De 7 grootste games die 2023 op z’n kop gaan zetten

Games Jeroen Kraak 3 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Een nieuw jaar betekent weer een hoop nieuwe nieuwe games die uitkomen. Welke je echt in de gaten moet houden vertelt WANT-redacteur en gameliefhebber Jeroen Kraak. Hij deelt met jou zijn favoriete spellen voor dit nieuwe jaar.

Laten we eerlijk zijn, 2022 was een redelijk matig game jaar. Hoewel met Elden Ring een van de beste games van de afgelopen jaren uitkwam, was het vooral erg rustig. Naast Horizon: Forbidden West, God of War Ragnarök en een nieuwe Pokémon-game, was het vooral heel rustig. Hoe anders wordt 2023!

De meest veelbelovende games van 2023

In 2023 komt een groot aantal nieuwe games uit. Een aantal daarvan zijn uitgestelde games van 2022, maar er staan ook een paar nieuwe in het lijstje. Doordat ik niet kan kiezen zet ik ze in willekeurige volgorde. Hier komen ze! Voordat mensen om Hades 2 roepen; die had ik er graag ingezet, maar in 2023 is die alleen nog Early Access. In deze lijst staan alleen volledige uitgaves.

#1 The Legend of Zelda – Tears of the Kingdom

Zelda mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. We wachten nu al een hele tijd op het nieuwste deel en 2023 lijkt eindelijk het jaar te worden wanneer we ‘m ook echt gaan zien.

Breath of The Wild zette een nieuwe standaard voor open wereldgames, doordat je alles zelf maar moest uitzoeken. Iets wat je ontzettend veel vrijheid geeft. Tears of the Kingdom gaat op dezelfde voet verder. Maar het wordt nu nog toffer. Een deel speelt zich namelijk ook in de lucht af. De hype is enorm.

12 mei moet de nieuwe Zelda in de winkel liggen voor Nintendo Switch.

#2 Starfield

Nog een uitgestelde game. Dit keer een Xbox Exclusive. Starfield wordt gemaakt door dezelfde studio als The Elder Scrolls en Fallout en dus belooft dit veel goeds. Het is het eerste nieuwe universum in 25 jaar Bethesda.

Deze RPG speelt zich af in een ontzettend groot sterrenstelsel vol met avonturen. Er is 20 jaar vrede na een oorlog en het is onrustig tussen de verschillende facties. Aan jou om dit op ze lossen

De laatste Bethesda games waren niet bijzonder, maar als de studio de verwachtingen waar kan maken wordt dit anders. Meer dan 1000 planeten zouden in deze game zitten. De game moet in de eerste helft van 2023 uitkomen op Xbox Series S/X en PC.

#3 Hogwarts Legacy

Als Harry Potter-fan kijk ik erg uit naar Hogwarts Legacy. Deze game speelt zich in en rond Zweinstein uit en daardoor zijn de mogelijkheden eindeloos. De grote vraag is of de gamestudio de verwachtingen kan waarmaken, aangezien deze niet heel veel ervaring heeft met zo’n groot spel.

De game speelt zich niet af in het Harry Potter of Fantastic Beasts-tijdperk. Je beleeft het Zweinstein van het eind van de 19e eeuw. Jouw personage heeft de sleutel tot een oud geheim dat de toverwereld dreigt te verscheuren.

Hoe dat afloopt weet je op 10 februari. Dan verschijnt de nieuwe game op PlayStation 5, Xbox Series X/S en PC.

#4 Spider-Man 2

Spider-Man 2 is gewoon een garantie voor succes. De eerste game was geweldig en ook diens kleine opvolger Spider Man: Miles Morales was een topper. De gameplay was zo ontzettend soepel en ook het verhaal was top. Deze kon gewoon makkelijk tippen aan de Marvel-films.

We verwachten dan ook veel van de nieuwe PlayStation 5-game. Met nog betere graphics en een net zo goed verhaal wordt dit weer gewoon een succes. Insomniac Games heeft dat al bewezen.

Wanneer je Spider-Man 2 moet ergens in de herfst van dit jaar verschijnen.

#5 Star Wars Jedi: Survivor

EA en Star Wars was de laatste jaren niet echt een goede combinatie. De games vielen flink tegen. Dat veranderde met Star Wars Jedi: Fallen Order. Wat een geweldige actie RPG was dat! Een zelfstandige Star Wars-game met een goed verhaal en een fantastische gameplay.

Star Wars Jedi: Survivor speelt zich 5 jaar na de gebeurtenissen af in de eerste game. Net zoals in het vorige spel neemt Jedi Cal Kestis het op tegen de Empire. Hij moet er alles aan doen om in leven te blijven. En wees niet bang! Zijn schattige droid is ook weer van de partij.

Echt lang hoeven we niet te wachten, want deze game verschijnt op 17 maart op PlayStation 5, Xbox Series X/S en Windows.

#6 Final Fantasy 7 Rebirth

Eigenlijk is dit een beetje valsspelen, want eigenlijk pleit ik op deze plaats voor zowel Final Fantasy XVI als Final Fantasy VII Rebirth. Waar de makers van XVI beloven dat dit de krachtigste game tot nu toe op de PlayStation 5 wordt, is VII natuurlijk het langverwachte vervolg op Remake.

Een goede remake van een game maken is lastig. Of je doet het verhaal te kort, of je hebt niets nieuws te bieden. Square Enix deed het echter op een manier zoals het hoort.  Het verhaal was ijzersterk met hier en daar verandering. Het was een genoot voor zowel de vertrouwde fan als een nieuwe speler.

Final Fantasy VII Rebirth verschijnt ergens rond de feestdagen van 2023. Gelukkig verschijnt XVI eerder. Beiden komen voorlopig alleen op PlayStation 5 uit.

#7 Forspoken

Forspoken is voor mij echt een dark horse die best wel eens kan verrassen, al is het alleen maar om de namen die achter de game zitten. Zo zijn een aantal schrijvers van de Uncharted-serie verantwoordelijk voor het verhaal. Bovendien zijn veel spellen in dit lijstje sequels van bestaande games, terwijl Forspoken een volledig nieuwe IP is.

In Forspoken wordt hoofdrolspeelster Frey van het hedendaagse New York naar de magische en mythische wereld Athia getransporteerd. Daar beleeft ze allerlei bijzondere vaardigheden om een weg naar huis te vinden. O ja, en ze is een kattenliefhebber. Dan moet het sowieso toch goedkomen?

Je kunt Forspoken al heel snel proberen. Vanaf 24 januari speel je de game op PlayStation 5 en PC.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen