Google Assistent: voor deze opdrachten heb je ‘Hey Google’ niet meer nodig

Tech Wesley Akkerman 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je Google Assistent aanspreekt, dan heb je altijd het commando ‘Hey Google’ nodig. Daar komt vanaf nu deels verandering in. Voor sommige opdrachten hoef je de slimme stemassistent niet eerst aan te spreken. De persoonlijke assistent is slim genoeg om te weten wat je bedoelt wanneer je een volgend commando uitspreekt.

Google Assistent krijgt toegang tot quick phrases. Met dergelijke zinnen bedien je de stemassistent zonder dus eerst het hot word te gebruiken. Dat is het eerste deel van een commando waarmee je de persoonlijke assistent activeert. Dat is in dit geval “Hey Google”, maar is bij de concurrentie “Alexa” of “Hey Siri”.

Google Assistent aanspreken zonder “Hey Google”

De commando’s bestaan bijvoorbeeld uit één woord voor specifieke handelingen. Denk dan aan het aannemen van een binnengekomen gesprek, met de term ‘answer’. Je weigert zo’n gesprek door ‘decline’ te roepen. Gaat er een wekker of timer af? Dan gebruik je woorden als ‘snooze’ of ‘stop’ om daar een einde aan te maken.

Google Nest-speaker
De Google Nest-speaker met Google Assistent (Afbeelding: Google)

In de toekomst voegt Google nog een aantal commando’s toe voor het bedienen van muziek. Maar daar blijft het niet bij. Er komt meer aandacht voor timers, verschillende smarthomeproducten, reminders instellen en notities maken. Wanneer die functies precies verschijnen, maakt de zoekmachinegigant niet bekend.

En in Nederland?

Normaliter is het zo dat dergelijke functies pas later naar Nederland komen. Op moment van schrijven komen we de opties nog niet tegen op onze Google-producten. Dat kan komen doordat ons land pas laat aan de beurt is, maar er kan ook een andere reden zijn. Mogelijk zijn de nieuwe functies nog niet breed uitgerold.

De redactie van XDA Developers meldt de nieuwe opties tegen te komen op een Pixel 3 XL met de meest recente Android 12-bèta aan boord. Het kan dus zijn dat de functies beschikbaar zijn voor mensen die de bèta draaien. Google heeft ook nog niets aangekondigd over de beschikbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

XDA Developers

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen