23 feb 2015 Rutger Houweling

Als jij een goede grafisch ontwerper wilt worden dan moet je op deze vijftig dingen letten

Als je net als grafisch ontwerper begint dan kun je het behoorlijk lastig krijgen. Want waar begin je? En wat zijn de valkuilen onderweg naar succes? Je zult er vast wel iets over hebben gehoord, maar als je net van de academy komt tast je meestal nog in het duister. Dit kan ervoor zorgen dat je sommige dingen niet durft, of dat je fouten maakte die gemakkelijk te voorkomen waren.

Jamie Weck is grafisch ontwerper in London en hij heeft in zijn vrije tijd een lijst samengesteld met vijftig dingen waar je rekening mee moet houden als je net start in de grafische business. De lijst bestaat uit simpele beschrijvingen met simpele illustraties, maar ze kunnen ontzettend waardevol voor je zijn. Lees ze allemaal, print ze uit en hang ze boven je bed of naast je computer. Go!

1. Je zult niet de eerste zijn

Je zult tegenwoordig niet meer de enige zijn. Ontelbaar anderen hebben een bureau opgezet, zijn bezig met freelance werk of lopen stage. Jij kunt het dus ook.
Grafisch ontwerper dingen-Want1

2. Er is altijd iemand beter dan jij

Hoe goed je ook bent, er zal altijd iemand beter zijn dan jij. Gek genoeg raak je hier toch snel door geobsedeerd, maar laat je hier niet toe verleiden.
Grafisch ontwerper dingen-Want2

3. Samen kun je succesvol worden

Als grafisch vormgever heb je stevige concurrentie van anderen, maar dat betekent niet dat zij moeten falen zodat jij succes kan hebben. Het succes van een ander limiteert je niet, maar kan je juist helpen groeien.
Grafisch ontwerper dingen-Want3

4. Zonder een doel kun je niet scoren

Als je niet weet wat je wilt, hoe kun je het dan najagen? Doordat je een doel stelt heb je een eindpunt en doordat je die hebt weet je ook beter waar je moet beginnen.
Grafisch ontwerper dingen-Want4

5. Iets starten kost energie

Het kost meer energie om iets te starten dan het kost om iets te stoppen. Dit werkt zo in fysica, maar ook bij je carrière of dat idee wat je wilt uitwerken.
Grafisch ontwerper dingen-Want5

6. Je hebt sneller werk dan je denkt

Om werk te krijgen in deze branche heb je eigenlijk maar drie dingen nodig: goed werk, veel energie en een fijne persoonlijkheid.
Grafisch ontwerper dingen-Want6

7. Zorg voor een positief zelfbeeld

Het beeld wat jij van jezelf hebt is ontzettend belangrijk. Zie jezelf zoals je gezien wilt worden en je zult voor anderen precies zo overkomen.
Grafisch ontwerper dingen-Want7

8. Zorg dat je een nette en simpele website lanceert

Het online zetten van een portfolio is ontzettend belangrijk en er is geen reden waarom je het niet zou doen. Er zijn online genoeg plekken om je portfolio te plaatsen en meestal is het nog gratis ook.
Grafisch ontwerper dingen-Want8

9. Blijf je werk aanpassen

Stop niet met het aanpassen van je portfolio. Hoe mooier het werk in je portfolio is hoe sneller je opvalt. Niemand zal kijken naar hoeveel werk je hebt gedaan, ze kijken naar hoe het werk eruitziet.
Grafisch ontwerper dingen-Want9

10. Volg je instinct

Als jij al niet enthousiast wordt van je werk dan wordt iemand anders dat zeker niet. En het is niet gemakkelijk om enthousiast over te komen als je half werk hebt geleverd. Schrap je oude idee en begin opnieuw.
Grafisch ontwerper dingen-Want10

11. Zorg dat je werk gemakkelijk te zien is

Mensen zijn simpelweg lui. Als je wilt dat veel mensen je werk zien moet je het ze gemakkelijk maken. En in het geval van werk willen de meeste werkgevers alleen maar een .jpg of een .pdf zien.
Grafisch ontwerper dingen-Want11

12. Schrijf je gegevens met de hand op

Als je contact hebt gelegd met een potentiële klant geef ‘m dan een handgeschreven visitekaartje. Tenzij je een doktershandschrift hebt zal het erg gewaardeerd worden. Het komt namelijk een stuk persoonlijker over.
Grafisch ontwerper dingen-Want12

13. Tijd is kostbaar, dus maak je punt

Op een grappige of opvallende manier contact zoeken met een bureau voor werk levert vaak niets op. Deze bureau’s krijgen constant verzoeken op deze manier en zullen je daarom alleen maar dankbaar zijn als je het kort en bondig houdt.
Grafisch ontwerper dingen-Want13

14. Ga nooit onbetaald stage lopen

Ervaring opdoen is goed, maar als je hier niet minstens een minimum loon voor krijgt dan is het bureau het niet waard.
Grafisch ontwerper dingen-Want14

15. Loop zoveel stages als je maar kunt

Financieel gezien is het misschien niet altijd de beste keuze om stage te lopen, maar het is de beste manier om veel ervaring op te doen terwijl je kennis maakt met verschillende werkprocessen.
Grafisch ontwerper dingen-Want15

16. Verspil je stage niet

Een bureau kan tijdelijk minder werk hebben of minder energie. Laat je hier niet door beïnvloeden en zorg dat je zelf bezig blijft. Er is altijd wel iets waarmee je jezelf bezig kunt houden.
Grafisch ontwerper dingen-Want16

17. Raak bevriend met een drukker

Als jij een goede relatie hebt met iemand bij een drukkerij kan je werkproces een stuk gemakkelijker zijn en ook een stuk goedkoper.
Grafisch ontwerper dingen-Want17

18. Weet waar de do-it-yourself en tweedehands winkels zijn

Als je creatief werk wilt maken kunnen DIY en tweedehands winkels een goede en betaalbare plek zijn om inspiratie op te doen.
Grafisch ontwerper dingen-Want18

19. Wees geduldig

Het is niet vreemd als je verschillende stages of gesprekken hebt gehad waarna je niet bent aangenomen. In de meeste gevallen is een bureau opzoek naar de perfect fit. Als je dit niet bent maak je dan geen zorgen, want er is een bureau waar jij wel perfect op je plek zit. Benader anders een bureau wat je nog niet had overwogen.
Grafisch ontwerper dingen-Want19

20. Stel vragen

Neem niet zomaar dingen aan. Stel veel vragen, zelfs als je denkt dat je het antwoord al weet. Het zal je verbazen hoe vaak er fouten worden gemaakt door aannames of een kleine miscommunicatie.
Grafisch ontwerper dingen-Want20

21. Vraag om kansen

Het geeft misschien geen fijn gevoel om te moeten vragen om werk, maar dit moet je wel doen. Als je het niet vraagt dan is de kans klein dat de opdracht vanzelf bij jou terecht komt.
Grafisch ontwerper dingen-Want21

22. Zoek kritiek en ontvang niet alleen complimenten

Het is fijn om te horen dat je iets goed hebt gedaan, maar als je dat constant hoort weet je ook niet hoe je beter kunt worden. Zoek kritiek, zelfs als je denkt dat je werk perfect is. Je kunt er altijd nog achteraf voor kiezen om het te negeren.
Grafisch ontwerper dingen-Want22

23. Maak vrienden en geen vijanden

De creatieve branche is niet zo groot als het lijkt. Iedereen kent elkaar en als je vijanden met iemand maakt zal dit hele netwerk het weten.
Grafisch ontwerper dingen-Want23

24. Nieuws verspreid snel

Een goede stagiair maakt bijna altijd indruk en dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je via mond-tot-mondreclame weer nieuw werk krijgt.
Grafisch ontwerper dingen-Want24

25. Wordt niet dronken op een professioneel evenement

Er is een verschil tussen vrolijk aangeschoten zijn en ontzettend dronken tijdens een feest op je werk. De één zorgt voor een leuke avond om te herinneren en dat ander zorgt ervoor dat je je waardigheid verliest, je reputatie en misschien zelfs je baan.
Grafisch ontwerper dingen-Want25

26. Netwerken

Binnen deze branche is dit een bekende uitspraak: ‘Het maakt niet uit wat je kent, maar wie je kent.’ Praat met zoveel mogelijk mensen, stuur e-mails en gebruik verschillende sociale media zoals Twitter of LinkedIn.
Grafisch ontwerper dingen-Want26

27. Kleed je stijlvol en zakelijk

Als je je werk serieus neemt moet je je uiterlijk ook serieus nemen. Je klanten gaan sneller met je in zee als jij je kleed alsof je om het werk geeft.
Grafisch ontwerper dingen-Want27

28. Werk nooit gratis

Het haalt niet alleen de waarde van het hele beroep naar beneden, maar het laat jou ook zwak overkomen. Iedereen zal misbruik van je maken als je je zo opstelt.
Grafisch ontwerper dingen-Want28

29. Onderhandel

Als je echt voor weinig moet werken zorg er dan voor dat je kunt onderhandelen. Klanten en bureau’s hebben toegang tot een groot netwerk en andere bronnen waarmee ze jou indirect ook kunnen ‘betalen’.
Grafisch ontwerper dingen-Want29

30. Lees de contracten

Teken nooit een contract voordat je het hebt doorgelezen. En begin sowieso nooit een project zonder contract. Het is misschien niet leuk om je met juridische zaken bezig te houden, maar het kan veel narigheid en miscommunicatie voorkomen.
Grafisch ontwerper dingen-Want30

31. Zorg ervoor dat je factuur opvalt

Bedrijven worden begraven onder facturen en daarom is het verstandig dat je die van jou laat opvallen door ‘m een andere vorm of kleur te geven. Op die manier kan je factuur ook moeilijk over het hoofd worden gezien.
Grafisch ontwerper dingen-Want31

32. Een slecht project bestaat niet

Zorg er altijd voor dat je er het beste uithaalt. Als je dat doet dan kun je ook niet het gevoel hebben dat je niet je best hebt gedaan.
Grafisch ontwerper dingen-Want32

33. Een slechte klant bestaat niet

Het is aan jou om de relatie tussen jou en de klant soepel te laten verlopen en niet andersom. Als het niet gaat werken laat dit dan tijdig weten.
Grafisch ontwerper dingen-Want33

34. Omarm beperkingen

Zonder beperkingen kun je ook nooit succesvol werk leveren. Ze zorgen voor de druk die je nodig hebt iets ‘beters’ te maken. Door beperkingen ontstaan juist de meest briljante oplossingen en projecten.
Grafisch ontwerper dingen-Want34

35. Je omgeving is geen beperking

De impact die je werk op de omgeving heeft is niet iets wat je simpelweg moet overwegen. Omdat je in de creatieve sector werkt is het je belangrijkste overweging.
Grafisch ontwerper dingen-Want35

36. Saaie problemen zorgen voor saaie oplossingen

Zorg altijd dat je de diepte ingaat bij het briefen. Formuleer de vraag bijvoorbeeld op een andere manier. Het is nooit zo dat twee briefings hetzelfde zijn, want elk uniek probleem vraagt om een unieke oplossing.
Grafisch ontwerper dingen-Want36

37. Nieuwe ideeën zijn altijd ‘stom’

Nieuwe ideeën hebben vaak geen context en zijn ook niet meetbaar in succes. Hierdoor lijken ze stom, knullig en misschien zelfs onmogelijk.
Grafisch ontwerper dingen-Want37

38. Onderschat niet het werk wat je voor jezelf doet

In veel gevallen komen klanten met je in contact door werk wat je voor jezelf hebt gemaakt. Bedrijven zijn vaak opzoek naar interessante ideeën die nog niet in de branche zijn vertoond.
Grafisch ontwerper dingen-Want38

39. Beargumenteer je keuzes

Klanten vinden het alleen maar eng als jij keuzes maakt op je gevoel. Zij zitten met een probleem en willen hier een logische oplossing voor. Daarom moet jij ook een logische reden hebben voor alle keuzes die je maakt.
Grafisch ontwerper dingen-Want39

40. Laat ook je kladwerk zien, niet alleen ideeën die helemaal af zijn

Klanten zien je kladwerk vaak als het definitieve ontwerp. Laat ze daarom zoveel mogelijk kladwerk zien en op die manier voelen zij zich ook betrokken bij het proces. Daarnaast hoef je minder moeite te doen om de goede richting te vinden.
Grafisch ontwerper dingen-Want40

41. Werk met je klanten en niet tegen ze

Je denkt misschien dat je gelijk hebt en misschien is dat ook wel zo. Maar je moet de oplossing van je klanten altijd naast jouw oplossing leggen. Het kan je zelfs verrassen.
Grafisch ontwerper dingen-Want41

42. Neem niet altijd genoegen met ‘nee’

Je moet soms vechten om tot de goede oplossing te komen. Loop samen met je klant door het proces heen en beargumenteer je keuzes. Als ze logisch zijn kunnen ze er moeilijk iets tegenin brengen.
Grafisch ontwerper dingen-Want42

43. Ga niet zomaar de strijd aan

Je zult in je carrière ontzettend veel discussies hebben over keuzes. Het is alleen niet slim om overal een punt van te maken. Dit zul je snel genoeg merken.
Grafisch ontwerper dingen-Want43

44. Als het je niet gaat lukken, maak er dan het beste van

Doordat je ambitieus bent zul je soms ook dingen moeten doen waarvan je niet zeker weet of je ze kunt doen. Het is misschien vervelend om te falen, maar het is noodzakelijk voor je groeiproces.
Grafisch ontwerper dingen-Want44

45. Blijf jezelf

Het maakt niet uit met wie je werkt, als je denkt dat er iets niet goed gaat dan moet je dat laten weten. De kwaliteit die jij kan leveren is op z’n best als voor jou alles goed en duidelijk is.
Grafisch ontwerper dingen-Want45

46. Neem verantwoordelijkheid als iets mis gaat

Als er iets mis gaat neem dan de verantwoordelijkheid. Het zal misschien niet altijd even fijn voelen, maar doordat je de verantwoordelijkheid op je neemt heb je ook de kans om er iets aan te doen.
Grafisch ontwerper dingen-Want46

47. Deel je ideeën

Het zal je niet helpen als je constant al je ideeën voor jezelf houdt. Ze lijken misschien waardevol, maar hoe meer je deelt hoe meer nieuwe ideeën je zult krijgen.
Grafisch ontwerper dingen-Want47

48. Blijf niet achter je ontwerptafel zitten

Om inspiratie op te doen voor goede ideeën zul je verbanden moeten leggen tussen verschillende dingen. En deze verbanden zul je niet vinden door constant achter je bureau te blijven zitten. Ga lekker naar buiten.
Grafisch ontwerper dingen-Want48

49. Prijzen zijn leuk, maar niet noodzakelijk

Een prijs staat misschien prachtig op de schoorsteenmantel, maar je klanten geven er over het algemeen niet zoveel om. Zij vinden het belangrijk dat jij goed werk levert.
Grafisch ontwerper dingen-Want49

50. Neem jezelf niet te serieus

Neem je werk serieus en neem je branche serieus, maar neem jezelf niet te serieus. Dit is een enorme zwakte die ook zeker zal opvallen in negatieve zin binnen je netwerk.
Grafisch ontwerper dingen-Want50

Reageer op artikel:
Als jij een goede grafisch ontwerper wilt worden dan moet je op deze vijftig dingen letten
Sluiten