YouTube maakt betaalde functies gratis op Android en iPhone

Apps Mark Hofman 18 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

YouTube haalt een aantal indrukwekkende functionaliteiten achter de betaalmuur vandaan. Gebruikers wereldwijd krijgen toegang tot mogelijkheden die de afgelopen tijd flink indruk hebben gemaakt.

Een nummer neuriën om erachter te komen welk nummer je precies zoekt, een functie die het volume van elke video gelijktrekt en AI-gedreven stemherkenning: het is nu allemaal beschikbaar.

Betaalde YouTube-functies nu gratis

In 2020 gooide YouTube zijn standaard manier van nieuwe functies testen overboord en bood het experimentele features alleen aan Premium-leden aan.

Zo kregen betalende gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om liedjes te zoeken door ze te neuriën, en zorgde schermvergrendeling ervoor dat een video tijdens het kijken niet verstoord werd.

YouTube maakt betaalde functies gratis op Android en iPhone
(Afbeelding: YouTube)

In een blogpost laat YouTube weten dat het een aantal van deze functionaliteiten naar zijn mobiele app verplaatst en ze uit de betaalmuur haalt.

Beter gezegd: als gratis gebruiker krijg je er een aantal zeer fijne nieuwe functies bij.

Neuriën om gemakkelijker muziek te vinden

Het vinden van een nummer dat in je hoofd zit, kan echt ontzettend lastig zijn. Gelukkig introduceerde YouTube in augustus de mogelijkheid om, met behulp van AI (kunstmatige intelligentie), zoekopdrachten uit te voeren op basis van neuriën.

Deze functionaliteit is vanaf nu in de YouTube-app beschikbaar voor alle Android-gebruikers. Mensen met een iPhone moeten echter nog, voor onbepaalde tijd, wachten.

YouTube maakt betaalde functies gratis op Android en iPhone
(Afbeelding: YouTube)

Over geluid gesproken: dat heeft YouTube ook verbeterd. Er is nu een functie in de mobiele app waarmee het volume van elke video gestabiliseerd wordt, puur bedoeld om je speakers (of je oren) te beschermen.

Snelkoppelingen en betere bediening

Eerder dit jaar experimenteerde YouTube met een handige snelkoppeling om de afspeelsnelheid van video’s te regelen. Die functie is nu niet alleen gratis beschikbaar, maar ook nog eens verbeterd.

Wanneer je een video kijkt, kun je de rechterhelft van het scherm indrukken om de snelheid te verdubbelen. Zodra je bij het stukje bent dat je in normale snelheid wilt bekijken, kun je het scherm weer loslaten.

Het zoeken naar bepaalde delen in een video is ook makkelijker geworden. Wanneer je iets niet kunt vinden en terug wilt naar het begin, zal je smartphone trillen om te laten weten dat je weer bij het begin bent.

YouTube maakt betaalde functies gratis op Android en iPhone
(Afbeelding: YouTube)

YouTube verbetert je persoonlijke ervaring

De functionaliteiten maken het bekijken van video’s gemakkelijker en aangenamer. YouTube verbetert ook de algemene gebruikservaring in zijn app.

Thumbnails zijn bijvoorbeeld groter gemaakt, waardoor het zoeken prettiger is. Er is een vergrendelfunctie die je beschermt tegen onbedoelde aanrakingen, en je persoonlijke bibliotheek ziet er overzichtelijker uit.

Wie YouTube vaak gebruikt op zijn televisie zal merken dat de app meer informatie over video’s toont. In een klein menu zie je zaken zoals de videobeschrijving, reacties en hoofdstukken.

Al met al zorgen de voormalige betaalde functies ervoor dat de gratis app van YouTube veel beter is geworden. Een slimme zet, als je het ons vraagt.

Netflix zet met games ‘Squid Game’ en ‘Wednesday’ indrukwekkende stappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen