Met deze 5 eenvoudige tips haal je meer uit je Android-telefoon

Smartphones Dennis Mons 3 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen gebruiken hun nieuwe Android-telefoon out of the box. Maar met onderstaande, simpele instellingen weet je meer te halen uit je smartphone. WANT-redacteur Dennis Mons legt je uit wat je daarvoor moet doen.

Met enkele simpele instellingen wordt je Android-telefoon nóg slimmer. Hieronder vallen bijvoorbeeld privacy-functies, of het doorgeven van belangrijke medische gegevens in eventuele noodgevallen. Met deze simpele stappen kan je dat soort zaken eenvoudig activeren.

Meer gemak van je Android met enkele instellingen

Telefoons worden absoluut steeds slimmer en beter, maar een flink aantal functies en instellingen staan niet direct aan. Het loont wat dat betreft zeker om even in je Instellingen-menu te duiken om meer uit je Android te halen.

#1 Beperkte notificaties op het vergrendelscherm

Het is hartstikke handig dat je op je vergrendelscherm notificaties kunt lezen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je er niet op zit te wachten dat iedereen dat in principe kan doen. Het uitschakelen van een preview van een notificatie, zoals bijvoorbeeld een whatsapp-bericht is snel gepiept.

Ga hiervoor naar je Instellingen, vervolgens Vergrendelscherm en kies Meldingen. Hier vind je het schuifje waarmee je de inhoud van notificaties kunt verbergen.

Android notificaties
Eenvoudig uit te schakelen (Afbeelding: Google)
Android notificaties
Niemand kan zien wat er in je berichten staat (Afbeelding: Google)

#2 Check welk Android-apps het grootst zijn

Een uitdaging voor mensen met een Android-telefoon met minder opslag is het beheren van beschikbare ruimte. We zijn nogal geneigd een app of game te downloaden, vervolgens amper te gebruiken of simpelweg te laten staan.

Als je ruimte wil vrijmaken op je toestel kan je even checken hoe groot of klein bepaalde apps zijn. Ga hiervoor naar Batterij en apparaatonderhoud. Vervolgens kies je voor Opslag. Bij apps staat vervolgens rechts een (i)-icoontje waar je op moet klikken. Het kán zijn dat je melding krijgt dat je even Toegang moet geven tot gebruiksgegevens. Daarna krijg je een overzicht van je apps en hoe groot deze zijn.

android opslag
Zie meteen wat je grootste apps zijn (Afbeelding: Google)

#3 Maak bepaalde apps de standaard met deze instellingen

Net als op pc en Mac is het mogelijk om bepaalde apps in te stellen als de standaardsoftware voor bepaalde content. Ga hiervoor naar je Instellingen en vervolgens naar Apps. Kies daarna de app die je wil instellen en hier krijg je de optie Instellen als standaard. Daar kan je kiezen welk type links direct wordt geopend door die app.

#4 Slim slot op je Android

Een zeer prettige functie is het zogenoemde Smart Lock. Hier kun je instellen dat je telefoon nooit vergrendelt als je hem in je hand houdt, of op bepaalde veilige plekken bent (zoals thuis). Ga hiervoor naar Instellingen, Vergrendelscherm, en Smart Lock.

Hier zet je eenvoudig bepaalde instellingen aan zoals locaties of lichaamsdetectie. In het laatste geval moet je er rekening mee houden dat de telefoon niet doorheeft of jij het toestel of iemand anders hem in handen heeft.

Android Smart Lock
Je telefoon ontgrendelen wanneer je het vertrouwt (Afbeelding: Google)

#5 Voeg je medische informatie toe

In het geval je ooit een ongeluk krijgt, of onwel wordt, kan het zijn dat je niet in staat bent belangrijke informatie door te geven aan hulpmedewerkers. Dit is echter wel in te stellen.

Ga hiervoor naar Instellingen en dan naar Veiligheid en noodsituaties. Hier is het mogelijk om medische gegevens in te vullen zoals je medische conditie, medicatie en bloedgroep. Ook zijn contactgegevens in te vullen van degene die gebeld moet worden in een noodgeval.

Android, instellingen, medisch
Hopelijk nooit nodig maar wel handig (Afbeelding: Google)

Al met al zijn deze Android-functies bijzonder handig en geven je toestel een extra dimensie. Het kan nooit om meer Instellingen aan te passen, zoals deze 10 in Whatsapp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen