Android gebruiken als slaapmeter? Dat werkt nu een heel stuk beter

Apps Wesley Akkerman 26 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Slaapmeters op Android hebben het al jaren moeilijk. Ze worden namelijk constant op de achtergrond afgesloten wanneer je ligt te slapen. Daardoor is de verzamelde data vaak weinig waard, omdat deze niet accuraat is. Daar brengt Google nu een belangrijke update voor uit, in de vorm van een Sleep-api.

De afkorting api staat voor application programming interface. Dit zijn definities waarmee computerprogramma’s kunnen communiceren met een ander programma of onderdeel van een besturingssysteem. De nieuwe Sleep-api is gebaseerd op het Activity Recognition-pakket. Hiermee kunnen apps automatisch dingen uitvoeren (mits je toestemming geeft) die gebaseerd worden op wat de sensoren aan boord oppikken.

Google Fit

Zo kan een app als Google Fit bijvoorbeeld achterhalen of je aan het wandelen, rennen of fietsen bent, zonder dat je dit zelf hoeft aan te geven. Normaliter is praten over api’s niet bijster interessant voor de gemiddelde gebruiker, maar in dit geval kan de impact best groot zijn voor een doorsnee Android-gebruiker.

Voorheen was het namelijk zo dat ontwikkelaars van applicaties voor slaaptracking zelf moesten achterhalen of een gebruiker slaapt of niet. Dat betekent dat er gebruikgemaakt moet worden van sensoren. Constant en op de achtergrond — en dat is dan net het probleem. Dergelijke processen kan Android uitschakelen wanneer het systeem merkt dat je je smartphone niet gebruikt.

Goed nieuws voor Android-gebruikers

De nieuwe api moet dat probleem oplossen. Ontwikkelaars hoeven niet door hoepels te springen of gedrag te vertonen waar Google niet blij van wordt, terwijl ze toch de diensten kunnen aanbieden waar iemand zo’n app voor gedownload heeft.

Slaap jij ook als een draak? Dan is deze app een zegen uit de hemel!

De nieuwe api maakt het dus mogelijk dat je je slaap veel beter in beeld kunt brengen, omdat apps niet zomaar afgesloten worden. Ook verbruiken dergelijke apps minder energie, omdat het besturingssysteem nu slimmer en efficiënter werkt.

Samenwerking

Bovendien is het zo dat Google de api ontwikkeld heeft met een bekende ontwikkelaar van een slaapmeterapplicatie: Urbandroid. Dat is dezelfde ontwikkelaar die een app uitbracht die ervoor zorgt dat achtergrondprocessen niet steeds afgesloten worden wanneer je dat niet wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen