[REVIEW] Dyson Pure Cool Cryptomic: zorgt voor schone lucht in huis

Smart Home Jelle van Es 19 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Sinds maart 2020 zijn we met zijn allen meer thuis om daar te werken. Dat is pittig en levert in sommige gevallen ook wat problemen op. Denk daarbij aan de combinatie tussen het lesgeven aan kinderen en werken, langzaam internet en geen goede werkplek. Nu willen we je geen angst aan praten, maar met deze periode heb je ook nog een onzichtbaar probleem: luchtvervuiling. Met dat in het achterhoofd gingen we aan de slag met de Dyson Pure Cool Cryptomic.

De Dyson Pure Cool Cryptomic is een luchtreiniger van het bedrijf dat je voornamelijk van de draadloze stofzuigers kent. Ikzelf heb nooit nagedacht over zoiets, maar volgens Dyson is het zeker het overwegen waard. Want 90 procent van de blootstelling aan ultrafijnstof vindt binnen plaats en dat kan allemaal gezondsheidsproblemen opleveren. Zeker nu we thuis zitten en we de ramen over het algemeen dicht hebben om de kou buiten te houden. Zelfs wanneer je een schoon huis hebt, zijn er nog stoffen die je gezondheid kunnen aantasten. Denk daarbij terpenen, die verwerkt zijn in luchtverfrissers en andere schoonmaakmiddelen en voor irritatie kunnen zorgen. En dan heb je nog formaldehyde, die uit spaanplaat komt, dat in huizen wordt gebruikt, in meubelen en kleden zit en tot astma kan leiden. Voor hen die gezond willen leven, is een luchtreiniger als deze volgens Dyson dus het overwegen waard. Dit zijn de punten die mij tijdens het gebruik zijn opgevallen.

Dyson Pure Cool Cryptomic
Zoals hij bij mij staat (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Dyson Pure Cool Cryptomic is makkelijk in gebruik

De Dyson Pure Cool Cryptomic komt in een flinke verpakking en dat schrok me in eerste instantie wel een beetje af. ‘Weer iets om in elkaar te zetten’. Gelukkig blijkt die angst ongegrond te zijn. Binnen een paar minuten heb je alles in elkaar gezet en zet je hem en kun je er mee aan de slag. Het zijn iets van vier of vijf handelingen en dan kun je hem gebruiken. Daarbij is er een simpele en kleine afstandsbediening om te gebruiken, maar persoonlijk vond ik het fijner om alles via de app bij te houden.

Wanneer je de doos opent (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Diverse standen in te stellen

En vanuit die app zijn er vele dingen die je kunt instellen. Denk daarbij aan de snelheid van de luchtstroom, de richting die hij opblaast en in wat voor soort draai hij dat doet (in 90 graden blazen of zelfs meer). Het spreekt allemaal voor zich en het is leuk om er vanuit de app mee te spelen om te kijken wat het fijnste voor jou werkt.

Duidelijke app (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Zorgt voor wat verkoeling

Het is nu winter en dus heb je de behoefte aan verwarming. Helaas werkt de Dyson Pure Cool Cryptomic niet als een kachel, maar kan hij wel wat verkoelen. Dat is dan straks weer handig wanneer de zomer op ons afkomt. Die verkoeling kun je vooral vergelijken met een ventilator. Zeker op standje tien in een slaapkamer in de zomer kan hij voor een fijn briesje zorgen. Bijkomend voordeel is dat hij redelijk stil is, waardoor je hem in principe de hele nacht aan kan laten staan. Dat wordt overigens bij gewone ventilatoren afgeraden, maar omdat dit ook de lucht reinigt, denk ik dat het ook wel wat gezond is. Daarnaast is het goed om te weten dat hij beschikt over een nachtstand, waardoor hij automatisch schakelt naar de stilste stand.

In de zomer ook als een ventilator (Afbeelding: Dyson)

De Dyson Pure Cool Cryptomic ziet er netjes uit

Mocht je in je huiskamer last hebben van matige luchtkwaliteit, dan is het goed om te weten dat je de Dyson Pure Cool Cryptomic daar makkelijk kan plaatsen. Het is namelijk een product wat er strak uit ziet en dus niet verkeerd is om in het zicht te hebben staan. Daarnaast is hij redelijk licht en stevig, waardoor je hem makkelijk oppakt om hem te verplaatsen naar een andere kamer, waardoor hij voor het slapen gaan ook even op de kinderkamer geplaatst kan worden.

Oogt als een kwaliteitsproduct (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

App houdt alles bij

Tot slot gaan we nog even terug naar de eerder genoemde app, waarmee je makkelijk alles instelt. Daar kun je echter ook goed bijhouden hoe het met de luchtkwaliteit in je huis is. Hij houdt daar namelijk alles netjes bij. Soms lijkt hij echter niet helemaal goed te meten. In mijn overzicht heb ik soms wat rare pieken, die er voor zorgen dat mijn gemiddelde wat hoger ligt dan dat het eigenlijk zou zijn. Buiten dat zie ik niet veel rare dingen. Ik kan me echter voorstellen dat ik in de lente met de verschillende pollen daar een duidelijk verschil gaat zien.

Wat rare spikes in de app (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Dyson Pure Cool Cryptomic is nu beschikbaar en onder andere hier te scoren. Liever een draadloze stofzuiger van Dyson? Lees dan hier onze review daarvan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen