Zwarte weduwe ontketent een brute spinnenoorlog waar niemand op zit te wachten

Milieu Sam Dille 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Laten we eerlijk zijn: spinnen hebben een slechte reputatie. Vooral de zwarte weduwen en hun giftige beten. De zwarte beesten hebben zelf ook iets om bang voor te zijn. Bruine weduwen lijken niet overweg te kunnen met hun soortgenoten.

Deze soortenstrijd gaat om meer dan alleen het voedsel of hun habitat. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Annals of the Entomological Society of America, laat zien dat bruine weduwen actief naar zwarte weduwen zoeken om ze te doden. Waarom ze dit doen is voor de wetenschap een raadsel.

De zwarte weduwe in gevaar?

Het onderzoek stelt dat bruine weduwen extreem agressief zijn naar hun soortgenoten, terwijl ze wél tolerant zijn naar andere spinnen binnen dezelfde familie. Wetenschappers geloven dat bruine weduwe spinnen inheems waren in Afrika voordat ze ook op andere continenten belandden.

De zwarte weduwen, afkomstig uit Noord-Amerika, hebben twee nauw verwante soorten: de westelijke en de zuidelijke. De wiskundige modellering die in de studie werd gebruikt, liet zien dat beide soorten veel meer kans hebben om te sterven door te worden gegeten dan door tekorten aan voedsel.

Toen onderzoekers de groeicijfers en vruchtbaarheid vergeleken, zagen ze dat volwassen bruine weduwevrouwtjes 9,5 procent groter zijn dan zwarte weduwen. En volwassen vrouwelijke bruine weduwen zijn ongeveer twee keer zo vruchtbaar als hun soortgenoten.

Bruine weduwe mannetjes zijn kleiner dan de zwarte weduwen, maar worden binnen een kortere tijd vruchtbaar.

Bruine weduwe
De bruine weduwe (Afbeelding: Austin Appel)

Waarom zijn de bruine weduwen zo agressief?

Het team ontwierp een bijzonder experiment, waarbij bruine weduwen in een pot werden gestopt samen met verwante spinnensoorten. Ze ontdekten dat de bruine weduwen 6,6 keer vaker een zwarte weduwe doden dan een andere soortgenoot.

Toen de spinnen samen leefden, doodden en aten de bruine weduwevrouwtjes 80 procent van alle zwarte weduwen.Waarom de twee spinnen zulke grote vijanden zijn, blijft ook voor de wetenschap onduidelijk.

Een mogelijke oorzaak zou het land van herkomst kunnen zijn. Bruine weduwen komen namelijk uit Afrika en zijn een stuk groter, sterker en vruchtbaarder. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ze de inheemse zwart weduwen willen overtreffen en verslaan.

Maar dit is niets meer dan speculatie. De bijzondere oorlog tussen de bruine en zwarte spinnen blijft een vreemd mysterie.

Voedselketen een ramp voor klimaat, maar dat is helemaal niet nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen