Mark Zuckerberg wil dat personeel stappen zet om ‘Apple pijn te doen’

De spanningen tussen Facebook en Apple lopen hoog op. CEO Mark Zuckerberg roept personeel nu op stappen te zetten om “Apple pijnt te doen“. De aanleiding van de strijd is de nieuwe privacyfunctie van iOS 14, waarmee gebruikers ervoor kunnen kiezen niet gevolgd te worden door advertenties en platformen.

Dat blijkt uit verslag van de Wall Street Journal. De krant duikt dieper in de situatie en kijkt onder meer naar hoe de relatie tussen Apple-CEO Tim Cook en Facebook-CEO Mark Zuckerberg in het verleden was. Zo noemde Cook Facebook nog een partner tijdens een interview in 2014. Destijds vochten beide bedrijven aan dezelfde zijde en namen ze het op tegen Google en Android.

Mark Zuckerberg is er klaar mee

Daarna ging het echter mis. Later in 2014 zorgde Apple er namelijk voor dat onder meer Facebook het moeilijker kreeg met het volgen van gebruikers. Zodoende konden er minder gepersonaliseerde advertenties weergeven worden. In 2017 kon Facebook zijn apps niet meer zo snel updaten als voorheen. Facebook-medewerkers zeiden destijds dat Apple dit expres deed. Dat leidde tot een gespannen impasse.

Facebook logo
Het logo (Afbeelding: Alex Haney)

In 2018 kwam Facebook vaak in het nieuws door het schandaal rondom Cambridge Analytica. Cook zei daar destijds over dat wanneer hij de leiding had over het bedrijf, het niet in deze situatie terechtgekomen was. Mark Zuckerberg reageerde daarop door te zeggen dat het een nare opmerking was, waar de Apple-CEO weinig over na had dacht. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Strijd tussen Apple en Facebook wordt steeds harder

En daarmee komen we aan in 2021, het jaar waarin Mark Zuckerberg het personeel oproept “Apple pijn te doen”. In het artikel komt ook nog aan bod dat Facebook in 2020 samenwerkte met Epic Games in de Fortnite-zaak. Epic Games probeerde destijds aan te tonen dat Apple misbruik maakt van zijn monopoliepositie en Facebook zou allerlei documenten aanleveren die de game-ontwikkelaar nodig achtte.

Facebook zet de aanval in, wil in 2022 eigen Apple Watch concurrent uitbrengen

Ondertussen werkt Facebook aan zijn eigen rechtszaak tegen Apple, die een hoop zaken aanhaalt. Dit nieuws is echter niet bevestigd. Omdat de situatie zo gespannen is tussen beide bedrijven, is de kans groot dat hier wel een kern van waarheid in zit.

Facebook is op oorlogspad

Een Facebook-vertegenwoordiger heeft over de situatie gezegd dat de strijd niet persoonlijk is, maar dat het bedrijf opkomt voor ontwikkelaars en andere bedrijven die gaan lijden door de nieuwe volg-me-niet functie. De socialmediagigant gaat daarom expres de strijd aan om voor hen op te komen, zo luidt de boodschap.

Wall Street Journal

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg wil dat personeel stappen zet om ‘Apple pijn te doen’
Sluiten