Jelle van Es
Jelle van Es Tech 22 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kosten je favoriete Netflix-shows om te maken

Met een Netflix-abonnement kun je dagelijks genieten van vele films en series. Daar betaal je dan ook voor. Dat moet ook wel, want het kost behoorlijk veel geld om alle shows te maken. Er wordt regelmatig gewerkt met grote budgetten. De mensen van Digital Trends hebben er wat werk van gemaakt om uit te rekenen hoeveel een aflevering van je favoriete show gemiddeld kost.

Zoveel kosten je favoriete Netflix-shows

Laten we daarbij beginnen met Orange is the New Black, één van de eerste grote successen voor Netflix, die dit jaar een zevende en laatste seizoen krijgt. Per seizoen zou Netflix er zo’n vijftig miljoen dollar in pompen. Met zo’n dertien afleveringen per seizoen, kost een aflevering net iets minder dan vier miljoen dollar.

Een andere show die er eigenlijk van het begin af aan bij is, is House of Cards. Vorig jaar zagen we het laatste seizoen, zonder Kevin Spacey, en daarmee is de kous af. Voor die show had Netflix zo’n zestig miljoen dollar per show beschikbaar, waardoor een gemiddelde aflevering 4,5 miljoen dollar kostte om te maken.

Marco Polo is één van de shows die je kunt plaatsen in het rijtje flops. Het wist niet de kijkers te halen waarvan Netflix het had gehoopt en het werd ook niet heel erg goed beoordeeld. Dat terwijl er flink veel geld in is gestoken. Het eerste seizoen kostte 90 miljoen dollar om te maken en leverde tien aflevering op. Dat komt dus neer op 9 miljoen dollar per aflevering.

Ook Sense8 bracht niet helemaal wat het moest zij. Het werd goed beoordeeld, maar het was erg duur om te maken. Er werd per seizoen 108 miljoen dollar betaald voor 12 afleveringen, wat neerkomt op 9 miljoen dollar per aflevering. Een deel van die hoge kosten was te wijten aan het feit dat de serie over de hele wereld werd gefilmd.

Toch is er duidelijk één show die de kroon spant. En dat is The Crown. De show kost maar liefst 130 miljoen dollar per seizoen wat tien afleveringen oplevert. Dat komt neer op 13 miljoen dollar per aflevering. Gelukkig lijkt The Crown dat waard te izjn, want de serie wordt goed bekeken en slaat enorm goed aan bij met namelijk de vrouwelijke doelgroep.

Meer lezen over Netflix? Bezoek dan onze speciale overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!