Elektrische fiets: het lichtste model dat je op dit moment kunt kopen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 27 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Specialized, Cannondale en Bianchi; dit zijn zomaar een paar e-bike fabrikanten die elektrische (race)fietsen met een gewicht onder de 15 kilo op de markt brachten. Minder dan 15 kilo is super licht maar het kan blijkbaar nóg lichter, zo bewijst HPS met zijn nieuwe elektrische racefiets.

Met een gewicht van slechts 8,5 kilo is HPS’ Domestique waarschijnlijk de lichtste e-bike die op dit moment bestaat. Deze elektrische fiets is lichter dan veel racefietsen zonder motor en accu.

HPS Domestique: een e-bike voor de ervaren wielrenner

Wie HPS’ Domestique ziet zal niet direct zeggen dat het een e-bike is. De elektrische fiets ziet er eigenlijk vrijwel hetzelfde uit als een ‘gewone’ racefiets. HPS is duidelijk niet gegaan voor een futuristische e-bike waar sommige fietsenfabrikanten anno 2021 voor gaan, maar wel voor een gestroomlijnde lichtgewicht fiets waarbij kwaliteit centraal staat.

HPS Domestique elektrische fiets
HPS Domestique (Afbeelding: HPS)

Deze kwaliteit zie je, naast in het ontwerp, onder meer terug in de gebruikte onderdelen voor de elektrische fiets. De Domestique heeft onder andere wielen en een group set (dit zijn de ketting, remmen, derailleurs, versnellingen en meer) van het Italiaanse merk Campagnolo. Je hebt waarschijnlijk vaker (elektrische) fietsen met deze onderdelen van Shimano gezien. De keuze voor Campagnolo is dan ook opvallend, maar zeker niet vreemd. Onderdelen van Campagnolo zijn namelijk duurder dan die van Shimano, maar zijn ook voornamelijk bedoeld voor professionele racefietsen. Het is dus minder waarschijnlijk deze onderdelen op de ‘gemiddelde’ elektrische fiets te zien.

Een leuk detail in het ontwerp van deze e-bike is de accu. Deze is haast niet te onderscheiden van een waterfles in een houder. Het is mogelijk om de accu van de e-bike af te halen om hem thuis op te laden.

HPS Domestique elektrische fiets
De flessenhouder, nee, accuhouder op de Domestique (Afbeelding: HPS)

Een elektrische fiets geboren op de thuisbasis van het Formule 1 racen

De elektrische fietsenfabrikant HPS is niet de zoveelste fabrikant uit de VS maar is geboren op ons eigen continent. Het merk vindt zijn oorsprong echter in een land dat meer bekend staat om zijn Formule 1 racing en minder om het fietsen. We hebben het over het dwergstaatje Monaco.

Geheel passend kwam het ontwerp van de Domestique elektrische fiets tot stand in samenwerking met een van de meest vooraanstaande F1 ontwerpers ter wereld; Gary Anderson. Anderson werkte ooit als hoofdmonteur voor McLaren en ontwierp onder andere de eerste Jordan Grand Prix auto voor Eddie Jordan in 1991.

HPS ontwikkelt de Domestique elektrische racefiets niet aan de lopende band. Er zullen slechts 21 exemplaren van deze elektrische fiets worden gemaakt. Dat maakt hem natuurlijk nog unieker, en dat mag ook wel voor een prijs die dik boven de 10.000 euro uitstijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen