9 Android-apps die waarschijnlijk je Facebook wachtwoord gejat hebben

Apps Mark Hofman 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

De Google Play Store staat vol met fantastische applicaties en games die je kunt downloaden op je smartphone of tablet. Al lijkt het downloaden ervan niet zonder risico te zijn. Er zijn negen populaire Android-apps uit de digitale winkel gehaald, omdat ze hier en daar nog wel eens een wachtwoordje jatte.

De negen applicaties worden zogeheten Trojan Apps genoemd en hebben voornamelijk schade aangericht op het gebied van social media. Volgens Dr. Web zijn de inloggegevens van Facebook-gebruikers buitgemaakt. Die van jou kan daar dus ook tussenzitten!

Android-apps jatten Facebook-gegevens

Het is een heel smerig trucje, maar helaas heeft het gewerkt. Er zijn negen applicaties uit de Google Play Store gehaald die zich beter voordeden dan ze daadwerkelijk waren. Zo leken dit op het eerste gezicht normale applicaties te zijn voor fotobewerking, lichamelijke beweging, het opschonen van je telefoon en horoscopen. Alleen was dit allemaal opgezet om de inloggegevens van je Facebook-account buit te maken.

Hoe precies? Nou, vrij simpel! Deze Android-apps zette allemaal een aantal functionaliteiten achter slot en grendel. Deze waren volledig gratis te ontgrendelen, mits jij je Facebook-account koppelde aan de app. Niet heel opvallend, want er zijn meer applicaties die dit van je vragen. Alleen zorgden deze er wel voor dat je inloggegevens direct naar de computer van de daders ging.

Android google play store logo
Het logo van de Google Play Store. (Afbeelding: Google)

De kans dat jij het slachtoffer bent geworden van deze vieze truc is overigens wel groot. Alle Android-applicaties zijn, bij elkaar opgeteld, zo’n 5,8 miljoen keer gedownload. Niet de minste apps, dus.

Moet jij je wachtwoord veranderen?

Heb jij je Facebook-account onlangs gekoppeld aan één van de volgende negen Android-apps, dan moet jij je wachtwoord direct veranderen. Dit zijn de 9 applicaties die de vieze truc uithaalde:

  • Processing Photo
  • PIP Photo
  • Rubbish Cleaner
  • App Lock Keep
  • App Lock Manager
  • Lockit Master
  • Horoscope Pi
  • Horoscope Daily
  • Inwell Fitness

Al deze applicaties zijn inmiddels uit de Google Play Store gehaald. De ontwikkelaar achter de apps is inmiddels verbannen en kan je Android-telefoon, in ieder geval op dit gebied, niet meer voorzien van troep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen