[REVIEW] ZenFone 6: meer dan alleen een innoverende camera

Tech Jelle van Es 7 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

ASUS is een partij die van vele markten thuis is. Wanneer je een goed moederbord of een Windows-laptop nodig hebt, dan is het een uitstekende keuze. Op het gebied van de smartphones hebben ze al een paar jaar de ZenFone. Het is een reeks die tot nu toe het net niet was. Vaak degelijk, maar met betere alternatieven. Met de ZenFone 6 springt men in het diepe en biedt de smartphone veel plezier voor relatief weinig geld.

Het belangrijkste onderdeel van de ZenFone 6 is zonder twijfel de camera. Het is een zogenaamde flipcamera, die 180 graden kan draaien. Op die manier is het een front- en backcamera in één. Maar dat is slechts één onderdeel van de ZenFone 6. Na een paar weken met de smartphone aan de slag te zijn gegaan, zijn dit onze ervaringen.

De camera

En ja, daarbij beginnen we met de camera. Want dat is toch wel het meest speciale onderdeel van de ZenFone 6. Het is een flipcamera die heel snel kan switchen naar een selfiecamera. Het grote voordeel daarvan is dat je slechts één goede camera nodig hebt, die je op beide manieren kan gebruiken. En eerlijk is eerlijk, de selfies die je op deze manier maakt, zijn gewoon goed, ook al heb je een dikke plofkop zoals ondergetekende.

Zenfone 6

De camera biedt een combinatie tussen een 48-megapixel Sony IMX586 sensor met een f/1.8 lens. Die combineert dat met een 13-megapixel wide-angle camera. De foto’s die gemaakt worden zijn redelijk goed. Kleuren worden goed weergegeven en wanneer je met de portretfunctie aan de slag gaat, kun je toffe resultaten neerzetten.

Zenfone 6

Het meest leuke is echter de panorama functie. Deze kun je aanzetten en vervolgens maakt hij er automatisch een 180 graden panorama van. Dat doet de ZenFone 6 door de camera langzaam uit te klappen. Je hoef hem dus niet te bewegen en krijgt zodoende hele stabiele panorama’s. Handig als je een hoog gebouw als de Taipei 101 op de foto wilt krijgen.

Zenfone 6

Verder kent de camera de mogelijkheid om videos te maken in een 4K-resolutie met een framerate 60 FPS. Ook zit er een goede stabilisator in voor hen die graag willen rondlopen en filmen. Op die manier is het allemaal iets minder schokkend en beter om terug te kijken. Tot slot kun je terwijl je filmt ook bepaalde objecten of personen selecteren en dan volgt de camera het gekozen object of persoon handmatig. Een grappige functie.

Zenfone 6

Software zonder nonsens

Waar de ZenFone 5 gevuld was met alle software en apps die je eigenlijk niet gebruikte, daar is de ZenFone 6 lekker clean. Uit de doos zit het vol met de nodige apps van Google en zoiets als ASUS Data Transfer, maar buiten dat is het erg schoon. De ZenUI 6 zit tegen stock Android aan (hij draait op Android 9 Pie) en is eigenlijk erg fijn. Het enige wat de ZenUI 6 voor mij bracht was een system-wide dark modus die je makkelijk kan activeren en het feit dat de speakers qua geluid aangepast kunnen worden op basis van het omgevingsgeluid. Maar dat zijn echt kleine dingen, die niet heel erg in de weg zitten.

Batterij gaat lekker lang mee

Een sterk punt van de ZenFone 6 is de batterij. Er wordt gebruik gemaakt van een batterij van 5.000 mAh en die zorgt er voor dat je bij normaal gebruik van de telefoon zo’n twee dagen er mee los kunt gaan. Wanneer je echter heel intensief losgaat en bijvoorbeeld de hele tijd video’s wilt bekijken, dan zou hij naar verluid iets meer dan 22 uur meegaan. Dat is alsnog een volledige vlucht van hier naar Tokio en weer terug. En mocht de batterij op zijn, dan kun je hem via de USB-C kabel binnen een uurtje of twee weer volledig opladen.

Krachtig

De ZenFone 6 maakt daarnaast gebruik van de Qualcomm Snapdragon 855 in combinatie met minimaal 6 GB RAM. Dat zorgt er voor dat het een device is die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld gaming. Een titel als Fortnite of Playerunknown’s Battleground wordt zonder moeite gedraaid met een stabiele framerate. En ook hier geldt dat de batterij je een voordeel geeft. Waar je bij andere smartphones je qua gaming soms moet beperken, omdat je hem anders na een uur aan de oplader moet leggen, daar kun je hier zonder problemen een paar uurtjes gamen zonder gevolgen daarvan te ondergaan.

ZenFone 6

Daarnaast komt de ZenFone 6 met een vingerdrukscanner op de achterkant. Deze leest je vingerafdruk heel snel en opent het scherm binnen een paar tienden van een seconden. Meer dan eens was ik verbaasd over hoe snel het ging.

Geen notch

Mocht je iemand zijn die zich enorm stoort aan een notch aan de bovenkant van je smartphone voor de selfiecamera, dan is het goed om te weten dat die in deze smartphone ontbreekt. En dat is ook logisch, want de ZenFone 6 heeft geen camera om in een notch te plaatsen. Hierdoor is het scherm groot en zonder beperking. Zodoende kun je volledig genieten van het 6.4 inch scherm.

Adviesprijs

Een fijn punt van de ZenFone 6 is dat hij relatief goedkoop is. Het instapmodel krijgt een adviesprijs van 499 euro, terwijl het premium model alsnog voor 599 euro verkocht gaat worden. De verschillen zitten hem eigenlijk alleen maar in de hoeveelheid RAM (6 tegenover maximaal 8) en het interne opslag (64 tegenover 256 GB). Dat laatste kun je uitbreiden met een SD-kaartje en bij het eerste is 6 GB RAM eigenlijk meer dan voldoende. Het is alleen even de vraag welke modellen ASUS zelf in Nederland gaat verkopen en waar je dan afhankelijk van bent.

ZenFone 6

Scherm is niet meer dan degelijk

De ZenFone 6 biedt wat mij betreft veel telefoon voor je geld, maar er zijn daadwerkelijk wat puntjes waarop hij beter had kunnen zijn. Zo is het scherm wat mij betreft niet meer dan degelijk. Het is een FHD+ scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 dat HDR ondersteunt. Dat levert een mooi scherm op, maar er zijn duidelijk schermen op de markt die een tikkeltje mooier zijn en waar afbeeldingen betert tot zijn recht komen.

Mist wat premium-functionaliteiten

Daarnaast mist de telefoon een aantal premium-functionaliteiten. Wellicht kun je dat ook niet verwachten voor een telefoon met deze prijs. Zo heb je geen mogelijkheid om de telefoon draadloos op te laden en is hij niet helemaal water- en stofdicht. Ook is het jammer dat de ZenFone 6 geen WiFi 6 (ax) ondersteunt. Dat had mooi geweest voor een smartphone die in 2019 uitkomt.

ZenFone 6

Toch is het het positieve dat duidelijk overheerst. De ZenFone 6 is van vele markten thuis, maakt goede foto’s, heeft een sterke batterij en is behoorlijk krachtig. De ZenFone 6 is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over alles dat met smartphones te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen