Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 3 aug 2021

‘Xiaomi laat Samsung en Apple achter zich en is nummer 1 in Europa’

Het lijkt erop dat het marktaandeel van Xiaomi in Europa flink gegroeid is en dat het bedrijf zowel Samsung als Apple achter zich laat. Dat blijkt uit onderzoek van een externe marktonderzoeker. Andere Chinese telefoonfabrikanten, zoals Oppo en Realme, hebben ook een flinke groei in marktaandeel laten zien.

Xiaomi heeft tot nu toe in 2021 een goed jaar achter de rug. Eerder kwam al in het nieuws dat het bedrijf Apple is voorbijgegaan als het gaat om verscheepte smartphones wereldwijd. Nu lijkt het erop dat dezelfde fabrikant een nummer één positie inneemt op de Europese markt; de fabrikant doet dus goede zaken.

Xiaomi boert goed in 2021

Uit onderzoek van Strategy Analytics blijkt dat Xiaomi 12,7 miljoen smartphones verscheept heeft in het tweede kwartaal van 2021. Dat komt neer op een marktaandeel van 25,3 procent. Op de tweede plaats staat Samsung, met 12 miljoen verscheepte units en 24 procent marktaandeel. Voor de Chinese fabrikant betekent dit een groei van 67 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Xiaomi Mi 11
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Apple staat op plek drie met 9,6 miljoen verscheepte iPhones en een marktaandeel van 19,2 procent. Dat bedrijf laat een groei zien van 15,7 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Samsung blijft in dat percentage steken op zeven procent groei.

Oppo en Realme doen het ook beter

Dan hebben we nog Oppo en Realme. Die hebben respectievelijk 5,6 en 3,8 procent van de markt in handen. Beide merken maken een gigantisch groei op de Europese markt door. Oppo’s marktaandeel steeg met 180 procent, terwijl het marktaandeel van Realme maar lieft met 1.800 procent gestegen is.

Apple gepasseerd door Xiaomi als een na grootste smartphone-verkoper

Realme kwam in 2019 op de Europese markt, toen nog alleen in Spanje. Maar sinds 2020 zijn ook een groot aantal andere Europese landen aan de beurt, waaronder Nederland. Dat hoge getal is dus heel simpel te verklaren: het bedrijf groeit ineens heel snel vanuit een punt waarin er amper wat gebeurde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Strategy Analytics

Reageer op artikel:
‘Xiaomi laat Samsung en Apple achter zich en is nummer 1 in Europa’
Sluiten