Deze 11 bizarre feiten over onze planeet ga je nooit geloven!

Wetenschap Sam Dille 24 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

De aarde is al miljarden jaren oud. Een groot deel van deze tijd leefden er nog geen mensen op de planeet. Er zijn dus een hoop dingen die we niet weten over onze thuisbasis. Deze indrukwekkende weetjes zijn al wel bekend over de aarde.

Van een regenbui die miljoenen jaren duurde, tot reusachtige insecten: de aarde heeft een hoop mysterieuze gebeurtenissen meegemaakt, die je zeker niet wil missen. Wij hebben ze voor je op een rijtje ge

Deze 11 dingen weet je waarschijnlijk nog niet over de aarde

1. Bloemen bestaan ​​nog maar een paar honderd miljoen jaar

Over dit onderwerp is er nog niet veel duidelijk. Een studie die in 2015 werd uitgebracht, beweerde een fossiel van een bloem te hebben gevonden die al ongeveer 162 miljoen jaar oud is. Het fossielenbestand toont echter niet veel bewijs van bloemen tot ongeveer 125 miljoen jaar geleden. Maar omdat bloemen zo kwetsbaar zijn, is het moeilijk om een goed bewaard gebleven bloemfossiel te vinden. Dit is de reden waarom wetenschappers geloven dat bloeiende planten waarschijnlijk ergens tussen 250 en 140 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

Bloem
Bloemen zijn relatief jong (Afbeelding: Unsplash / Providence Doucet)

2. De aarde is gladder dan een biljartbal

Een biljartbal mag geen putjes of hobbels hebben van meer dan 0,01 cm hoog. Het hoogste punt (Mt. Everest) en het laagste punt (Marianas Trench) vallen ruim binnen deze verhouding. Hoewel de aarde glad genoeg is om de biljartbal te overtreffen, zou deze toch worden gediskwalificeerd moet worden op basis van zijn vorm. Centrifugale krachten hebben er voor gezorgd dat de aarde geen perfecte bol is.

3. De hoogste berg op de aarde hangt af van waar je vandaan meet

De officiële hoogte van de Mount Everest is 6,1 kilometer. Mauna Kea is 10,2 kilometer lang, maar stijgt slechts 4,2 kilometer boven zeeniveau. Zoals de National Oceanic and Atmospheric Administration uitlegt, zorgt de kracht van de rotatie van de aarde ervoor dat de aarde in het midden opzwelt. Hierdoor rekt de evenaar zich verder uit. Hoewel Chimborazo slechts 6 kilometer boven zeeniveau ligt, strekt hij zich dus in feite 6,8 kilometer verder uit van het centrum van de aarde dan de top van de Mt. Everest.

4. Door hogere zuurstofniveaus waren insecten 300 miljoen jaar geleden enorm

Het grootste insect in het fossielenbestand zijn de griffinflies, die een spanwijdte hadden van ongeveer 69 cm. Als je je hierbij bedenkt dat de moderne libellen zo’n 20 centimeter lang zijn dan is dit een indrukwekkend groot verschil. Insecten waren vroeger zelfs net zo lang als een havik of adelaar. Ook leefden er duizendpoten die langer konden worden dan een mensenbeen. Dit komt door de hoge zuurstof gehaltes in de atmosfeer. Deze was namelijk 9 procent meer dan het gehalte dat we vandaag de dag kennen.

Reuze insecten
Toch een raar beeld zo’n grote insect (Afbeelding: Unsplash / Sian Cooper)

5. In onze zeeën stroomt water dat ouder is dan de zon

Sterren worden gevormd uit massieve gas- en stofwolken, met daarin water in de vorm van ijs. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature hebben de aarde haar water heeft geërfd van dit soort gastwolken. Het is zelfs  mogelijk dat de helft van het water op aarde afkomstig is van een gaswolk die ouder is dan onze zon.

6. De planeet heeft vijf massale uitstervingen meegemaakt

Van de meest verre tot de meest recente: deze vijf gebeurtenissen hebben de aarde drastisch veranderd. De gebeurtenissen staan ​​bekend als de End-Ordovicium (443 miljoen jaar geleden); het eind-Devoon (359 miljoen tot 380 miljoen jaar geleden); het eindperm (251 miljoen jaar geleden); het einde-trias (201 miljoen jaar geleden); en het einde-Krijt (65,5 miljoen jaar geleden). Van deze angstaanjagende gebeurtenissen was het eindperm de meest verschrikkelijke. Over een periode van ongeveer 50.000 jaar hebben vulkanen giftig gas in de atmosfeer uitgestoten en de oceanen verzuurd, waarbij mogelijk zelfs de ozonlaag werd vernietigd. Ongeveer 96% van alle soorten stierf.

7. De meeste zuurstof op aarde wordt geproduceerd door de oceaan

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration produceert de oceaan 50 tot 80 procent van alle zuurstof op aarde. Dit is grotendeels het werk van oceanisch plankton, met name de soort Prochlorococcus. Dit is het kleinste fotosynthetische organisme op aarde. NOAA schrijft: “Deze kleine bacterie produceert tot 20% van de zuurstof in onze hele biosfeer. Dat is een hoger percentage dan alle tropische regenwouden op het land samen.”

8. De bewegende grot van Roemenië was 5,5 miljoen jaar lang verzegeld voordat deze werden ontdekt

De grot werd in 1986 ontdekt in de provincie Constanta in Roemenië. In de decennia daarna zijn er minder dan 100 mensen binnen geweest. Er zijn veel wezens geïdentificeerd, waarvan 36 soorten die nergens anders voorkomen. Je kunt dit BBC-artikel lezen voor afbeeldingen van enkele van de nieuwe ontdekte soorten.

9. De asteroïde die de dinosauriërs wegvaagde, veranderde de aarde in een grote puinhoop

Om je een idee te geven van hoe enorm deze explosie was: de 66 miljoen jaar oude krater die hij achterliet, heeft een diameter van meer dan 180 kilometer. Het veroorzaakte aardbevingen en aardverschuivingen. De aarde die in de atmosfeer werd uitgeworpen, regende terug als vurige raketten. De intense hitte heeft misschien het meeste leven op aarde in slechts enkele uren vernietigd.

De stofwolk die in de atmosfeer bleef, heeft mogelijk langer dan een jaar zonlicht geblokkeerd, waardoor voedselketens op het land en op zee zijn vergaan. Wetenschappers geloven dat als de asteroïde slechts 30 seconden later zou zijn getroffen, deze in de Atlantische of Stille Oceaan zou zijn geland en veel minder schade zou hebben aangericht. Dit had dinosauriërs mogelijk gespaard.

10. De oceanen zijn gevormd door miljoenen jaren van constante regen

Toen de aarde zich voor het eerst vormde, was hij ongelooflijk heet. Zo heet zelfs dat het oppervlak lange, lange tijd boven het kookpunt bleef. Zoals de National Oceanic and Atmospheric Administration uitlegt: “Water bleef een gas totdat de aarde afkoelde tot onder 212 graden Fahrenheit. Ongeveer 3,8 miljard jaar geleden, condenseerde het water tot regen die de aarde vulde met oceanen.” Deze regen hield enkele miljoenen jaren aan.

oceaan
Miljoenen lange regen (Afbeelding: Unsplash / Adam Jang)

11. Het hardste geluid op aarde was de uitbarsting van Krakatoa in 1883

De uitbarsting vond plaats op 27 augustus 1883 en was hard genoeg om op 50 verschillende locaties over de hele wereld horen. De kracht van de uitbarsting van Krakatoa zorgde ervoor dat het eiland uit elkaar viel en een rookgolf van 27 kilometer. Puin werd uitgeblazen met een snelheid van 1600 kilometer per uur en golven van 30 meter verwoestten 165 kustdorpen.

Ook in de ruimte gebeuren vreemde dingen. Het afgelopen jaar zijn er weer een aantal vreemde ontdekkingen gedaan die wij voor je hebben klaarstaan in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen