Android: dit zijn de 5 beste productiviteit apps van dit moment

Smartphones Lisanne Beijen 27 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Meerdere afspraken, deadlines en taken onthouden zonder ze ergens te noteren is knap. Helaas heeft niet iedereen zo’n ijzersterk geheugen en haarfijne organisatie. Een beetje hulp van de juiste tools en apps op je Android smartphone is daarom vast welkom.

Wie via Google zoekt naar de beste productiviteit apps voor Android komt tientallen websites tegen die helpen in deze zoektocht. Al deze websites doorspitten naar de beste apps is niet bepaald productief. Lees daarom hieronder welke app het beste past bij jouw behoeften en werkwijze.

Voor wie een degelijke to-do lijst app zoekt voor op Android: Todoist

Als we het hebben over productiviteit apps kunnen we Todoist niet overslaan. Al helemaal niet voor wie zoekt naar een app die geschikt is voor het bijhouden van allerlei verschillende taken en notities.

Todoist heeft alle functies die je kunt verwachten van een to-do app. Hij is geschikt voor individuen voor het managen van taken, maar kan ook worden gebruikt door teams. In de app (die ook beschikbaar is op desktop) kun je nieuwe taken aanmaken en deze prioriteren. Daarnaast kun je taken onderbrengen in groepen met gelijksoortige taken. Het afvinken van to-do’s geeft, ook wanneer het digitaal gebeurt, altijd een voldaan gevoel.

to-do app Android Todoist
Todoist (Afbeelding: Doist)

Voor wie meer tijd op zijn socials besteedt dan aan het werk: Forest

Je productiviteit is grotendeels afhankelijk van hoe afgeleid je bent. Een van de grootste afleidingen is je smartphone met daarop allerlei apps die vaak belangrijker lijken dan de taken en het werk dat je te doen hebt. Even Instagram checken, op een paar berichten reageren op WhatsApp en die ene video kijken op YouTube telt makkelijk op tot een uur lang niksen. Voorkom afgeleid te worden door je smartphone met de app Forest.

Forest werkt simpel: in de app plant je een digitaal zaadje wanneer je begint met je taak of werkzaamheden. Hierna zet je een timer voor hoelang je aan het werk wilt blijven. Dit is de tijd waarin het zaadje uitgroeit tot een boom, tenminste, wanneer je de app geopend houdt en dus niet met andere dingen op je smartphone bezig gaat. Hoe langer je dit volhoudt, hoe groter de boom groeit en hoe groener en gezonder hij wordt. Ben je serieus gefocust op je werk en kan niets je afleiden? Dan groeit er zelfs een compleet bos. Deze geinige app voor Android is niet alleen geinig, maar ook effectief voor je eigen productiviteit en zelfs voor de groei van echte bossen. Forest werkt namelijk samen met de organisatie Trees of the Future om daadwerkelijk bomen te planten.

Forest app iOS
Forest (Afbeelding: Forest app)

Android app voor het organiseren van al je (professionele) contacten: Cloze

Al je verschillende werkgerelateerde contacten bijhouden en organiseren kost soms meer tijd en moeite dan je er voor over hebt. En dat terwijl het belangrijk is om juist deze contacten en je professionele netwerk goed overzichtelijk te houden. Cloze is een app voor Android die hier een handje bij helpt.

Cloze synchroniseert informatie vanuit je contactenlijst met je sociale netwerken (denk bijvoorbeeld aan LinkedIn) en met je mail. Die informatie wordt samengevoegd in een profiel op Cloze waarin je informatie over je contacten kunt terugvinden. Daarnaast functioneert Cloze als een platform vanuit welke je verschillende sociale netwerken kunt beheren. Zo stuur je bijvoorbeeld Tweets de wereld in vanuit Cloze; dat scheelt je het openen van Twitter waarop je anders waarschijnlijk een halfuur had verspild aan doelloos en onproductief scrollen.

Cloze app Android
Cloze logo (Afbeelding: Cloze)

Voor wie te vaak en te veel afdwaalt op het internet: Freedom

Freedom is de app voor op je laptop maar ook voor op je Android smartphone die je helpt te focussen op het werk dat je moet doen. Dit doet hij door simpelweg op door jou gekozen momenten door jou geselecteerde apps en websites op je smartphone te blokkeren.

Anders dan met de app Forest kun je je smartphone dus wel gewoon blijven gebruiken voor andere activiteiten. Behalve als die je ook afleiden natuurlijk. In dat geval is het bijvoorbeeld ook mogelijk om het internet op je smartphone in zijn geheel voor een bepaalde periode te blokkeren. Met al de afleiding van het internet geëlimineerd is het alleen wel de kunst geen andere afleiding te zoeken in huishoudelijke taken en klusjes, en in het maken van een te uitgebreide lunch of bakken van koekjes voor bij de koffie.

Freedom productiviteit app
Freedom app (Afbeelding: Freedom.to)

Android tool voor wie te druk is in zijn hoofd om productief te zijn: Headspace

De laatste app voor Android die je productiviteit vergroot is Headspace. Headspace staat natuurlijk het meest bekend als mindfulness app. Waarom hij toch in dit rijtje staat? Omdat wie gestresst is en geen ruimte in zijn hoofd heeft ook haast onmogelijk productief kan zijn. Headspace is een erg complete app die helpt bij stressgerelateerde problemen, maar ook bij slaapproblemen, motivatie en meer. Al deze dingen zijn essentieel om te tackelen wil je productief een takenlijst afwerken.

De Android app van Headspace is een gratis app waarin een groot aantal begeleide meditaties staan. Daarnaast kun je in de app ook methodes volgen die hulp bieden bij het in slaap vallen. Headspace is geschikt voor wie geen ervaring heeft met mediteren maar wel nieuwsgierig is naar wat dit voor hem/haar/hen kan betekenen.

Benieuwd naar welke apps nog meer helpen om mentaal tot rust te komen? Hier zijn nog 4 toppers voor op Android.

headspace meditatie app
Headspace (Afbeelding: Headspace)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen