Waar je met die geweldige elektrische auto toch wel voorzichtig mee wil zijn

Elektrische auto's Sam Dille 2 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

EV’s hebben de wind dit jaar flink tegen. De verkoop stagneert en de populariteit van de elektrische auto neemt af. Dat is eigenlijk niet zo gek, want er zijn nog veel dingen waar je als rijder mee moet oppassen.

De elektrische auto klinkt heel geweldig. En dat is hij zeker. Maar helaas loopt het niet altijd goed af voor EV-bezitters. Veel elektrische auto’s hebben nog steeds een aantal struikelblokken waar je op moet letten als je erover denkt om je geliefde benzineauto in te ruilen voor een elektrisch voertuig. Op die manier bespaar je een hoop tijd en geld.

Door deze 4 punten is de elektrische auto nog lang niet perfect

Een aantal van deze punten hebben we voor je verzameld in onderstaande lijst. Je kunt ze het beste goed in je achterhoofd houden als je in een elektrische auto rijdt, of er eentje wilt kopen.

#1 Batterijen zijn temperatuurgevoelig

Net zoals je koffie op de perfecte temperatuur moet zijn, werken batterijen in elektrische auto’s het beste als ze goed warm zijn. Als het te warm of te koud is, kunnen de prestaties en het bereik van je elektrische auto afnemen.

Batterijen moeten dus altijd op een goede temperatuur zijn om optimaal te werken. Maar het probleem is dat de energie die nodig is om de batterij warm te houden, ten koste gaat van de energie die de EV kan gebruiken om te rijden. Dus het is belangrijk om te weten dat de verwarming van de elektrische auto ook energie uit de batterij gebruikt. Zelfs stoelverwarming kan invloed hebben op de actieradius van de auto.

Voorverwarmen kan een goede optie zijn om je batterij op temperatuur te brengen. Hoe dat precies werkt en wanneer je dit het beste kunt doen, leggen we voor je uit in dit artikel.

Rillingen over je elektrische auto: wat doet koud weer eigenlijk met je EV?
(Afbeelding: Yannik Zimmerman)

#2 De actieradius kan soms laag zijn

Veel EV-rijders denken misschien dat ze geweldig werk doen voor het milieu. En dat ze honderden kilometers kunnen rijden op een enkele lading. Helaas is dat niet altijd het geval.

Lang niet alle elektrische auto’s kunnen zo’n lange afstand afleggen. Dus als je van plan bent om lange afstanden te rijden, is het slim om te controleren hoe ver de batterij kan gaan. Sommige elektrische auto’s zijn perfect voor korte ritten in de stad, maar als je op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk, moet je misschien even nadenken over hoe je dat gaat doen.

Elektrische auto’s zijn net zoals de meeste producten. Als je er meer voor betaalt, krijg je over het algemeen meer. De Lucid Air Grand Touring heeft bijvoorbeeld de grootste actieradius voor EV’s (836 kilometer), maar daar betaal je meer dan een ton voor. Vergelijk je dat met een Chevrolet Bolt die een bereik heeft van ongeveer 417 kilometer, en een prijs van rond de 27.000 euro, dan zie je dat de prijskloof enorm is.

#3 Oplaadtijden van elektrische auto’s kunnen lang zijn

Dit is nog steeds een groot struikelblok voor de EV. Opladen duurt over het algemeen lang en er zijn over het algemeen niet veel plekken waar je dit kunt doen.

In Nederland zijn er op dit moment 100.000 privé-laadpalen en 37.000 openbare laadpalen. Door de tijd die EV’s in beslag nemen bij een laadpoort en het groeiende aantal elektrische auto’s dat wordt gebruikt, heeft de infrastructuur nog een lange weg te gaan.

Tesla Batterijen elektrische auto's
Tesla laadpaal (Afbeelding: Tesla)

#4 Degradatie van de EV-batterij

Dit kan een serieus probleem zijn bij elektrische auto’s, vooral als je er een tweedehands wilt kopen. Auto’s die rijden op een elektrische batterij zijn namelijk net zoals een smartphone. Ook daar nemen de prestaties van de batterij naar verloop van tijd af.

Let daarom bij het kopen van een tweedehands voertuig altijd op de kilometerteller. De batterij van een Tesla kan bijvoorbeeld ruim 241.000 kilometer meegaan, maar als de auto al bijna 241.000 kilometer en de batterij niet goed is onderhouden, is het geen goede koop. Kijk dus goed naar of de batterij in goede staat is. Zo voorkom je onverwachte kosten.

Er zijn genoeg dingen die je met je eigen elektrische auto kunt doen om de batterij gezond te houden. Check bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning, gebruik niet te vaak de snellader en rijd niet te roekeloos. We geven je meer tips in onderstaand artikel.

Zo houd je de batterij van de elektrische auto langer als nieuw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen