Was de Apple Vision Pro tijdens de zonsverduistering duurste zonnebril ooit?

Gadgets Jeroen Kraak 9 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Noord-Amerika was in de ban van een zonsverduistering die wij in Nederland niet konden zien. Ondanks dat, borrelt er wel een heel interessante vraag op: kan je die eclips bekijken met een Apple Vision Pro?

Het zijn twee dingen die de Verenigde Staten op dit moment wel hebben en wij niet: een zonsverduistering en een Apple Vision Pro. Desondanks zijn beiden super interessant om te zien, en datzelfde geldt over een vraag over de twee. Kan je met een Apple Vision Pro live naar een zonsverduistering kijken.

Want is het wel veilig om met de Apple Vision Pro naar de zon te kijken, of verpest je je ogen? Het is een handige iets om te weten als de mixed-reality-bril naar Nederland komt.

Met een Apple Vision Pro naar een zonsverduistering kijken

Het is alweer flink wat aantal jaar geleden toen wij in Nederland een echt goede zonsverduistering kregen te zien. Als je je het nog herinnert, weet je dat we speciale brilletjes nodig hadden om naar de zon te kijken, aangezien je anders je ogen flink kon beschadigen. Een zonnebril bood niet goed genoeg bescherming.

De kans is heel klein dat je én bij een perfecte zonsverduistering bent én een Apple Vision Pro binnen handbereik hebt. Toch moeten we je vooral waarschuwen als je de headset op zet als er een zonsverduistering is.

Daar zijn een aantal heel goede redenen voor. Als eerste is het gewoon gevaarlijk om met een camera in de zon te kijken. Het objectief versterkt het zonlicht en daardoor kan je oog beschadigd raken.

Maar niet alleen je oog kan schade oplopen, hetzelfde geldt voor de Apple Vision Pro. Sterk zonlicht is een gevaar voor je camera en die kan daardoor beschadigd raken. Dus zelfs als je met je iPhone of systeemcamera een foto van de zon wil maken zonder de zonsverduistering, doe je dit beter niet. Als je het dan toch wil, kun je hiervoor speciale filters kopen.

Zo gaat het in de praktijk

The Verge nam de proef op de som – of moeten we zon zeggen – en trok er met de Apple Vision Pro op uit om de zonsverduistering te kijken. Dit dit het echter niet met een onbedekte camera. De journalist hield namelijk een eclips-bril voor de camera.

En ja, het ging net zo slecht als die woordgrap. Vanwege de speciale bril voor de zonsverduistering kreeg hij een waarschuwing dat het beeld te donker was om weer te geven. Kortom: zet je Apple Vision Pro nooit op tijdens een zonsverduistering, want met bescherming werkt het niet en zonder bescherming riskeer je dat je hele headset naar de gallemiezen gaat. Dat is niet alleen zonde voor je ogen, maar ook voor dat (kleine) vermogen dat je aan de headset hebt uitgegeven!

Oogklachten en hoofdpijn lijken Apple Vision Pro ($3500) de kop te kosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen