50 euro voor een Nokia, maar wat heb je er anno 2023 aan?

Smartphones Jeroen Kraak 2 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nokia is een merk dat we vooral kennen van vroeger. Tegenwoordig maakt het nog steeds telefoons, en zelfs heel goedkoop. Maar wat kun je precies met een nieuwe telefoon van 50 euro?

Smartphones worden steeds duurder. Voor de nieuwste Samsung Galaxy S en Z, of de nieuwste iPhone, betaal je al gauw duizend euro plus. Toch zijn er ook vrij goedkope alternatieven van minder dan 200 euro. Nokia komt nu met een telefoon van zo’n 50 euro, maar wat kun je hier precies mee?

@wantnl

Samsung Galaxy Z Flip5 Unboxing 😅 samsung android Samsunggalaxy SamsunggalaxyFlip5 #galaxyflip5 smartphones tech gadgets

♬ Makeba – Jain

Terug naar de Nokia 3310

Als je Nokia nog kent van vroeger, heb je misschien wel de 3310 of de 3330 in je broekzak gehad. Het waren onverwoestbare telefoons. Op het gebied van smartphones heeft het Finse merk de boot volledig gemist, maar tegenwoordig heeft het er een aantal in het assortiment voor redelijk weinig geld.

Maar je kunt nog steeds telefoons krijgen bij Nokia die op de 3310 en 3330 lijken. Sterker nog; ze lijken qua prijs ook nog op die van de zeroes. Twee simpelere telefoons in de huidige Nokia line-up zijn de 130 en 150.  En dezen krijgen binnenkort een nieuwe uitvoering.

De vorige uitvoering van de Nokia 150 dateert alweer uit 2016, de laatste 130 komt uit 2017. De telefoons zijn dus hard toe aan vernieuwing en die komt er nu ook. Helaas zijn het geen slimme telefoons.

Wat meteen opvalt aan deze Nokia’s, is dat ze gewone toetsen hebben en geen touchscreen. Het zijn de ideale toestellen als je alleen wilt bellen of sms’en. Maar goed, aangezien bijna iedereen WhatsApp gebruikt, wordt communiceren een stuk lastiger.

De 130. (Afbeelding: Nokia)

De Nokia 130 en 150 zijn vooral bedoeld voor inwoners van armere landen, al zullen aanbieders ze ook gewoon in Nederland verkopen, net zoals bij de vorige versie het geval was. Met een prijs van rond de 50 euro zijn ze in ieder geval betaalbaar.

Wat hebben deze Nokia-telefoons wél?

Omdat de Nokia 130 en 150 niet slim zijn, gaat de 1450 mAh-batterij makkelijk een aantal dagen mee. Ze hebben zelfs een standby-tijd van 30 dagen. Bovendien hebben de telefoons ook ruimte voor MP3’s en is er een FM-tuner aanwezig. Aan de achterkant zit een 0.3 MP-camera. Met een microSD-kaart is het geheugen van de telefoon uit te breiden.

Het grote verschil tussen de telefoons is vooral het uiterlijk. Wanneer de twee modellen verschijnen en wat de exacte prijs wordt, is nog niet bekend. Het lijkt dus vooral een telefoon te zijn voor wie er gewoon eentje wilt zonder poespas of een extra exemplaar voor noodgevallen.

5 features maken de Samsung Galaxy Z Flip5 en Fold5 beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen