Android 12 ziet nu al het daglicht: dit heeft Google ons straks te bieden

Apps Wesley Akkerman 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit jaar kunnen we de release van Android 12 verwachten. Er zijn nu screenshots gelekt met daarop een mockup van beschikbare informatie. De mockups zijn designconcepten die Google naar verluidt aan partners gepresenteerd heeft, zodat die zich kunnen voorbereiden op de veranderingen.

Als we kunnen uitgaan van de route die Android vorig jaar nam, dan kunnen we binnenkort de eerste developers preview verwachten. In augustus of september verschijnt dan de versie voor consumenten, maar dus niet voordat er de komende maanden meerdere ontwikkelaarsversies en bèta’s verschijnen.

Android 12: de eerste beelden

Volgens geruchtenmakers is het zo dat Android 12 een uitgebreid themasysteem krijgt. Dat systeem past dan alle onderdelen van je smartphone of tablet aan. In de screenshots is gekozen voor een zandkleurig thema. Notificaties, knoppen, app-iconen en widgets hebben allemaal een zandkleur gekregen, terwijl er ook een achtergrond zichtbaar is waar we een duin op spotten.

Android 12 mockups
Android 12-mockups (Afbeelding: XDA)

Verder is het zo dat de screenshots laten zien dat de notificaties, widgets en andere designelementen binnen Android 12 voorzien zijn van rondere hoeken. Rechts bovenin zien we nieuwe privacy-indicatoren. Wanneer bijvoorbeeld je microfoon of camera gebruikt wordt, dan krijg je dat te zien in een groene, pilvormige notificatie. Mettertijd verandert die in een groene punt. Wanneer je erop tapt, dan krijg je meteen toegang tot de benodigde instellingen.

Meer aandacht voor privacy

Een andere verandering is de conversatiewidget. Die kan je gemiste telefoontjes, berichten en meer laten zien. Omdat de widget redelijk compact is, wordt er één ding tegelijkertijd laten zien. De widget wordt een verplicht onderdeel voor alle telefoons die op Android 12 draaien. Datzelfde geldt voor de eerdergenoemde privacyfunctie.

Android: de 5 beste applicaties die je op dit moment kunt gebruiken

Omdat we te maken hebben met een mockups van designs kan het goed zijn dat er nog veel verandert of dat er veel niet klopt van de nu gelekte informatie. Binnen nu en enkele weken verschijnt mogelijk de eerste ontwikkelaarsversie en dan krijgen we een échte eerste blik op de software-upgrade. Eerder kwam al naar buiten dat Google werkt aan de handige winterslaapfunctie voor Android.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

XDA Developers

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen