Wie is toch die gecancelde Andrew Tate waar iedereen het over heeft?

Tech Mark Hofman 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De kans dat je de naam Andrew Tate afgelopen week voorbij hebt zien komen is vrij groot. De 35-jarige man is meermaals in het nieuws gekomen, omdat verschillende grote social media-platformen afstand van hem hebben genomen. Wie is hij precies en waarom doen de platformen dit? WANT-redacteur Mark Hofman legt het je uit.

Slechte publiciteit bestaat niet, maar in het geval van Andrew Tate was het toch echt zo. Hij verscheen meermaals in het nieuws, doordat grote platformen als TikTok en Instagram zijn account blokkeerden. Een korte uitleg over wie hij is en wat hij precies gedaan heeft.

Wie is Andrew Tate?

Andrew Tate is nogal een figuur. Hoewel hij actief was als kickbokser werd hij voor het eerst bekend door zijn deelname aan de Engelse versie van Big Brother. Na slechts een paar dagen moest hij echter het huis al verlaten. Dit had te maken met het feit dat er een video van hem opdook waarin hij een vrouw mishandelde met een riem. Volgens hem een ‘uit de hand gelopen rollenspel’, maar gezien zijn standpunt tegenover vrouwen niet geheel geloofwaardig.

Na zijn carrière als bokser zette Tate zijn eigen bedrijf op: een webcam-business waar, naar eigen zeggen, 75 vrouwen, voor hem werkte. Opvallend, maar dat is niet waar Tate het grootst mee is geworden. Online gaf hij jonge mannen tips om “te ontsnappen aan de Matrix”. Een creatieve manier om te vertellen hoe echte alpha-mannen rijk kunnen worden.

Waarom grote platformen hem blokkeren

Het klinkt allemaal een beetje obscuur, maar het is nog niet het grote probleem van Andrew Tate. Dat is zijn kijk op de wereld en zijn mening over vrouwen. Hij geeft ze zelf de schuld van verkrachtingen, woont in Roemenië vanwege de soepele regels rondom seksuele aanranding en wil niet dat ze achter het stuur kruipen. Vrouwen zijn naar de mening van Andrew Tate het eigendom van de man en moeten zich daar dan ook altijd naar gedragen.

Helaas leven we in een wereld waar altijd zulke gekken rondlopen, maar Andrew Tate was een echte inspiratiebron voor mensen. Met meer dan 4.5 miljoen volgers op Instagram, 600.000 abonnees op YouTube en meer dan 14 miljard views op TikTok had hij een gigantisch publiek. Een gevaar, zo vonden verschillende social mediaplatformen.

Met zijn opvallende uitspraken schond hij de regels van o.a. TikTok, Instagram, Facebook, YouTube, Twitch en Twitter. Reden genoeg voor de platformen om hem te verbannen van het internet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen