Akira Toriyama overleden: het leven van de Dragon Ball-maker

Lifestyle Lucas van de Wetering 8 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Akira Toriyama, maker van de welbekende manga Dragon Ball is overleden. We nemen hier een betere kijk op de maker zijn leven.

Op 1 maart is de invloedrijke maker van Dragon Ball helaas overleden aan een hersenbloeding. Dit werd bekend gemaakt op 8 maart. Dragon Ball, het bekendste werk van Toriyama, werd van 1984 tot en met 1995 in Weekly Shōnen Jump gepubliceerd en verkocht alleen in Japan al 159,5 miljoen exemplaren.

Maar de Dragon Ball manga-serie is lang niet het enige van Toriyama heeft bereikt in zijn lange carrière als kunstenaar. In dit artikel duiken we wat dieper in het leven van de artiest, en komen we meer te weten over het nalatenschap van Akira Toriyama.

Toriyama vóór Dragon Ball

Akira Toriyama werd geboren in de stad Nagoya in Japan. Vanaf jongs af aan had hij al een creatieve hobby; foto’s maken van dieren en voertuigen. Hij ontdekte zijn liefde voor animatie en illustratie door de film 101 Dalmatiërs. Maar zijn echte passie ontdekte hij toen Toriyama de manga-collectie van een oudere broer van een klasgenoot zag.

Toriyama zijn originele bron voor interesse in manga was AstroBoy van Osamu Tezuka. Vanaf de basisschool tekende Toriyama al veel manga’s, samen met zijn klasgenoten. Maar hij vond toen zelf al dat hij ver boven hun niveau uitschoot. Tijdens de middelbareschooltijd nam Toriyama een korte pauze van manga en kreeg hij meer interesse in films en series.

Akira Toriyama: Het leven van de Dragon Ball maker
Astroboy van Osamu Tezuka (Afbeelding: Wikipedia Commons)

Maar de interesse voor manga is zeker teruggekomen. Toriyama betrad op 23-jarige leeftijd de manga-industrie door mee te doen aan een amateurwedstrijd. Zijn toekomstige redacteur, Kazuhiko Torishim, was onder de indruk van zijn werk. Maar helaas kwam Toriyama niet in aanmerking voor deelname omdat hij een parodie had gemaakt op Star Wars, in plaats van een origineel verhaal.

Torishim moedigde Toriyama aan om nieuw werk in te sturen, dit resulteerde in Wonder Island en werd zijn eerste gepubliceerde manga. Sindsdien heeft Toriyama aan veel verschillende dingen gewerkt. Zoals Dr. Slump, waarvoor hij een award kreeg. Maar ook met de manga’s Pola & Roid, Mad Matic en de one-shot Pink.

Dragon Ball

Ook al is Dragon Ball niet Toriyama zijn enige succes, het is wel zijn grootste. Toriyama kwam voor het eerst op het idee voor Dragon Ball door zijn liefde voor Kung Fu. Hij wilde graag een manga maken die te maken had met de vechtsport. Dit idee voor een Kung Fu-manga resulteerde in Dragon Boy, gepubliceerd in 1983.

Dragon Boy werd na uitgave zeer goed ontvangen bij het publiek. De tweedelige manga evolueerde in 1984 en werd uiteindelijk de bekende Dragon Ball. Maar Dragon Ball heeft ook wat aspecten overgenomen van Toriyama zijn uitgave genaamd The Adventure Of Tongpoo uit 1983.

Akira Toriyama: Het leven van de Dragon Ball maker
Bron: Bandai Namco

De Dragon Ball manga-serie liep van 1984 tot en met 1995 en wordt door velen de meest invloedrijke manga aller tijden genoemd. Dragon Ball groeide uit tot een van de populairste en bestverkochte manga-series aller tijden. Het begon als een avonturen manga, maar veranderde later echt in die vechtsport-manga waar Toriyama van droomde.

Toen Dragon Ball eindigde in 1995, was dat voor velen een teleurstelling. Maar Toriyama had aan alle betrokkenen gevraagd om hem de manga-serie te laten eindigen, hij wilde graag nieuwe stappen zetten in het leven. Gedurende de elf jaar lange Dragon Ball periode heeft Toriyama maar liefst 519 hoofdstukken in 42 delen gemaakt. Wereldwijd verkocht de manga-serie bijna 350 miljoen exemplaren.

Nieuwe projecten

Toriyama bleef nog best een tijd lang manga’s maken. Dit waren vooral korte verhalen en one-shots zoals Cowa!, Kajika en Sand Land. Ook maakte Toriyama een Noord-Amerikaanse tegenhanger van de Japanse Weekly Shōnen Jump. Hij noemde dit blad Shōnen Jump in New York City.

In 2005 startte het bedrijf CQ-motors met de verkoop van een elektrische auto, deze was ontworpen door niemand minder dan Toriyama. De eenpersoons QVOLT was onderdeel van een kleine serie elektrische auto’s. Hier zijn er maar negen geproduceerd. De auto kostte 1.990.000 yen, had een topsnelheid van 30 km/u en werd verkocht in vijf kleuren.

Verder heeft Toriyama met veel verschillende mensen, bedrijven en franchises samengewerkt. Zo is er samenwerking geweest met de maker van One Piece, Xbox, de makers van de Final Fantasy-franchise en een goede vriend van hem. Deze vriend was ook direct de maker van I”s en Zetman.

Toch is Toriyama niet helemaal weg kunnen blijven van Dragon Ball. Zo heeft hij met 20th Century Fox samengewerkt aan de live action Dragon Ball-film: Dragonball Evolution. Ook werd in 2012 de film Dragon Ball Z: Battle Of The Gods aangekondigd, in samenwerking met Toriyama. Deze film kreeg later ook een vervolg. Eigenlijk heeft Toriyama dus gewerkt aan alle Dragon Ball-films en series die zijn uitgekomen. Hij kon het niet helemaal loslaten.

Toriyama’s nalatenschap

Toriyama heeft dus veel bereikt in zijn leven, en heeft ook zeker zijn sporen nagelaten op de wereld. Ten eerste Dragon Ball, wat vaak dé meest invloedrijke manga-serie wordt genoemd. De manga is een gigantische inspiratie geweest voor talloze artiesten en schrijvers, zoals de makers van One-piece, Naruto, Boruto en Black Cat.

Maar Toriyama heeft niet alleen een nalatenschap door zijn werk, maar ook hij als persoon. Zo wordt hij één van de beste manga-artiesten aller tijden genoemd en is hij ook een inspiratie voor velen. Dragon Ball heeft dan wellicht wel invloed gehad, maar dat was niet mogelijk geweest zonder Akira Toriyama.

Ook had Toriyama een gezin. Zijn vrouw, Yoshimi Katō, is een voormalig kunstenaar die hem bij veel projecten heeft geholpen, zoals bij Dr. Slump. Samen hadden ze twee kinderen, een zoon en een dochter. Toriyama is vrijdag 1 maart overleden aan een acute hersenbloeding. Er zal een kleine begrafenis met familie plaatsvinden voor de invloedrijke kunstenaar.

Wat er volgens de cast écht bijzonder wordt aan de nieuwe Fallout-serie op Prime Video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen