De zeebodem zit vol met buitenaardse sporen, maar wat zijn het precies?

Wetenschap Jeroen Kraak 7 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De eeuwenoude vraag of er buitenaards leven is zal niet snel verdwijnen. Zeker niet, nu er “buitenaardse sporen” opduiken op de zeebodem. Al is de vraag natuurlijk wel wat deze sporen nu precies zijn. Jeroen legt het je in dit artikel uit.

Als mens zijn we altijd op zoek naar verklaringen voor het onbekende. Gelukkig kan de wetenschap heel veel van die zaken verklaren. Toch zijn sommige gebeurtenissen of sporen nog steeds een mysterie. Denk bijvoorbeeld aan de ufo’s waar de Amerikaanse autoriteiten onderzoek naar doen, of graancirkels. Aan die onderwerpen kan nu weer een nieuw thema worden toegevoegd: bijzondere sporen op de bodem van de oceaan.

Bijzondere sporen op de zeebodem

Wetenschappers hebben namelijk mysterieuze gaten gevonden in de oceaanbodem die perfect zijn uitgelijnd. Ze hebben geen idee hoe ze daar zijn gekomen en wie, of wat, ze heeft gemaakt. De ontdekking is gedaan door het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een instantie van de Amerikaanse overheid die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. Je zou het kunnen vergelijken met ons KNMI dat daarnaast ook nog onderzoek doet naar de zee.

Zeebodem buitenaardse wezens
Wie heeft dit gedaan? (Afbeelding: NOAA)

Is het de eerste keer dat zo’n bijzonder spoort ontdekt is? Nee, zeker niet. In 2004 zagen twee wetenschappers van het Amerikaans Instituut voor Visserij ook al dergelijke sporen. Ik weet niet wat ik meer bijzonder vind: het vinden van de sporen of het Instituut voor Visserij…

NOAA deelt foto’s

De gaten in de bodem zijn ontdekt bij de Mid-Atlantische Rug. Deze loopt van noord tot zuid tussen Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika. In dit gebied is nog vrij weinig onderzoek gedaan.

NOAA heeft de vondst op Facebook gedeeld. Het schrijft erover: “Hoewel ze bijna door mensen gemaakt lijken, laat de afzetting rond de gaten zien dat het waarschijnlijk door iets is uitgegraven.”

Zeebodem buitenaardse wezens
Niet voor een gat te vangen. (Afbeelding: NOAA)

Buitenaardse wezens of radslag van een zeester?

Wat dat precies is, is dus nog een groot mysterie. In 2004 ging men er nog vanuit dat een organisme deze gaten heeft gemaakt, maar er is geen bewijs. Niemand heeft die wezens gezien. In de reacties op het Facebook-bericht gaan dan ook de wildste ideeën rond. Buitenaardse wezens, mensen die op zoek waren naar schat en zeesterren die radslagen maken, zijn slecht enkele van de bizarre theorieën.

Misschien hebben we later dit jaar meer duidelijkheid over dit bijzondere fenomeen op de bodem van de oceaan. De onderzoekers zullen de regio nog tot september verkennen als onderdeel van een speciale expeditie. Hiermee willen ze onder andere koraalriffen en sponshabitat in kaart brengen. Wellicht komen ze toch nog buitenaardse wezens of turnende zeester tegen. Foto’s van de expeditie vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen