Peentjes zweten door pittig voedsel: waarom doen we dat eigenlijk?

Wetenschap Sam Dille 23 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Je bijt op een rode peper en de scherpe smaak sijpelt door je mond. De zweetdruppels staan op je hoofd en het enige wat je wilt is een koud glas water. Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Maar waarom doen we dat eigenlijk als we pittig voedsel eten? De oorzaak ligt bij een paprika.

Federica Genovese, een neurowetenschapper en onderzoeksmedewerker bij het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, weet alles over hoe pittig voedsel verschillende reacties in ons lichaam oproept. Inderdaad, een zwetend voorhoofd tijdens het eten van goed gekruide hete pot komt vaak voor. Genovese vertelde aan Inverse dat het allemaal komt door een chemische stof in pittig voedsel.

Waarom zweet je als je pittig voedsel nuttigt?

De stof die verantwoordelijk is voor dat verslavende vurige gevoel in bijvoorbeeld hotwings is capsaïcine, dat van nature voorkomt in paprika’s. Capsaïcine misleidt als het ware je hersenen, waardoor ze denken dat je iets gegeten hebt dat pijnlijk en heet is.

Zweten
Zweten is een belangrijk overlevingsstrategie (Afbeelding: Unsplash/Nathan Dumlao)

Als je pittig voedsel eet, bindt capsaïcine zich aan receptoren op de tong. De receptoren, genaamd TRPV1, detecteren pijnlijke en hete objecten. De TRPV1-receptor stuurt vervolgens een signaal naar de hersenen dat je iets vlammends en brandends hebt gegeten, ook al heb je dat eigenlijk niet gedaan. Omdat je lichaam het tegendeel denkt, begin je te zweten, te hoesten of zelfs te tranen.

De sterkte van deze reflex hangt af van de input. Je reageert immers sterker op extreme kruiden dan op een milde smaak. “De functie van zweten is letterlijk om alles wat in contact is gekomen met je mond, je huid en al het andere eruit te wassen”, zegt Genovese. “Het lichaam is niet in echt in gevaar, maar reageert alsof dat wel zo is.”

Is capsaïcine dan giftig?

“Ik zou het niet definiëren als een giftige stof”, zegt Genovese. “Alleen omdat het lichaam iets detecteert als een mogelijk gif, is dat niet per definitie zo.” In pittig voedsel is de stof dus niets meer dan een irritatie, maar voor planten is het een belangrijk overlevingsmechanisme. Planten maken de stof oorspronkelijk aan als verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. “Capsaïcine komt meestal vrij uit de zaden,” zegt Genovese. “Je moet het zaad breken om het grootste deel van de capsaïcine vrij te maken. Als je het zaad eet, dan kan de plant zich niet meer voortplanten.” De capsaïcine zorgt er dus voor dat roofdieren de zaden niet opeten.

Zo voorkom je dat je zweet bij het eten van pittig voedsel

Het klinkt misschien gek, maar de beste optie om het zweten tegen te gaan is regelmatig pittig voedsel eten. Het opbouwen van een tolerantie voor capsaïcine is namelijk de beste manier om het lichaam te trainen in het temperen van reacties. En dat krijg je alleen voor elkaar als je regelmatig een lepeltje sambal nuttigt. Langzaam leren je hersenen en lichaam dat capsaïcine niets is om bang voor te zijn.

Pittig voedsel moet natuurlijk wel in je gezonde dieet passen. In dit artikel lees je wat je precies wel en niet kan eten voor een zo lang mogelijk leven

Het perfecte dieet: hoe een kleine wijziging je leven kan veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen