uit. Het slimme horloge heeft qua ontwerp veel weg van een Apple Watch en daar is helemaal niets mis mee. Daarnaast is het apparaat niet heel zwaar en voelt hij ook helemaal niet goedkoop aan. Daarbij is het ook zeker voordelig dat de gadget uitstekend om je pols zit en deze niet na een paar uur dragen gaat irriteren. De bandjes die je meegeleverd krijgt zijn overigens te vervangen, waardoor je de Mi Watch Lite volledig in eigen stijl kunt dragen.

Wat betreft de software heeft de Mi Watch Lite veel dingen te bieden die je van zo’n dergelijk apparaat mag verwachten. Het is dus mogelijk om je hartslag te meten, de muziek van je telefoon te bedienen of je activiteiten bij te houden. Dankzij de GPS tracker hou jij je doelen voor de dag in de gaten en krijg je een duidelijk overzicht van de calorieën die je verbrand hebt.

Erg fijn allemaal, al moet ik wel eerlijk bekennen dat het vinden van die apps soms nog best een uitdaging is. Sommige icoontjes zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden en er wordt ook geen gebruik gemaakt van tekst om aan te duiden welke applicatie het precies is. Daarbij is het aanbod aan apps wel erg klein en is er geen app store waarin je nieuwe apps kunt downloaden. What you see is what you get dus.

Xiaomi Mi Watch Lite
Het menu! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Connectie met je smartphone

De Xiaomi Mi Watch Lite is officieel gezien een smartwatch en daarom is hij ook te verbinden met je smartphone. Het is fijn dat het apparaat zowel met iOS als met Android verbonden kan worden. Dat proces verloopt overigens uiterst soepel. Je krijgt eerst een QR-code te zien op de Mi Watch Lite waarmee je de app kunt downloaden. Wanneer je dat gedaan hebt krijg je stap voor stap te zien hoe je een verbinding met je smartphone maakt. Dat is zo gepiept, waardoor je vrij snel het meeste uit je smartwatch kunt halen. Dankzij de app krijg je een beter overzicht van de doelen die je zelf gesteld hebt op een dag en is het mogelijk om nieuwe wijzerplaten te downloaden en in te stellen. Daarnaast krijg je alle meldingen binnen van je telefoon.

Dat klinkt erg fijn, maar valt in de praktijk nog wel eens tegen. Er zitten namelijk wat fouten in de smartwatch, waardoor de verbinding met je smartphone niet helemaal optimaal is. Zo blijven meldingen die je krijgt bijvoorbeeld in het beeld van Xiaomi Mi Watch Lite staan, totdat je deze hebt geopend op je smartphone. Er is geen enkele manier waarop je deze meldingen weg kunt krijgen. Daarnaast is het horloge ook niet in staat om emoji’s of stickers te tonen, waardoor je regelmatig tegen een melding aankijkt met een vraagteken erin. Een ander voorbeeld dat de verbinding niet altijd optimaal is heeft alles te maken met oproepen. Wanneer je gebeld wordt heb je namelijk niet de mogelijkheid om op te nemen. De enige optie die je voorgeschoteld krijgt is het gesprek weigeren. Misschien handig voor als je schoonmoeder aan de telefoon hangt, maar zeker niet praktisch.

Xiaomi Mi Watch Lite
Ligt ‘ie hoor! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een bizar goede batterij

De Xiaomi Mi Watch Lite is voorzien van een 230mAh batterij, wat veelbelovend is voor een gadget van dit formaat. Xiaomi zegt dat de smartwatch hierdoor negen dagen op een volle lading kan doen. Die voorspelling is niet helemaal accuraat, maar daardoor is de batterij niet minder indrukwekkend. Met een volle lading doe je gemiddeld acht dagen, wat bijzonder lang is voor een slim horloge. De duurdere modellen komen hier bijvoorbeeld niet eens bij in de buurt en dat is zeker een prestatie. De Xiaomi Mi Watch Lite is overigens ook binnen twee uur weer helemaal vol. Hiermee is hij niet de snelste van de markt, maar gezien de lange accuduur is dat uitstekend voor lief te nemen.

Een uitstekende batterij dus, maar hoe vol hij nog is blijft lastig te zien. Er zijn een aantal wijzerplaten die het accupercentage tonen, maar als je daar niet voor wilt kiezen moet je het op de gok doen. Ik heb me rot gezocht, maar nergens ook maar iets van een verwijzing naar de hoeveelheid batterij kunnen vinden. Dat is dan wel weer jammer.

Xiaomi Mi Watch Lite
In het raamkozijn, in het raamkozijn (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Mi Watch Lite: leuk voor de twijfelaar, niet voor de liefhebber

De Xiaomi Mi Watch Lite is een leuk alternatief voor mensen die altijd al eens een smartwatch wilden proberen. Voor €60 heb je een degelijk apparaat in handen, maar moeten we je toch waarschuwen dat je niet de volle ervaring krijgt. Het ontbreken van een digitale downloadwinkel voor extra apps of het probleem met meldingen en oproepen is zeker niet standaard. We hebben dan ook eigenlijk een beetje het gevoel dat de naam van de Xiaomi Mi Watch Lite een beetje misplaatst is. Waar het bedrijf dit een smartwatch noemt, zouden wij het eerder een uitgebreide fitnesstracker willen noemen.

De Xiaomi Mi Watch Lite is wat dat betreft dus erg leuk voor de twijfelaar, maar niet aan te raden voor de liefhebber.

Mi Watch Lite

Xiaomi

5 Score

Pluspunten

  • Batterij gaat acht dagen mee
  • Smartwatch ziet er strak uit
  • Binnen twee uur opgeladen
  • Biedt de apps die je mag verwachten
  • €60 is een prikkie!

Minpunten

  • Software werkt soms nogal traag
  • Meldingen blijven vast staan
  • Oproepen alleen te weigeren
  • Geen app store voor meer apps
  • Op sommige vlakken er onoverzichtelijk

De Xiaomi Mi Watch Lite is een leuk alternatief voor mensen die altijd al eens een smartwatch wilden proberen. Voor €60 heb je een degelijk apparaat in handen, maar moeten we je toch waarschuwen dat je niet de volle ervaring krijgt. Het ontbreken van een digitale downloadwinkel voor extra apps of het probleem met meldingen en oproepen is zeker niet standaard. We hebben dan ook eigenlijk een beetje het gevoel dat de naam van de Xiaomi Mi Watch Lite een beetje misplaatst is. Waar het bedrijf dit een smartwatch noemt, zouden wij het eerder een uitgebreide fitnesstracker willen noemen.  De Xiaomi Mi Watch Lite is wat dat betreft dus erg leuk voor de twijfelaar, maar niet aan te raden voor de liefhebber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen