Lubach haalt uit naar digibete overheid en komt met plan

Films & Series Jeroen Kraak 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Overheid en IT is een groot probleem. Dat ziet ook presentator Arjen Lubach. In zijn Zondag met Lubach doet hij dan ook een oproep aan partijen.

Over iets meer dan een maand mag je jouw stem uitbrengen. Er doet een recordaantal partijen mee en dus kan het lastig zijn om voor jou de juiste keuze te maken. Arjen Lubach vindt dat er te weinig aandacht is voor IT en stipt het probleem aan in zijn programma. Om daar wat aan te doen heeft hij nu een oproep gedaan aan de verschillende partijen: laat zien wie er op de kieslijst verstand heeft van IT.

Van een digibete naar een digibetere overheid

De afgelopen weken is pijnlijk duidelijk geworden dat de overheid flink wat digitale kennis mist. Er ging natuurlijk van alles mis met de registratie rondom de testen voor het coronavirus. Zo werden de gegevens van duizenden mensen te koop aangeboden nadat deze makkelijk geëxporteerd konden worden vanuit het systeem. Ook bleek de website coronatest zo lek als een mandje.

Volgens Arjen Lubach leven we in een digibetocratie. De Tweede Kamer moet de regering controleren op fouten zoals de misstanden rondom de digifalende GGD, maar de mensen die daar zitten hebben vaak ook geen kaas gegeten van IT. Volgens de presentator is Nederland dan ook een digibetocratie. “We worden bestuurd door mensen die geen reet snappen van computers en digitale veiligheid,” aldus Lubach.

Op alle niveaus is het gebrek aan digitale kennis zichtbaar. Zo noemen leden van de Eerste Kamer het verzenden van e-mails een digitale vergadering en deelde Defensie-minister Ank Bijleveld op haar social media per ongeluk de inloggegevens van een geheim overleg van de Raad van Buitenlandse Zaken. Daardoor kon techjournalist Daniël Verlaan tot eigen verbazing gewoon inloggen op de vergadering.

Steun voor Arjen Lubach

Maar gelukkig kunnen we wat aan deze problemen wat doen volgens Arjen Lubach. Nou ja, de partijen kunnen er wat aan doen. Zij kunnen beter aangeven wie er op de kieslijsten verstand heeft van digitale zaken. Zo kunnen wij er met z’n allen op stemmen, zodat er weer wat kennis in de Kamer komt. Het is te hopen dat de partijen de uitzending van Lubach ook hebben gezien en er wat aan doen. Op Twitter kan Lubach in ieder geval rekenen op veel bijval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen