5 opmerkelijke Google Assistent-features die je uit moet zetten

Apps Dennis Mons 28 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Gemak dient de mens, en zo ook handige digitale assistenten op apparaten als de Google Nest Audio, Google Nest Mini en Google Nest Hub. Maar schenden deze hulpmiddelen je privacy? WANT-redacteur Dennis Mons zocht het voor je uit.

Het is volkomen logisch dat we wantrouwig zijn als het gaat om hard- en software die een enorm bedrijf als Google in theorie in staat stelt ‘mee te luisteren’. We willen daarmee niet stellen dát het gebeurt, maar technisch gezien is het wel mogelijk. Is dat legaal? Ja. Kan je het uitzetten? Oh zeker wel.

Gezonde achterdocht over Google

Je hoeft echt niet paranoïde te zijn en denken dat Google continu bijhoudt wat je thuis zegt. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens die kriebel gekregen als we het over zeilboten hebben, en ineens reclames voor zeilboten in je tijdlijn verschijnen. It happens…

Google
Google weet alles van je, tenzij je het uitzet (Afbeelding: Google)

Laatstgenoemde heeft overigens een aantal verklaringen. Eén daarvan: er is een bedrijf met de naam Alphonso dat extra software in mobile game-apps installeert. Vanwege het feit dat wij, in alle snelheid, geneigd zijn om op oké te drukken en zo’n app toegang geven aan onze microfoon, vraag je er natuurlijk wel een beetje om. Alle tekst lezen is wellicht wat te veel gevraagd, maar denk even na over toegang tot je bestanden, camera en microfoon.

#1 Google assisteert een hoop

Terugkerend op de assistenten van Google zelf: het bedrijf geeft je de optie om dat soort gekkigheid de kop te te drukken.

Het is van belang dat je sowieso even naloopt welke toegang je de zoekgigant sowieso hebt gegeven. Hiervoor hoef je alleen even op je profielfoto in de Google Assistant-app te klikken. Vervolgens druk je op You en krijg je toegang tot al je online bezigheden via Google. En op die manier schakel je een hoop ‘hulp’ makkelijk uit.

#2 Check al je audio-opnames

Steeds meer mensen maken gebruik van audioberichten en -opnames, en goddank kan je redelijk zien wat je hebt opgenomen en wat je hebt verstuurd. Hiervoor kan je wederom naar je Google Account en Instellingen gaan om te zien wat je hebt gebabbeld en hoe je dat verwijdert of de optie uit zet.

#3 Wis al je YouTube-zoekopdrachten

Het bedrijf houdt je activiteiten bij, dus ook op YouTube. Vandaar krijg je die rare advertenties! Als je op je profielfoto klikt in de Google Home– of Google Assistent-app kan je voor Google-Account beheren kiezen en dan de Gegevens en privacy-instelling vinden. Ga dan naar Voeg instellingen toe en dan kan je de juiste instellingen aan- en uitzetten en ben je (in principe) van dat gedonder af.

Google stop
De juiste Google-diensten de kop indrukken is geen slecht idee (Afbeelding: ANP/ Dolph Cantrijn)

#4 Zo check je of er geluisterd wordt

Terugkerend op een eerder gestelde vraag: luistert het bedrijf mee? Dat antwoord zijn we je enigszins schuldig maar in theorie kunnen we wel aangeven wanneer hun apparaten meeluisteren. In Google Home-app kan je namelijk aangeven dat je smart device ineens een geluidje afspeelt als het luistert. Als je dat deuntje hoort, weet je dat je microfoon aanstaat. Dat is best hoffelijk en is het tijd om te fluisteren.

#5 Meeluisteren als je slaapt?

Het creepy gebeuren van Google Nest is dat het in eerste instantie meeluistert wanneer je slaapt. Maar dat kan je makkelijk uitzetten. Het kan zowel op het apparaat zelf als in de Home-app. Selecteer gewoon je apparaat in de app en scroll naar je Sleep Sensing-setting/ Sleep Sensing instellen en zet het uit. Mocht je ook de camera van je apparaat irritant vinden; ook die setting vind je in het submenu.

Nogmaals; we zijn niet paranoïde, maar het kan echt geen kwaad om even na te denken welke features je echt nodig denkt te hebben als je ook andere Google-apparaten en -software gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen