Iemand heeft 300.000 dollar betaald voor neppe Banksy NFT (maar…)

Tech Wesley Akkerman 1 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Een hacker heeft een bedrag van meer dan 300.000 duizend dollar teruggestort naar een Britse verzamelaar, nadat hij hem wijsgemaakt had dat hij een NFT kocht van een kunstwerk. De non-fungible token werd aangeboden via de officiële website van kunstenaar Banksy, maar het bleek dus om een neppe versie te gaan.

Op de officiële website van Banksy verscheen er een link naar een pagina waar de veiling plaatsvond, maar inmiddels is die verwijderd. De veiling werd vroegtijdig afgesloten, nadat de Britse verzamelaar meer dan negentig procent meer bood dan andere bieders. Maar het aangeboden kunstwerk heeft niets met Banksy te maken.

Verzamelaar koopt nep Banksy-kunstwerk

Dat laat het team achter de kunstenaar weten tegenover de BBC. Met een NFT kan een kunstwerk omgezet worden in een token. Zo ontstaat er een digitaal certificaat voor de eigenaar, die vervolgens verkocht en gekocht kan worden. De koper is over het algemeen niet de eigenaar van het kunstwerk of de copyright die erop rust.

Ethereum bitcoin crypto cryptomarkt
Cryptocurrency Ethereum (Afbeelding: Pexels)

De verzamelaar, en tevens fan van Banksy, dacht dat hij de eerste NFT van de wereldberoemde kunstenaar kocht. De man wil anoniem blijven, maar legt uit dat hij het vermoeden heeft dat de website van Banksy gehackt is. En als dat het geval is, dan is hij dus het slachtoffer van doorwrochte oplichterij.

Hij kreeg z’n geld terug

De verzamelaar kreeg wel z’n geld terug toen de oplichting aan het licht kwam, minus ruim 6.800 dollar voor de transactiekosten. Dat was een onverwachte wending, aldus de man die zichzelf online Pranksy noemt. Waarschijnlijk komt het door alle media-aandacht en werd de oplichter bang, is zijn idee daarover.

De enige reden dat de verzamelaar een bod uitbracht, was omdat de veiling plaatsvond op de officiële website van Banksy. Toen zijn bod in één keer geaccepteerd werd, kreeg hij het vermoeden dat het oplichterij was. Omdat het bod uitgebracht werd via het veilingplatform OpenSea en met cryptocurrency Ethereum, was er ook niets meer aan te doen nadat het geaccepteerd werd door de hacker. Na het accepteren van het bod, wordt het bedrag meteen overgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen