Sick! Je Android-telefoon ontdekt aardbevingen voordat ze gebeuren

Apps Wesley Akkerman 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gebruikers van de Shake Alert-app op Android werden onlangs verrast met een aardbeving. Of tenminste, niet met de aardbeving zelf, maar met een notificatie die voorafgaand aan de aardbeving verstuurd werd. Smartphones kunnen tegenwoordig ook dienstdoen als een soort mini-seismograaf en dat is best cool.

Tijd om een kleine pas op de plaats te maken. Want hoe cool dit ook klinkt, dit is geen Android-functie die onlangs toegevoegd werd of iets dergelijks. Google kondigde de aardbevingsdetector namelijk al in 2020 aan. Maar we kunnen ons voorstellen dat die optie wellicht een beetje aan je voorbijgegaan is.

Android als aardbevingsdetector

We waren in 2020 immers druk met andere dingen die ons het leven kon kosten. Dat neemt niet weg dat het fijn is om mee te krijgen dat dergelijke functionaliteit gewoon werkt zoals beloofd. Want hoe vaak lezen we over toffe dingen die uiteindelijk helemaal niet zo blijken te werken? Wat ons betreft gebeurt dat té vaak.

Wat speelde zich onlangs af? Nou, tijdens een les over aardbevingen (ironisch genoeg), kregen Amerikaanse studenten opeens een melding van een aardbeving in de buurt op hun Android-telefoons. De notificatie arriveerde twee seconden voordat de mensen aldaar de (gelukkig kleine) trillingen in de aarde konden waarnemen.

Hoe ziet zo’n melding eruit?

Niemand minder dan Sundar Pichai, de baas van Google, was in de buurt op dat moment. Pichai deelde een screenshot van de melding die hij kreeg, zodat we nu allemaal kunnen zien hoe zo’n melding eruit ziet. Je ziet hoe sterk de beving is en op welke afstand de aardbeving in kwestie plaatsvond op dat moment.

Krijg je dan zomaar om de haverklap allerlei meldingen? Dat niet. Shake Alert verzendt alleen een notificatie wanneer een aardbeving daadwerkelijk heftig is. Technisch gezien is de app wereldwijd beschikbaar en te gebruiken. Maar Google concentreert zich vooralsnog voornamelijk op de Verenigde Staten met deze functie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Times Now News

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen