10 praktische gadgets voor meer privacy en veiligheid in huis

Gadgets Lisanne Beijen 7 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Privacy hebben online is haast onmogelijk. We delen bewust en onbewust steeds meer informatie over onszelf online. Dit maakt voor sommigen de drang naar privacy in eigen huis groter. Wat zich allemaal online afspeelt daar heb je weinig invloed op, maar hoe dingen geregeld zijn achter je eigen voordeur heb je zelf in de hand. Een paar simpele gadgets versterken de privacy en veiligheid in jouw huis.

We speurden Amazon, AliExpress en zelfs Lidl’s webshop af voor een aantal praktische gadgets voor meer privacy en veiligheid in huis. De een vereist een schroevendraaier en wat handigheid, en de ander maakt je huis veiliger en beschermt je privacy vanaf het moment dat je het uit de doos haalt en op z’n plek zet. Hier 10 ideeën voor meer privacy in huis.

#1 Slimme deur- en raamsensor van Xiaomi

Een slimme deur- en raamsensor waarschuwt je wanneer een deur of raam open gaat wanneer die dicht moet blijven en wanneer je bent vergeten een raam dicht te doen. Dit gadget is vooral handig wanneer je op vakantie gaat, maar is ook functioneel wanneer je gewoon de deur uit bent voor werk of de wekelijkse boodschappen. Xiaomi’s exemplaar werkt via de bijbehorende Mijia-app en werkt ook samen met Xiaomi’s slimme speaker.

slimme raamsensor Xiamomi
Xiaomi slimme deur- en raamsensor (Afbeelding: AliExpress)

#2 Slimme Xiaomi speaker

Heb je Xiaomi’s slimme speaker niet? Lidl verkoopt het ding voor een kleine prijs. Een slimme speaker als deze is niet alleen handig om de deur- en raamsensor aan te koppelen, maar werkt ook naadloos samen met Xiaomi’s slimme videodeurbel, slimme deurslot, en allerlei andere gadgets voor meer privacy en veiligheid in huis.

Xiaomi slimme speaker Lidl
Slimme Xiaomi speaker (Afbeelding: AliExpress)

#3 Elektrische deurspion

Een deurspion met camera is een handige gadget voor wie veel alleen thuis is. Even spieken wie er voor de deur staat vooral je open doet voelt een stuk veiliger, en dat is het ook. Anno 2021 hoef je niet meer door een klein gaatje in de deur te gluren, maar zie je via een gadget als deze op een display wat er zich voor de voordeur afspeelt.

camera deurspion Lidl
Deurspion met camera (Afbeelding: Lidl)

#4 Cover voor op de camera van je webcam

Een schuifje voor de camera op je laptop en tablet is een kleine aanpassing die een groot verschil kan maken. Houd pottenkijkers buiten en zorg ervoor dat niemand via de camera op jouw laptop of tablet kan doen wat jij thuis uitspookt. Op AliExpress kun je deze kleine schuifjes in bulk inslaan, maar je kunt ook gewoon een stukje post-it over de camera plakken.

webcam privacy
Mini gadget voor meer privacy op je laptop (Afbeelding: AliExpress)

#5 Draadloze beveiligingscameras

Een beveiligingscamera in en buiten huis heeft verschillende voordelen. Het is een handig hulpmiddel om je fort te beveiligen. Een draadloze camera als deze van Amazon houdt alle bewegingen binnen- of buitenshuis in de gaten. Hier nog 4 redenen waarom een beveiligingscamera een van de belangrijkste gadgets is voor meer veiligheid in en rondom je huis.

Draadloze beveiligingscamera Amazon
Draadloze beveiligingscameras (Afbeelding: Amazon)

#6 Slimme videodeurbel

Er is regelmatig wat controverse rondom de slimme deurbel. Zo zijn sommige slimme deurbellen te slim: ze zijn voorzien van gezichtsherkenning en delen data met bepaalde instanties. Over het algemeen is een slimme deurbel, eigenlijk net als een deurspion met camera, een van de handigste gadgets om in de gaten te houden wat er voor je deur gebeurt en wie aanbelt. Koppel Xiaomi’s slimme deurbel via de bijbehorende app aan je smartphone en bepaal terwijl jij languit ons de bank ligt of het belletje wel of niet de moeite waard is om op te staan.

Xiaomi slimme deurbel privacy
Xiaomi’s slimme deurbel (Afbeelding: AliExpress)

#7 Slim deurslot

Xiaomi heeft een breed assortiment aan gadgets voor extra veiligheid en privacy in huis. Deze gadgets zijn allemaal via dezelfde app te bedienen, net als via de spraakassistent in Xiaomi’s slimme speaker.

De meningen zijn verdeeld over slimme deursloten. Zijn ze daadwerkelijk minder makkelijk te kraken dan een ‘ouderwets’ deurslot? Wat Xiaomi betreft wel. Zij willen jou namelijk een slim deurslot verkopen. Het Chinese tech-merk heeft een slim deurslot (die tegelijkertijd functioneert als deurklink) ontwikkeld dat onkraakbaar is, behalve door wie de juiste vingerafdruk heeft, de code weet, of een van de andere manieren weet om het slot te openen.

Xiaomi’s slimme slot heeft verder een ingebouwde camera, slimme deurbel, alarm, en herinnert je als de deur niet goed dicht zit.

Xiaomi slim deurslot
Xiaomi Mijia slim deurslot met camera (Afbeelding: AliExpress)

#8 Balkonscherm voor meer privacy

Een balkonscherm op je balkon installeren is een makkelijke manier om pottenkijkers buiten de deur te houden. Wanneer je lekker op het balkon zit te chillen heb je natuurlijk geen zin dat iedereen die voorbij fietst je ziet zitten, of je buren kunnen meegenieten van jouw lunchpauze. Een balkonscherm staat niet mooi, maar verhuizen is duurder.

balkonscherm Amazon gadgets
Balkonscherm (Afbeelding: Amazon)

#9 Vuurvaste veiligheidskluis

Waardevolle items en belangrijke documenten in een kluis bewaren ligt een beetje voor de hand. Misschien ligt het er zelfs iets te dik bovenop om al je bling in een kluis te stoppen. Maar wat kan jou het schelen. Koop een dikke kluis die vuurvast is zoals deze: beter te veel voorzorgsmaatregelen dan te weinig, toch?

vuurvaste veiligheidskluis gadgets Amazon
Vuurvaste veiligheidskluis (Afbeelding: Amazon)

#10 ‘Waterfles’ met geheime opbergruimte

Iets minder opvallend dan een kluis waar met hoofdletters ‘WAARDEVOLLE SPULLEN’ op staat geschreven is deze waterfles. De fles functioneert als drinkfles en als opbergplek voor waardevolle items. Al weten wij niet of we onze waardevolle items aan een AliExpress gadget van zeven euro zouden stoppen en deze vervolgens vol gieten met water.

waterfles gadgets privacy
Waterfles met geheim vak (Afbeelding: AliExpress)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen