Android en iOS: is draadloos opladen slecht voor je batterij?

Smartphones Dennis Mons 26 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel nieuwe smartphones die draaien op Android en iOS hebben de mogelijkheid om draadloos op te laden middels Qi-technologie. Maar is dat niet slecht voor je batterij?

Gemak dient de mens en het is ontzettend prettig om je telefoon ‘achteloos’ op een draadloze oplader te leggen. Toch weten we dat de efficiëntie van die technologie slechts tachtig procent is van een gewone oplaadkabel. Veel energie gaat simpelweg verloren.

Android en iOS: draadloos opladen maakt het heet

In de eerste plaats is oververhitting niet goed voor je telefoon en batterij. Dit kan gebeuren doordat er bijvoorbeeld zware apps draaien, maar ook simpelweg door warm weer. Draadloos opladen zorgt er in veel gevallen voor dat je Android- of iOS-apparaat warmer wordt dan normaal. Dit geldt dus ook voor je tablet.

OPPO Find X5 Pro
Snel draadloos opladen met de Android van OPPO (Afbeelding: Oppo)

Zoals eerder gesteld gaat zo’n twintig procent van de energie verloren, en in de ‘slechtste’ gevallen zelfs vijftig procent. Dat verlies wordt omgezet in hitte. Daarnaast gebruiken veel mensen een dik hoesje dat ervoor zorgt dat die hitte in je toestel blijft. Verrassing: dat is niet heel voordelig voor je batterij.

Toch is het niet direct een kopzorg. Veel nieuwere toestellen beschikken over batterijmanagement-software. Hierdoor kan je smartphone of tablet een signaal geven dat het te warm wordt, waardoor de stroom-input omlaag gaat. In extreme gevallen kan het zelfs stopgezet worden.

Langere accuduur op je telefoon

Met andere woorden: draadloos opladen is niet per definitie schadelijker dan bedraad opladen. Toch zijn er wel een aantal tips waardoor je de batterij een langer leven kan geven. Houdt bijvoorbeeld zoveel mogelijk de batterijduur tussen de twintig en tachtig procent.

We zijn gewend om ‘s nachts de telefoon aan de lader te leggen. Het wordt echter aangeraden om overdag je telefoon op korte momenten ‘aan te vullen’. Samsung en een aantal andere telefoonfabrikanten van Android-telefoons bieden je zelfs de optie aan om nooit verder dan 85 procent op te laden.

batterij opladen draadloos
Niet te lang in de zon zitten met je Android-mobieltje (Afbeelding: Unsplash/Bruno Gomiero)

Houd je kop koel

Apple stelt als tip ook dat je iOS-telefoon nooit moet blootgesteld moet worden aan een temperatuur hoger dan 35 graden Celsius. Volgens de techgigant is 16 tot 22 graden de beste manier om het meeste uit je batterij te halen. Het wordt dan ook afgeraden om je iPhone of iPad in een warme auto te laten liggen. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor Android-toestellen.

Ook wordt het gebruik van ultra snelle laders voor Android en iOS enigszins afgeraden. Natuurlijk is het fijn om door een 64 watt- of 150 watt-lader weer snel je telefoon te kunnen gebruiken. Maar als je de tijd hebt, gebruik dan een 10 watt- of 18 watt-oplader. Hierdoor blijft je telefoon koeler. De tijd dat we zelf een batterij konden vervangen, is wel een beetje vervlogen. Maar als je batterij kuren begint te krijgen, raden we aan om deze te laten vervangen door een expert. Dan geef je je telefoon toch een tweede leven.

Mocht je willen checken of je batterij nog oké is? We leggen het je in het onderstaande artikel uit!

Zo check je de status en gezondheid van de batterij van je laptop en smartphone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen