Dragon Ball Super: Broly Review – meer dan nostalgie

Tech Martijn Pijnenburg 21 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Het klinkt misschien gek, maar wat ons betreft zijn er weinig mensen waarvoor de onderstaande review interessant is. Mensen die niks met Dragon Ball Z hebben zal het waarschijnlijk niet zoveel interesseren. Toch kunnen de fans dit venster ook het beste gewoon weg klikken…en direct kaartjes voor de film bestellen. Ben jij echter eigenwijs en twijfel je nog? Lees dan vooral verder!

Dragon Ball Super: Broly Review

Het is lastig voor te stellen dat er iemand uit de millenial generatie is die destijds niks met Pokémon had. Of het nou de televisieserie was of de Game Boy spellen, de franchise was razend populair. Een aantal jaar later verscheen er echter nog een anime op de Nederlandse televisie, die eigenlijk een stuk stoerder was. Ik heb het natuurlijk over Dragon Ball Z.

Alhoewel deze serie in eerste instantie niet zo’n immens grote hype werd als Pokémon hebben er door de jaren heen vele mensen naar gekeken. Naast een hoop spectaculaire gevechten bevatte Dragon Ball Z ook een pakkend verhaal waarin kracht, vriendschap en doorzetten centraal stond. Er zijn zelfs enkele sporters waarvoor hoofdpersonen Goku en Vegeta een inspiratiebron is, waaronder voormalig MMA-vechtster Ronda Rousey.

We begrijpen dat dit een beetje verwarrend kan zijn. Dragon Ball Super is als het ware de opvolger van Dragon Ball Z die echter 20 jaar later pas verscheen. Deze serie bevat dezelfde personages, maar gezien de tijd welke er tussenzit is de vertelstijl hier en daar net wat anders. Ook zijn de animaties wat moderner.

Dragon Ball Super: Broly is dan weer een losstaande bioscoopfilm gebaseerd op de Dragon Ball Super serie. Een wat uitgebreidere uitleg is hier te vinden. Het is overigens de eerste keer dat een film rondom Dragon Ball in de Nederlandse bioscoop te zien is!

Nee, dat is helemaal niet nodig. De film begint namelijk met een sterke inleiding die voor fans een feest van herkenning is en nieuwe kijkers een goed inzicht in het verhaal geeft. Al zal het voor hen misschien net wat te veel informatie zijn. Het helpt echter wel als je vroeger Dragon Ball Z gevolgd hebt of vooraf enkele afleveringen van Dragon Ball Super kijkt, maar veel voorkennis heb je niet nodig.

Dragon Ball: Super: Broly

Meer dan enkel nostalgie

Allereerst is het natuurlijk geweldig om je favoriete jeugdserie op het grote scherm te kunnen aanschouwen. Toch is Dragon Ball Super meer dan alleen nostalgie. Het plot is misschien niet erg bijzonder, maar de vertelstijl is verrassend aangenaam. De film neemt de tijd om het verhaal te vertellen maar desondanks is het, in tegenstelling tot sommige Dragon Ball Z afleveringen, nergens langdradig.

Wat volgt is een ouderwets lekkere portie Dragon Ball, die op een verfrissende manier gebracht wordt. Er is een goede balans tussen actie en humor en de film bevat zowel oude als nieuwe personages. Wel moet gezegd worden dat de film tegen het einde net iets teveel op de bekende formule gaat leunen. Al zullen er vast weinig fans zijn die dat erg vinden.

De animaties zijn overigens ook van hoge kwaliteit en er zijn zelfs 3d-effecten in de film verwerkt. Dit tweede kan even wennen zijn maar kwam wat ons betreft vrij aardig uit de verf.

Aangezien we geen spoilers willen delen kunnen we je verder alleen maar aanbevelen om het spektakel zelf te gaan aanschouwen. Het liefst natuurlijk in een bioscoopzaal vol met andere fans van deze geweldige serie.

Dragon Ball Super: Broly is een evenwichtige film die lichtelijk vernieuwd is, maar nooit teveel van de vertrouwde Dragon Ball formule afwijkt. Een absolute must-see voor fans. Lees ook onze review van het Dragon Ball fan project Light of Hope.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!