Xiaomi Redmi Note 9T: 5 redenen om hem (niet) te kopen

Smartphones Mark Hofman 19 jan 2021
Leestijd: 8 minuten

De Xiaomi Redmi Note 9T werd op 9 januari aangekondigd. De smartphone kost slechts €229, waardoor dit de goedkoopste 5G-smartphone van het moment is. 5G hoeft dus niet meer duur te zijn, maar merk je dit ook bij de rest van het toestel?

Nadat ik de Redmi Note 9T een week heb mogen gebruiken vertel ik je exact hoe goed deze smartphone is. Ik geef je drie redenen waarom je het toestel naar mijn idee moet kopen en twee redenen waarom niet.

Xiaomi Redmi Note 9T: waarom kopen?

Redmi Note 9T review
De hele achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er zijn drie zaken die, op positieve wijze, mijn aandacht hebben weten te trekken in de week dat ik de Xiaomi Redmi Note 9T gebruikt heb. Zo maakte het Chinese bedrijf wederom indruk met de batterij, sprak het ontwerp me heel erg aan en werd ik aangenaam verrast door de specificaties.

Waarom was dit precies het geval? Ik leg het je uit!

#1 No nonsense ontwerp

Er valt weinig te zeggen over het ontwerp van de Xiaomi Redmi Note 9T. Iets dat naar mijn mening een voordeel is. De smartphone is voorzien van een strak ontwerp, op het ronde camerasysteem na. Ik moet zeker toegeven dat het camerasysteem op de achterkant geen schoonheidsprijs verdient, maar je went er wel degelijk snel aan.

Het ontwerp van de Xiaomi Redmi Note 9T zorgt ervoor dat het toestel uitstekend in de hand ligt. Niet te groot en ook zeker niet te zwaar. Iets waar de speciale textuur aan de achterkant van de telefoon overigens aan bijdraagt. Dit zorgt ten eerste voor meer grip en heeft ook een zeer positieve uitstraling op het ontwerp.

Aan de zijkant van de telefoon zit de vingerafdrukscanner verwerkt in de aanknop. Iets wat je niet snel door zou hebben aangezien deze razendsnel is. Dat is enerzijds hartstikke fijn, maar anderzijds kom je erachter dat zo’n scanner ook te snel kan zijn. Soms is deze namelijk iets te gretig en ontgrendel jij je smartphone op het moment dat dit eigenlijk nog niet de bedoeling was.

Oh, en er zit een headphone jack in de smartphone. A good ‘ol headphone jack!

#2 Indrukwekkende specificaties

Er zullen weinig mensen verrast zijn als ik ze vertel dat de Xiaomi Redmi Note 9T indrukwekkende specificaties met zich meebrengt. Zeker gezien het prijskaartje van €229. De smartphones van het bedrijf staan er nu eenmaal bekend om en dat is ook dit jaar weer het geval. Zelfs nu de smartphone ook 5G-ondersteuning biedt.

De Xiaomi Redmi Note 9T is voorzien van de krachtige 7nm MediaTek Dimensity 800U 5G processor met 4GB aan werkgeheugen. Mag je allemaal weer vergeten, want het houdt simpelweg in dat de smartphone ontzettend krachtig is. Het maakt niet uit welke app je erop wilt draaien of welke game je erop wilt spelen: de smartphone houdt zichzelf uitstekend staande. Een potje Call of Duty: Mobile of Asphalt 9 op z’n tijd is dus gewoon mogelijk.

Daarnaast zien we minimaal 64GB opslagcapaciteit dat je voor €40 extra kunt opwaarderen naar 128GB opslag. Voor €269 heb je dus dezelfde specificaties, maar dan wel met 64GB extra opslag. Mocht je daar overigens geen trek in hebben is het natuurlijk altijd mogelijk om de opslagcapciteit te vergroten met een microSD-kaartje.

Weet deze smartphone op een specifiek gebied de show te stelen zoals voorgaande modellen? Nee, over het algemeen is alles wel net zo indrukwekkend als de Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Alleen moet je wel beseffen dat dit toestel beschikt over 5G-ondersteuning. Een toepassing die voornamelijk als “een dure toevoeging” wordt gezien. Het feit dat de smartphone, ondanks die toevoeging, nog steeds €229 kost en zulke specificaties levert laat zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

#3 IJzersterke batterij

De Xiaomi Redmi Note 9T beschikt over een 5000mAh batterij. Iets dat ervoor zorgt dat je de smartphone makkelijk anderhalve dag tot wel twee dagen kunt gebruiken op een volle lading. Uiteraard is het afhankelijk van hoeveel de smartphone gebruikt en wat je ermee doet. Een paar uur games spelen zal logischerwijs een grotere impact hebben op de batterij dan het lezen van nieuwsberichten.

De lange accuduur wordt ook mede mogelijk gemaakt door het 6.2-inch LCD scherm van Redmi Note 9T. Dat beeldscherm is zeker weten goed genoeg voor het dagelijkse gebruik, maar verricht geen wonderen. Dat hoeft ook zeker niet voor een smartphone in deze prijsklasse. Je kunt er dus vanuit gaan dat je met deze 5000mAh batterij langer doet dan wanneer deze in een smartphone zit met een OLED FHD+ of QHD+ beeldscherm.

Het is overigens mogelijk om de Xiaomi Redmi Note 9T snel op te laden met een vermogen van 18W. Dat doe je overigens door middel van een adapter die 22W aan vermogen levert. Om de gezondheid van je batterij op pijl te houden wordt alleen niet het volledige vermogen gebruikt en dat is best wel een goede toevoeging. De smartphone laadt nog steeds snel op en de batterij blijft langer goed.

Xiaomi Redmi Note 9T: waarom laten liggen?

Redmi Note 9T review
Voorkant van de Redmi Note 9T (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Helaas zijn er ook bepaalde zaken waar ik niet heel erg over te spreken was. Zo weet de camera degelijke foto’s te maken en was ik op sommige punten zelfs onder de indruk. Maar over het algemeen moet je de Xiaomi Redmi Note 9T niet aanschaffen voor het camerasysteem. En dat geldt ook zeker voor de software.

Ik ga er iets dieper op in:

#1 Camerasysteem een lastig verhaal

Het camerasysteem van de Xiaomi Redmi Note 9T is een lastig verhaal. Enerzijds is het systeem uitstekend voor een smartphone in deze prijsklasse. Je bent voorzien van vier verschillende lenzen en krijgt een arsenaal aan functionaliteiten die je kunt gebruiken. Zeker wanneer je foto’s van dichtbij neemt zul je zien dat dit alles behalve een slechte camera is. Zeker, omdat er vooral softwarematig veel gebeurt met je foto’s. Voor een bedrag van €229 heb je dus een prima camerasysteem.

Het punt van een camerasysteem is alleen dat er flink wat mensen zijn die hun smartphone erop uit kiezen. Wat dat betreft moet je de prijs even wegdenken en ook die mensen bedienen. Want als jij ontzettend graag foto’s maakt met je smartphone, moet je dit toestel dan nemen?

Redmi Note 9T foto
De zon heeft er zin in! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het antwoord op die vraag is nee. Waar het camerasysteem zeker indruk weet te maken voor €229 zijn er ook een aantal dingen die minder positief zijn. Zo zijn foto’s over het algemeen best wel grauw. Dat heeft niet alleen te maken met de helderheid van foto’s, maar ook zeker met de kleuren. Deze springen alles behalve uit de foto’s en dat is best wel jammer.

Redmi Note 9T foto dichtibij
Het camerasysteem weet van dichtbij indruk te maken (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarnaast zien foto’s er over het algemeen wel goed uit, maar moet je deze echt niet groter maken dan de standaard resolutie. Je zult zien dat er vrij weinig detail in de foto’s zitten. De selfiecamera maakt over het algemeen goede foto’s, maar wel in de juiste omstandigheden. Wanneer je thuis op de bank zit zullen de foto’s niet tegenvallen, maar zodra je naar buiten gaat heb je al snel te maken met overbelichting.

Redmi Note 9T foto 2
Boompje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Voor de mensen die opzoek zijn naar een uitstekende smartphonecamera, die kunnen deze Xiaomi Redmi Note 9T dus laten liggen. Maakt het je niet heel veel uit en wil je vooral wat foto’s doorsturen naar vrienden of familie, dan zit je goed.

Redmi Note 9T foto
Dat is schrikken! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Software blijft onoverzichtelijk

De Xiaomi Redmi Note 9T draait op MI UI 12. Dat is een aangepaste versie van Android 11 en werkt over het algemeen prima. Ik heb de afgelopen week weinig problemen gehad en zelden iets vast zien lopen. Alleen wanneer je de telefoon opstart zul je merken dat het systeem wat traag is de eerste paar minuten.

Ten opichte van MI UI 11 is de boel daarnaast ook iets overzichtelijker geworden. Maar het verschil is niet heel erg groot. MI UI blijft een onoverzichtelijke variant op Android waar je toch zeker even een tijd aan zou moeten wennen. Iets dat je vooral in de instellingen zult merken. Niet alle instellingen staan namelijk op een logische plek. Voor de één een probleem, voor de ander meer dan prima. Het zal een kwestie van smaak zijn.

Xiaomi Redmi Note 9T: 5G is betaalbaar!

Redmi Note 9T review
Het camersysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Xiaomi Redmi Note 9T is, zeker voor de prijs van €229, een ijzersterke smartphone. Om heel eerlijk te zijn had ik ook niet anders verwacht. De voorgaande modellen wisten een zelfde indruk achter te laten, al moet ik wel toegeven dat deze meer vernieuwing met zich meebrachten. Op het gebied van de specificaties wisten ze uit te blinken en dat is bij dit model niet het geval.

Alleen wanneer je daar iets langer over nadenkt is dat juist heel erg goed. Xiaomi heeft het voor elkaar gekregen om bepaalde sterke punten aan te houden en de telefoon ook nog eens van 5G-ondersteuning te voorzien. Dit zonder de prijs te laten stijgen.

Wat dat betreft is de Xiaomi Redmi Note 9T het bewijs dat 5G helemaal niet duur hoeft te zijn. Wie dit toestel in huis haalt is niet alleen klaar voor de toekomst, maar beschikt dus ook gewoon over de kwaliteit die je van een Redmi Note mag verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen