YouTube video’s downloaden? Op deze manier doe je het!

Apps Mark Hofman 27 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Er zijn talloze redenen waarom jij af en toe een video van YouTube wil downloaden. Je wilt video’s misschien onderweg bekijken, besparen op je data of beelden gebruiken voor een hobby-project. Het is allemaal mogelijk, maar je moet even weten hoe.

Er zijn naast talloze redenen namelijk ook talloze manieren om een video te downloaden. Maar welke manieren zijn het makkelijkst, kosten het minste tijd en zorgen voor het beste resultaat? We zetten er een aantal voor je op een rij.

YouTube video’s downloaden: is het legaal?

De vraag die we misschien eerst moeten beantwoorden: is het downloaden van een YouTube video legaal?

Het antwoord is over het algemeen vrij simpel. Het gebruik van een third-party app om video’s van YouTube te downloaden, gaat tegen de terms of service van het platform in. Daarin staat namelijk dat je alleen video’s mag streamen vanaf de servers van YouTube. Dat is het korte antwoord.

Het lange antwoord is dat je een video mag downloaden met toestemming van de copyright houder. De video hoeft dus niet van jou te zijn om hem te downloaden, maar mag dus ook van iemand anders zijn. Zolang je maar toestemming hebt. Daarnaast biedt YouTube je ook verschillende manieren om video’s binnen te halen. Dit door middel van de webdiensten, maar ook zeker door middel van de eigen applicaties.

Kort gezegd gaat het dus tegen de richtlijnen van YouTube in, maar zijn er wel manieren om het op een legale manier te doen.

YouTube video’s downloaden: 2 manieren

Wanneer je voor jezelf bent nagegaan of het verstandig is om een video te downloaden van YouTube, kan je het via verschillende wegen doen. Zoals gezegd zijn er talloze manieren. In dit artikel licht ik er twee voor je uit.

#1 4K Video Downloader

YouTube video downloaden
4K Video Downloader (Afbeelding: 4K Download)

Er is een programma genaamd 4K Video Downloader. Deze software doet, zoals je misschien al had verwacht, precies wat de naam zegt. Het zorgt ervoor dat jij video’s in maximaal 4K kwaliteit binnen kan halen. Het maakt niet uit of het een enkele YouTube video, een afspeellijst of een speciale video is. Met die laatste bedoel ik dan een 360-graden video of een 3D video. Ook deze zijn met 4K Video Downloader binnen te halen.

Het is via deze link mogelijk om het gratis programma te downloaden. Vervolgens voer je de volgende stappen uit:

 • Open je web browser, zoek de video en kopieer de URL
 • Open 4K Video downloader
 • Plak de URL in het programma door de groene knop te gebruiken
 • Kies de kwaliteit waarin je de video wil downloaden
 • Kies voor de hele YouTube video of alleen voor de audio
 • Selecteer een format (MP4 is wat dat betreft de beste optie)
 • Kies een bestandslocatie
 • Download de video

Wanneer je de download klaar is, staat de video op je te wachten op de gekozen bestandslocatie. Goed om te weten is dat je met 4K Video Downloader tot wel 24 video’s tegelijkertijd kunt downloaden.

#2 YouTube Premium

YouTube geeft je groot nadeel als je een adblocker gebruikt
Premium (Afbeelding: YouTube)

De tweede methode is niet gratis, maar wel erg handig. Naast het feit dat de tool geïntegreerd is in de YouTube-app, is dit ook de meest legale manier om het te doen. Offline een video bekijken is ontzettend handig via deze weg en het gebruiksgemak is groot.

Om een YouTube video met Premium te downloaden doe je het volgende:

 • Zoek de video op die je wilt downloaden
 • Druk op de Download knop (grijze pijl)
 • Kies voor de kwaliteit waarin de video gedownload moet worden

Wanneer de video gedownload is, kan je hem bekijken in je YouTube bibliotheek of via je account-tab. Het enige nadeel van YouTube Premium is dat je de video alleen kan bekijken via de app zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen