[REVIEW] Aftershokz Aeropex: muziek luisteren zonder je oren

Gadgets Dominick Vietor 22 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Luister jij graag altijd en overal muziek? Wij ook! In sommige gevallen zijn goed afsluitende dopjes als de Sony WF-1000XM3 of zelfs een volledig geluidsonderdrukkende koptelefoon als de Bose 700 dan super fijn. Maar soms wil je juist wél horen wat er om je heen gebeurt. Aftershokz heeft daar een goede oplossing voor: oordopjes die je oren helemaal vrij laten. In deze review checken we de Aftershokz Aeropex, de nieuwste aanwinst van het merk.

Oordopjes die je oren vrijlaten!? Dat klinkt misschien bijna onmogelijk. Het kan door geluid door te geven via je bot, net voor je oor. De Aeropex is dan ook een draad dat achter je nek langsgaat met twee trillende elementjes voorop die je tegen je oor aanhangt. Je gehoorgang blijft volledig vrij, waardoor je alles om je heen gewoon kunt horen. Een beetje alsof je twee prive-speakers in de buurt van je hoofd hebt hangen.

Check hieronder onze videoreview van de Aftershokz Aeropex. De tekst gaat verder onder de video. Bekijk ook het YouTube-kanaal van WANT voor meer tech-video’s.

Tijdens het sporten of in het verkeer

Er zijn ongetwijfeld een heleboel scenario’s te bedenken waarin het luisteren van muziek met volledig bewustzijn van de omgeving handig is. De belangrijksten zijn toch wel als je buiten aan het sporten bent of aan het verkeer deelneemt. Muziek luisteren op de fiets is leuk, maar het is natuurlijk niet handig als je geen auto’s aan kunt horen komen. De Aeropex lost dat op.

Aftershokz Aeropexx review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hetzelfde geldt tijdens je hardlooprondje of als je een mountainbiketrail aan het volgen bent. Het goede nieuws is dat de Aeropex ook IP67-waterdicht is, dus je kunt zonder problemen zweten wat je wilt. Sterker nog: je kunt na je sportsessie gewoon onder de douche springen met de headset op je hoofd. Een feature waar ik stiekem wel erg blij mee ben.

Niet het beste geluid

De keerzijde van dat alles is dat het geluid niet top is. Niet zo gek gezien dat via je bot gaat, maar wel iets om rekening mee te houden. Waar normale oordopjes je hele gehoor kunnen vullen met een mooi ruimtelijk geluid, klinkt de Aeropex een beetje alsof er net buiten elk oor een ‘puntbron’ is waar het geluid vandaan komt. Bovendien klinken de oortjes een beetje hol en is de bas niet echt hard.

Aftershokz Aeropexx review closeup
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Bovendien is de Aftershokz Aeropex niet echt geschikt om muziek te luisteren in een drukke omgeving. Dat kun je trouwens deels oplossen door (meegeleverde) oordopjes in te doen. Door je gehoorgang af te sluiten komt er natuurlijk minder extern geluid binnen, maar wordt ook de hele geluidsweergave van de Aeropex aangepast. De bas wordt duidelijker aanwezig en het geluid wordt meer gedrongen. Alsof je in een klein kamertje staat.

Daarmee is de geluidskwaliteit nog steeds niet super, maar het is wel fijn dat je de isolatie en het geluid van de oordopjes eenvoudig kan aanpassen aan de situatie. Overigens blijven meer actieve situaties wel waar de Aeropex het beste tot zijn recht komt, ook omdat de muziekkwaliteit in zo’n geval wat minder belangrijk is.

Super basics

Los van de geluidskwaliteit, scoort de Aeropex op alle basics erg goed. De belkwaliteit is prima en het is sowieso fijn om handsfree te bellen zonder dat je oren helemaal afgesloten zijn. Ook het bluetooth-bereik is goed en ik heb geen verbindingsklachten gehad. De accuduur is zo’n 8 uur; ruim voldoende wat mij betreft.

Aftershokz Aeropexx review video
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Mocht je veel video’s willen kijken met de Aftershokz Aeropex op, dan heb ik ook goed nieuws. Er is geen merkbare vertraging waardoor spraak er onnatuurlijk uit gaat zien. Ook voor filmpjes is ‘ie dus prima geschikt.

Kleine nadelen

Toch zijn er ook een paar kleine nadeeltjes. Ten eerste: omdat de muziek via botgeleiding wordt overgebracht moet het trilelement wel goed tegen je bot aanzitten. Als je je kaak beweegt omdat je bijvoorbeeld aan het eten bent ontstaat er soms wat ruimte tussen het elementje en je huid, waardoor de muziek niet meer goed overkomt.

Aftershokz Aeropexx review trilelement
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Verder wordt er een case meegeleverd, maar die is eigenlijk net wat te krap wat mij betreft. Daardoor is het altijd een beetje gedoe om de headset erin en eruit te krijgen. Sowieso is hij niet erg handig mee te nemen: doordat de kabels veel stijver zijn dan bij veel andere draadloze headsets kun je hem niet klein opvouwen.

Aftershokz Aeropex review conclusie

Door een volledig andere aanpak om geluid over te brengen, maakt de Aftershokz Aeropex het mogelijk om in veel meer situaties prettig en veilig muziek te luisteren. Dat alleen al maakt ze de moeite waard.

Aftershokz Aeropexx review gebruik
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Verder is de headset waterdicht, heeft hij een goede batterij en bluetoothverbinding en is hij fijn om mee te bellen. Dat maakt het een heerlijk product voor iedereen die graag muziek luistert en verbonden blijft tijdens het sporten of in het verkeer. Vooruit, de geluidskwaliteit is niet ideaal, maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben. Zeker niet voor de €150 die je voor deze headset betaalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen