James Bond-studio is nu officieel van Amazon na miljardendeal

Films & Series Jeroen Kraak 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

De kogel is definitief door de kerk. James Bond-studio Metro Goldwyn Mayer (MGM) komt in handen van Amazon.

Er gaan al maanden speculaties over een overname van Metro Goldwyn Mayer door Amazon. De filmstudio was al een lange tijd op zoek naar een nieuwe eigenaar, omdat de zaken slecht gingen. Het bedrijf ging met verschillende kandidaten in gesprek, maar het is nu dus officieel Amazon geworden.

Dit betaalt Amazon voor MGM

Amazon betaalt 8,45 miljard dollar voor MGM. Daarmee heeft de internetgigant nu niet alleen een eigen streamingdienst, maar ook een echt grote studio in bezit. Dat betekent ook dat het veel rechten in de wacht sleept van films die het kan gaan aanbieden via Amazon Prime Video. Misschien wel de bekendste franchise is James Bond, maar MGM heeft natuurlijk veel meer in huis. Zo maakt het The Handmaid’s Tale voor Hulu en eerder al Vikings voor History.

‘Geweldige verhalen vertellen’

Amazon is natuurlijk in zijn nopjes met de overname. “Amazon helpt MGM’s erfgoed en filmcatalogus te behouden en klanten beter toegang tot deze bestaande werken te bieden. Door de overname kan Amazon MGM laten doen waar het goed in is: geweldige verhalen vertellen”, laat Jeff Bezos in een verklaring weten.

Mike Hopkins, senior vicepresident van Prime Video en Amazon Studios gaat er dieper op in: “MGM heeft een catalogus met meer dan 4.000 films: “Angry Men, Basic Instinct, Creed, James Bond, Legally Blonde, Moonstruck, Poltergeist, Raging Bull, Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Stargate, Thelma & Louise, Tomb Raider, The Magnificent Seven, The Pink Panther, The Thomas Crown Affair en veel andere iconen. Ook zijn er rond de 17.000 tv-shows als Fargo The Handmaid’s Tale en Vikings. Deze zijn goed voor 180 Oscars en 100 Emmy’s.”

Een schat aan intellectueel eigendom

Hopkins vertelt ook over het idee achter de overname: “De echte financiële waarde achter deze deal is de schat aan intellectueel eigendom in de uitgebreide catalogus. Die willen we samen met het team van MGM opnieuw bedenken en ontwikkelen.”

Natuurlijk is het wel de vraag hoe ver Amazon kan gaan met bepaalde franchises. Bij sommige titels zijn er ook andere rechthebbenden zoals bij James Bond. Die franchise is maar half eigendom van MGM. Een serie over 007 komt er dus niet zomaar.

Wel is er nog een maar. De deal moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten, maar vermoedelijk is dat gewoon een zekerheidje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen