Amazon werkt zich uit de naad voor ‘de computer die verdwijnt’

Smart Home Wesley Akkerman 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amazon werkt momenteel hard aan het wegwerken van de computer, waar dan een soort interactieve, intelligente omgeving voor in de plaats komt. Het is geen geheim dat mensen steeds meer computers om zich heen verzamelen. De techgigant presenteert drie apparaten voor zijn visie op de toekomst en het idee van een intelligente omgeving.

Dergelijke ideeën worden in het Engels aangeduid met termen als ‘ambient computing’ of ‘ambient intelligence’. De drie nieuwe apparaten van Amazon moeten de grenzen vergleggen van onze verwachtingen van smarthomes. Ook het comfortniveau met smarthomes moet omhoog. De ideeën vallen in een soort nieuwe categorie producten, waardoor ze wellicht minder gemakkelijk te plaatsen zijn.

Amazon werpt blik op de toekomst

Eén van de apparaten is Astro. Dit is een robot op wielen, met een gezicht, die helpt als waakhond, slimme assistent en bierbezorger. Ook is er Amazon Glow. Dat is een videoconferentiegadget die een speelveld op een tafel projecteert. Zo is de kans klein dat kleinkinderen van tafel lopen in een videogesprek met opa en oma.

Het minst vreemde apparaat is de Amazon Echo Show 15. Dit is een groot scherm voor aan de muur, dat moet dienen als een soort familiehub. Omdat veel mensen reeds bekend zijn met dit soort apparaten, zal de Show 15 waarschijnlijk het meest populaire apparaat worden van de grote drie van het bedrijf.

Werken in de cloud

Alle apparaten van Amazon hebben geen ouderwets besturingssysteem, maar communiceren met elkaar via een framework in de cloud. Dergelijke producten moet je dus zien als een verlenging van dat online framework (de intelligente omgeving), in plaats van andersom. Nu is een online omgeving vaak een toevoeging voor apparaten in huis, maar Amazon wil dat idee omdraaien.

Hoe meer apparaten je van Amazon hebt, hoe beter die omgeving werkt. Stemassistent Alexa hanteert timers en beantwoordt vragen, terwijl er ondertussen ook Kindles zijn voor je e-books, Prime TV voor series en films, Ring voor je beveiliging, et cetera. De intelligente omgeving moet dus allerlei soorten apparaten, diensten en content aanbieden in de toekomst. Denk dan ook aan camera’s, robots, fotolijsten, lampen en meer gadgets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Amazon

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen