Android 13 is officieel een feit: dit is Google van plan met smartphones

Apps Wesley Akkerman 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Google brengt de eerste ontwikkelaarsversie uit van Android 13. Daardoor weten we al een beetje wat we van de upgrade kunnen verwachten. Hoewel de kans groot is dat je nog steeds geen Android 12-update gekregen hebt, kijkt Google dus al wel vast vooruit. Wat kun je tenminste verwachten van deze grote update?

Met Android 13 legt Google onder meer nadruk op privacy. Zo komt er een nieuw systeem voor het selecteren van foto’s en video’s. Nu is het zo dat een app volledige toegang heeft tot je collectie. Maar dat verandert naar alleen het materiaal dat je selecteert voor zo’n app. Zo geef je dus veel minder data op dan voorheen.

Android 13 en privacy

Verder is het zo dat Android 13 meer wifi-opties geeft. Apps kunnen op de achtergrond zoeken naar en verbinding maken met wifi-netwerken, zonder daarvoor toegang nodig te hebben tot je locatie. Daarnaast krijg je een notificatie te zien wanneer apps een onderdeel willen toevoegen aan de snelle instellingen.

Android 13
Android 13 van Google (Afbeelding: Google)

Ook legt Android 13 meer nadruk op thema’s en personalisatie. Zo kunnen straks alle apps gebruikmaken van de dynamische opties; niet alleen de apps van Google. Ontwikkelaars moeten de ondersteuning wel inbouwen, dus het kan zijn dat sommige apps alsnog buiten de boot vallen zonder extra updates.

Project Mainline blijft belangrijk

Verder legt Google nog wat nadruk op Project Mainline. Middels dit project worden delen van Android geüpdatet via Google Play en niet altijd via het reguliere updateproces. Daardoor ontvangen gebruikers sneller belangrijke onderdelen en updates, zonder afhankelijk te zijn van trage fabrikanten.

Google verwacht nog twee ontwikkelaarsversies van Android 13 uit te brengen op korte termijn. De eerste bèta verschijnt waarschijnlijk in april, terwijl de stabiele versie mogelijk in juni beschikbaar is. Na de zomer komt de openbare versie uit, maar de releasedatum is op dit moment nog niet bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen