YouTube is adblockers zat en straft gebruikers op slinkse wijze

Apps Jeroen Kraak 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Een adblocker lijkt een ideaal wapen tegen een overvloed aan advertenties op YouTube. Toch kan het misschien beter zijn om daar nu mee te stoppen. Het videoplatform neemt namelijk maatregelen om het gebruik van een adblocker zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Je hebt het vast wel gemerkt op YouTube. Als je geen adblocker gebruikt, schieten de advertenties als paddenstoelen uit de grond. Als je een video van drie of vijf minuten wilt zien, zie je eerst een (halve) minuut aan advertenties. Je hebt daardoor bijna geen zin meer om te kijken.

Veel gebruikers kiezen er daarom voor om een adblocker op YouTube te gebruiken. Slim, zou je zeggen, maar moederbedrijf Google heeft dat als geen ander door. Geen advertenties betekent geen inkomsten voor het bedrijf, en dus opent het de aanval op de adblocker.

Schakel je adblocker maar uit op YouTube

Sterker nog, het kan misschien beter zijn om je adblocker uit te schakelen op YouTube. 9to5Google meldt dat het platform adblock-gebruikers gaat vertragen, of zoals Google het noemt: ze een suboptimale kijkervaring geven.

Dat merk je op YouTube op verschillende manieren. Ten eerste krijg je een pop-up te zien als je een adblocker gebruikt. Daarnaast heeft het bedrijf nu ook subtielers bedacht. Het vertraagt de site als het platform merkt dat je advertenties blokkeert.

YouTube geeft je groot nadeel als je een adblocker gebruikt
Een eerdere maatregel van Google. (Afbeelding: YouTube)

YouTube testte de functie al in november, maar daarna stopte het platform ermee. Nu lijkt de ‘suboptimale ervaring’ voor mensen met een adblocker weer terug te zijn.

YouTube lijkt een vertraging in te bouwen van vijf seconden wanneer je een adblocker gebruikt. Goed, dat is irritant, maar nog steeds minder erg dan een halve minuut tot een minuut naar een advertentie kijken.

Premium de ideale oplossing?

Met die vertraging hoopt YouTube je ertoe te bewegen om je adblocker uit te schakelen. Of nog beter voor het bedrijf: je een abonnement te laten nemen op YouTube Premium.

Bij die laatste dienst betaal je 11,99 euro per maand. Naast dat je geen reclames meer krijgt te zien, heeft het ook nog andere voordelen. Zo zijn sommige video’s beschikbaar in een betere kwaliteit en is het mogelijk om filmpjes te downloaden. Daarnaast heb je ook toegang tot YouTube Music. Wat je nog meer met een abonnement kan, vertelt mijn collega Sam je in onderstaand artikel.

YouTube Premium: zo veel betaal je voor een abonnement en dit kan je ermee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen