Zo gaat een WhatsApp en Telegram hack in z’n werk

Tech Zuhre Orhon 4 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Sinds kort worden al jouw WhatsApp-berichten versleuteld. Hoe dit precies werkt leggen wij hier in Jip en Janneke taal uit. En ook de berichten-app Telegram werkt met versleutelde berichten. Als je deze zaken instelt zou het zelfs nog beter zijn. Dit zou moeten betekenen dat het ‘onmogelijk’ is voor derden, zoals hackers, de overheid en andere instellingen, om jouw gesprekken en gegevens te checken. Maar niets is minder waar, ondanks deze beveiliging zijn er andere manieren waarmee deze apps worden gehackt.

WhatsApp en Telegram hacken via Signaling System 7

Er is een manier waardoor je gegevens op WhatsApp en Telegram in het geding komen. Dit wordt Signaling System 7 (SS7) genoemd. Dit is een wereldwijd netwerk waarmee de telefoniesignalen worden gecontroleerd. Het probleem is dat SS7 gevoelig voor hackers is. Helaas is dit ook niet gemakkelijk op te lossen. Zowel hackers als overheden weten hier van. Dus wanneer iemand je WhatsApp of Telegram wilt kraken, vallen ze niet de app maar dit systeem aan. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk om toegang tot jouw account te krijgen. Zo kunnen ze zowel berichten versturen als al je gegevens lezen. In de onderstaande twee video’s wordt uitgelegd hoe dit precies in zijn werking gaat.

Zoals je ziet is het mogelijk om deze encryptie te doorbreken. Omdat de SS7 een wereldwijd netwerk is, wordt het ook niet onder toezicht gesteld. Dus is er geen bedrijf of overheid die het SS7 beheert. Hierdoor blijft deze kwetsbaarheid bestaan. Althans, totdat iemand besluit om de touwtjes zelf in handen te nemen. Laten we zeggen dat de tijd het zal leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen